Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

23 defini╚Ťii pentru baliza

baliza vt [At: DM / Pzi: ~zez / E: fr baliser] 1 A marca prin balize (1), diverse puncte de pe un teren. 2 A fixa o baliză (2) în punctele primejdioase pe mare sau pe apele curgătoare. 3 A marca aerodromurile, pistele sau traseele aeriene cu balize
bal├şz─â ╚Ö/╚ÜAt: Ltr / Pl: ~ze / E: fr balise] 1 Semn topografic pentru indicarea punctelor de reper (de pe un teren). 2 Instala╚Ťie de forme ╚Öi m─ârimi diferite care emite semnale optice, fixat─â ├«n punctele primejdioase pe mare sau pe apele curg─âtoare. 3 Instala╚Ťie special─â care, cu ajutorul unor semnale optice, acustice sau de radio balizeaz─â aerodromurile, pistele sau traseele aeriene. 4 (├Äs) ~ avertizoare Semnal fix a╚Öezat ├«naintea semnalelor de cale ferat─â.
BALIZ├ü, balizez, vb. I. Tranz. A fixa o baliz─â, a marca prin balize diverse puncte pe un teren sau pe suprafa╚Ťa unei ape. ÔÇô Din fr. baliser.
BAL├ŹZ─é, balize, s. f. Semnal instalat pe ap─â sau pe uscat pentru a marca zone navigabile, locuri de aterizare, piste de concurs etc. ÔÇô Din fr. balise.
BALIZ├ü, balizez, vb. I. Tranz. A fixa o baliz─â, a marca prin balize diverse puncte de pe teren. ÔÇô Din fr. baliser.
BAL├ŹZ─é, balize, s. f. Semnal sau instala╚Ťie de semnalizare care indic─â pozi╚Ťia unui punct topografic, delimiteaz─â zonele navigabile etc. ÔÇô Din fr. balise.
BAL├ŹZ─é, balize, s. f. Semnal sau instala╚Ťie de semnalizare, de diferite forme ╚Öi ├«ntrebuin╚Ť─âri: a) semnal format dintr-un st├«lp de lemn cu dou─â perechi de sc├«ndurele, fixate la partea lui superioar─â, care are rolul de a indica pozi╚Ťia unui punct topografic sau geodezic, f─âc├«nd posibil─â reperarea de la distan╚Ť─â a acelui punct; b) corp plutitor (de form─â geometric─â regulat─â ╚Öi de obicei iluminat noaptea), ancorat ├«n mare pentru a delimita zonele navigabile sau pentru a indica punctele de naviga╚Ťie primejdioase; c) (la c─âile ferate) semnal neiluminat, ├«n form─â de dreptunghi, a╚Öezat la oarecare distan╚Ť─â ├«naintea semnalelor obi╚Önuite, pentru a atrage aten╚Ťia personalului de tren c─â se apropie de un semnal luminos.
BALIZ├ü, balizez, vb. I. Tranz. A fixa o baliz─â, a marca prin balize diverse puncte de pe un teren. ÔÇô Fr. baliser.
BAL├ŹZ─é, balize, s. f. Semnal sau instala╚Ťie de semnalizare de diferite forme, servind la indicarea pozi╚Ťiei unui punct topografic, la delimitarea zonelor navigabile pe mare. ÔÇô Fr. balise.
balizá (a ~) vb., ind. prez. 3 balizeáză
bal├şz─â s. f., g.-d. art. bal├şzei; pl. bal├şze
baliz├í vb., ind. prez. 1 sg. baliz├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. balize├íz─â
bal├şz─â s. f., g.-d. art. bal├şzei; pl. bal├şze
BALIZÁ vb. I. tr. A fixa o baliză, a marca (un teren) prin balize. [< fr. baliser].
BAL├ŹZ─é s.f. Semnal, geamandur─â care arat─â locurile primejdioase pentru naviga╚Ťie. ÔÖŽ Reper, indicator al pozi╚Ťiei unui punct topografic. ÔÖŽ Indicator, semnal care arat─â prezen╚Ťa unui obstacol, a unui accident de teren etc. [< fr. balise].
BALIZÁ vb. tr. a marca (un teren), un șenal etc., prin balize. (< fr. baliser)
BAL├ŹZ─é s. f. 1. reper de naviga╚Ťie care marcheaz─â diferite puncte terestre, maritime sau fluviale, precum ╚Öi prezen╚Ťa unui obstacol. 2. reper indicator al pozi╚Ťiei unui punct topografic. (< fr. balise)
A BALIZ├ü ~├ęz tranz. (terenuri, suprafe╚Ťe) A marca prin balize; a prevedea cu balize. /<fr. baliser
BAL├ŹZ─é ~e f. 1) Obiect special instalat pe ap─â sau pe uscat pentru a indica navigatorilor sau pilo╚Ťilor locurile primejdioase pentru naviga╚Ťie sau limitele terenului de aterizare. ~ plutitoare. 2) Indicator destinat s─â semnaleze prezen╚Ťa unui obstacol sau accident de teren pe o cale de comunica╚Ťie. 3) Reper care indic─â pozi╚Ťia unui punct topografic. [G.-D. balizei] /<fr. balise
baliză f. Mar. prăjină în vârf cu un butoiu sau cu un alt semn vizibil, arătând navigatorilor locurile periculoase.
*bal├şz─â f., pl. e (fr. balise). Mar. ceamandur─â.
*baliz├ęz v. tr. (fr. baliser). Mar. ├Änsemn pin balize: un fluvi┼ş balizat.
BALIZ─é semnal sau instala╚Ťie de semnalizare optic─â marc├ónd marginile unui aerodrom sau ale pistei de decolare-aterizare.

Baliza dex online | sinonim

Baliza definitie

Intrare: baliz─â
baliz─â substantiv feminin
Intrare: baliza
baliza verb grupa I conjugarea a II-a