Dicționare ale limbii române

24 definiții pentru balon

balón sn [At: PONI, F. 69 / Pl: ~oane / E: fr ballon] 1 Aerostat alcătuit dintr-un înveliș din material subțire și impermeabil umplut cu un gaz mai ușor decât aerul1 și care are atașată o nacelă. 2 (Fam; îe) A lua (pe cineva) în ~ A ironiza pe cineva. 3 Jucărie din cauciuc foarte subțire (de obicei sferică) umplută cu aer sau cu un gaz ușor. 4 (Îs) ~ captiv Balon (1) legat de un punct fix cu cabluri, pentru a nu se ridica mai sus de o anumită înălțime. 5 (Îs) ~ de protecție Balon captiv care împiedică trecerea avioanelor deasupra unei regiuni. 6 (Îs) -de încercare Mic balon (1) căruia-i se dă drumul pentru a cunoaște direcția vântului. 7-8 (Fig; rar) (Idee sau) știre prin care se încearcă să se constate opinia sau reacția publicului ori a unei persoane în legătură cu o anumită problemă. 9 (Îs) ~ de săpun Bășică suflată din spumă de săpun. 10 (Fig; îas) Vorbă goală, amăgitoare. 11 Vas de sticlă (sferic) întrebuințat în laborator la anumite experiențe chimice. 12 (Îs) ~ de oxigen Rezervor de oxigen, prevăzut cu un tub de aspirație și întrebuințat la reanimarea unui bolnav. 13 (Spt) Minge. 14 Balonzaid (2).
BALÓN, baloane, s. n. 1. Aerostat construit dintr-o învelitoare impermeabilă umplută cu un gaz mai ușor decât aerul, de care se atașează o nacelă. ◊ Expr. (Fam.) A lua (pe cineva) în balon = a-și bate joc, a ironiza (pe cineva). ♦ Jucărie de cauciuc foarte subțire, mai ales în formă de sferă, umplută cu aer sau cu un gaz ușor. ♦ (Sport) Minge. 2. (În sintagma) Balon de săpun = bășică formată din clăbuci de săpun; fig. vorbă goală, amăgitoare. 3. Vas sferic de sticlă, folosit în anumite operații chimice de laborator. ♦ (În sintagma) Balon de oxigen = rezervor de oxigen prevăzut cu un tub de aspirație, întrebuințat la reanimarea unui bolnav. 4. Balonzaid (2). – Din fr. ballon.
BALÓN, baloane, s. n. 1. Aerostat alcătuit dintr-o învelitoare impermeabilă umplută cu un gaz mai ușor decât aerul, căruia i se poate atașa o nacelă. ◊ Expr. (Fam.) A lua (pe cineva) în balon = a-și bate joc, a ironiza (pe cineva). ♦ Jucărie de cauciuc foarte subțire, mai ales în formă de sferă, umplută cu aer sau cu un gaz ușor. ♦ (Sport) Minge. 2. (În sintagma) Balon de săpun = bășică suflată din clăbuci de săpun; fig. vorbă goală, amăgitoare. 3. Vas sferic de sticlă, întrebuințat în laborator în anumite operații chimice. ♦ (În sintagma) Balon de oxigen = rezervor de oxigen prevăzut cu un tub de aspirație și întrebuințat la reanimarea unui bolnav. 4. Balonzaid (2). – Din fr. ballon.
BALÓN, baloane, s. n. 1. Aerostat, de obicei de formă sferică, alcătuit dintr-o învelitoare făcută din material subțire și impermeabil, care se umple cu un gaz mai ușor decît aerul și căreia i se atașează o nacelă. Balon liber = balon care se poate mișca în orice direcție, nefiind fixat de sol. Balon captiv = balon legat de sol printr-un cablu. ◊ Balon de protecție = balon captiv făcînd parte dintr-o rețea de baloane care împiedică trecerea avioanelor deasupra unei anumite regiuni. Balon de încercare = balon mic căruia i se dă drumul înaintea începerii unei ascensiuni aerostatice, pentru a cunoaște direcția vîntului; fig. idee sau știre lansată cu scopul de a constata opinia sau reacția publicului și care nu angajează formal sau nu compromite pe cel care o emite. ◊ Expr. A lua (pe cineva) în balon = a rîde de cineva; a ironiza, a zeflemisi, a lua peste picior. ♦ Sferă mică de cauciuc, foarte subțire și umplută cu un gaz ușor, cu care se joacă copiii. Un balon scăpat se-nalță Dus de vînt, jucînd în lună. IOSIF, V. 53. 2. (Numai în expr.) Balon de săpun = bășică suflată din clăbuci de săpun. Zilele în restriște Se-nalță și apun Ca niște Baloane de săpun. TOPÎRCEANU, S. A. 46. 3. Vas de sticlă, de formă sferică, cu un gît (mai rar cu trei gîturi), întrebuințat în anumite operații chimice. 4. Minge de fotbal, de volei, de baschet etc. Balonul a intrat în plasă.
BALÓN, baloane, s. n. 1. Aerostat alcătuit dintr-o învelitoare impermeabilă care se umple cu un gaz mai ușor decât aerul și căruia i se atașează o nacelă. ◊ Expr. (Fam.) A lua (pe cineva) în balon = a-și bate joc de cineva. ♦ Obiect de cauciuc foarte subțire, de obicei sferic, umplut cu aer sau cu un gaz mai ușor, cu care se joacă copiii. ♦ (Sport) Minge. 2. (În expr.) Balon de săpun = bășică suflată din clăbuci de săpun. 3. Vas sferic de sticlă întrebuințat în anumite operații chimice. – Fr. ballon.
balón s. n., pl. baloáne
balón-sóndă s. n., pl. baloáne-sóndă
balón s. n., pl. baloáne
balón-sóndă s. n., pl. baloáne-sóndă
BALÓN s. 1. aerostat, (înv.) bășică. (~ de zburat.) 2. v. impermeabil.
BALÓN s. v. minge.
BALÓN1 s.n. 1. Vehicul aerian constând dintr-un corp sferic, care se umple cu un gaz mai ușor decât aerul pentru a se menține în atmosferă. ◊ (Fam.) A lua (pe cineva) în balon = a face glume pe seama cuiva. ♦ Bășică de cauciuc foarte subțire, asemănătoare unei mingi, cu care se joacă copiii. 2. Vas, în general de formă sferică, folosit pentru anumite operații chimice. ◊ Balon de săpun = bășică suflată din clăbuci de săpun. 3. Minge (de fotbal, de baschet etc.). [Pl. -oane. / < fr. ballon].
BALÓN2 s.n. Balonzaid. [Pl. -nuri. / < balonzaid].
BALÓN2 s. n. balonzaid. (< balon/zaid/)
BALÓN1 s. n. 1. vehicul aerian dintr-un corp sferic umplut cu un gaz mai ușor decât aerul, la care este atașată o nacelă. ♦ (fam.) a lua (pe cineva) în ~ = a face glume pe seama cuiva. ◊ bășică de cauciuc foarte subțire, asemănătoare unei mingi, cu care se joacă copiii. 2. minge (de fotbal, de baschet etc.). 3. (mar.) velă triunghiulară la ambarcațiile de regate. 4. înveliș transparent sau translucid, etanș, care închide corpul luminos al unei lămpi electrice, al unui tub electronic etc. 5. vas de formă sferică pentru anumite reacții chimice (de laborator). (< fr. ballon)
BALÓN ~oáne f. 1) Obiect de zbor fără mijloace de propulsie proprii, alcătuit dintr-un înveliș impermeabil de formă sferică, umplut cu un gaz mai ușor decât aerul, la care se atașează o nacelă; aerostat. ~ de sondaj. ~-pilot. ◊ A lua în ~ (pe cineva) a lua în râs (pe cineva); a-și bate joc (de cineva). 2) Jucărie constând dintr-o membrană elastică subțire, care, fiind umplută cu aer, este folosită ca jucărie sau pentru a practica anumite jocuri sportive sau distractive; minge. 4) Vas de sticlă de formă sferică, folosit în laborator pentru anumite operații chimice. ~ cu fund plat. 5): ~ de săpun bășică obținută prin suflare din clăbuci de săpun. 6): ~ de oxigen rezervor de oxigen prevăzut cu o mască sau cu o sondă nazală și folosit la reanimarea unui bolnav. /<fr. ballon, it. ballone
balon n. 1. bășică mare umplută cu gaz, mai ușor decât aerul, cu care se ridică în atmosferă: problema direcțiunii baloanelor nu e încă pe deplin rezolvată; 2. bășică analoagă cu care se joacă copiii ca și cu o minge, sau ținând’o de o ață și lăsând’o să plutească în aer.
*balón n., pl. oane (fr. ballon, d. balle, minge. V. bal 2). Beșică umplută cu aer orĭ cu alt gaz. Aerostat. Fig. balon de încercare, experiență făcută ca să sondezĭ o afacere. Chim. Vas de sticlă sferică.
balon s. v. MINGE.
BALON s. 1. aerostat, (înv.) bășică. (~ de zburat.) 2. balonzaid, fîș, fulgarin impermeabil, manta, trenci. (~ de ploaie.)
balón-sóndă s. n. (tehn.) Balon liber echipat cu o radiosondă, utilizat în meteorologie ◊ „El a exclus, de asemenea, posibilitatea interceptării unui balon-sondă sau a unei parașute meteorologice.” R.l. 8 II 74 p. 6. ◊ „Cu ajutorul unui balon-sondă, cercetătorii de la Institutul Max Planck și de la Universitatea din Tübingen au descoperit o stea cu cel mai puternic câmp magnetic cunoscut – 4,6 miliarde de Gaussi.” Cont. 12 VIII 77 p. 5; v. și I.B. 4 X 74 p. 4 (din germ. Ballonsonde, fr. ballon-sonde; DTP, LTR)
BALON aerostat fără propulsie proprie, având un înveliș impermeabil, în general de formă sferică (umplut cu un gaz mai ușor decât aerul – hidrogen, heliu sau aer cald) căruia i se atașează o nacelă (v.) pentru aparate de bord, fotografice, butelii și arzător și echipaj. Baloanele sunt utilizate în scopuri științifice (explorarea atmosferei, ridicarea instrumentelor de observare meteorologică și astronautică, observarea aștrilor de la înălțimi mari, unde aerul este mai clar), militare (cercetarea și corectarea tragerilor de artilerie, fotografierea teritoriului inamic, mijloc pasiv de apărare antiaeriană etc.) și sportive. Baloanele pot fi: libere, captive, de baraj (în ambuscade aeriene împotriva mijloacelor de atac aeriene ale inamicului, în special pe timp de noapte), meteorologice, sportive etc. Baloanele captive sunt ancorate la sol sau de nave cu ajutorul unui cablu special, folosite în observările aeriene, terestre sau marine sau pentru antrenamentul parașutiștilor. Baloanele meteorologice – sonde, radiosonde și pilot sunt folosite pentru determinarea direcției și intensității vântului, a limitelor straturilor de nori la diferite înălțimi, a presiunii și umidității aerului. Baloanele sportive sunt libere și se încadrează în clasa A, umplute cu aer cald: A1 – baloane până la 250m3; A2 între 250-400m3; A3 între 400-600m3; A4 între 600-900m3 etc., până la 4000m3 și mai mari. Baloanele sanitare asigură asistență medicală de specialitate altor baloane aflate în croazieră sau în misiuni de lansări de parașutiști și care coboară în zona de lansare pentru a se interveni în timp util în cazul producerii unor accidente. Balonul izentropic are un diametru exterior de până la 7m, fiind utilizat în cercetări aerodinamice. Este alcătuit din două baloane, unul cuprins în celălalt, cel interior – balonet (v.), umplut cu aer apăsând mai intens sau mai slab asupra mediului din celălalt – heliu, care se comportă ca un lest, determinând urcarea sau coborârea.
a lua în balon / în răspăr / în zeflemea expr. v. a lua împrejur
balon, baloane, s. n. 1. prezervativ. 2. (la pl.) sâni mari. 3. (tox.) prezervativ sau balon din plastic în care se vinde pe străzi heroina.

Balon dex online | sinonim

Balon definitie

Intrare: balon (pl. -oane)
balon pl. -oane substantiv neutru
Intrare: balon (pl. -uri)
balon pl. -uri
Intrare: balon-sondă
balon-sondă substantiv neutru