Dicționare ale limbii române

2 intrări

14 definiții pentru balenieră

baleniéră sf [At: DA ms / P: ~ni-e- / Pl: ~re / E: fr baleinière] 1 Ambarcație special echipată pentru vânătoarea de balene (2). 2 Ambarcație ușoară și rapidă (cu motor), care servește la transportul de pe navele mari la țărm.
BALENIÉRĂ, baleniere, s. f. Ambarcațiune echipată pentru vânătoarea de balene. ♦ Ambarcațiune ușoară și rapidă (cu motor), care servește la transportul persoanelor de pe navele mari pe țărm. [Pr.: -ni-e-] – Din fr. baleinière.
BALENIÉRĂ, baleniere, s. f. Ambarcație echipată pentru vânătoarea de balene. ♦ Ambarcație ușoară și rapidă (cu motor), care servește pentru transportul persoanelor de pe navele mari la țărm. [Pr.: -ni-e-] – Din fr. baleinière.
BALENIÉRĂ, baleniere, s. f. Vas lung și ușor, anume echipat pentru vînătoarea de balene. ♦ Șalupă rapidă, pusă în mișcare cu lopeți și avînd prora și pupa ascuțite, folosită de obicei la pescuitul pe mare, la salvarea naufragiaților etc. – Pronunțat: -ni-e-.
BALENIÉRĂ, baleniere, s. f. Vas special echipat pentru vânătoarea de balene. ♦ Ambarcație rapidă (cu motor). [Pr.: -ni-e-] – Fr. baleinière.
baleniéră (-ni-e-) s. f., g.-d. art. baleniérei; pl. baleniére
baleniér adj. m., pl. baleniéri; f. sg. baleniéră, pl. baleniére
baleniéră s. f. (sil. -ni-e-), g.-d. art. baleniérei; pl. baleniére
BALENIÉRĂ s.f. Ambarcație ușoară folosită la vânătoarea de balene. ♦ Șalupă rapidă (cu motor) folosită la pescuit, la salvarea naufragiaților etc. [Pron. -ni-e-. / < fr. baleinière, it. baleniera].
BALENIÉR, -Ă I. adj. Referitor la pescuitul balenelor. II. s. n. Navă pentru pescuitul și prelucrarea balenelor. III. s. m. Marinar specializat în vânarea balenelor. (< fr. baleinier)
BALENIÉRĂ s. f. 1. ambarcație ușoară la vânarea balenelor, pentru sport sau pentru transportat oameni. 2. șalupă rapidă (cu motor) pentru vizite oficiale, la salvarea naufragiaților etc. (< fr. baleinière)
BALENIÉRĂ ~e f. 1) Navă ușoară și rapidă special echipată pentru vânătoarea de balene. 2) Navă ușoară care servește la salvarea naufragiaților. ~ de salvare. [G.-D. balenierei; Sil. -ni-e-] /<fr. baleiniere
balenieră f. luntre ușoară, lungă și îngustă, pentru pescuitul balenei.
*baleniéră f., pl. e (fr. baleinière) Un fel de luntre mai mare (lungă și îngustă) orĭ corăbioară de pescuit balene.

balenieră definitie

balenieră dex

Intrare: balenieră
balenieră substantiv feminin
  • silabisire: -ni-e-
Intrare: balenier
balenier adjectiv