Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

19 defini╚Ťii pentru balast

bal├íst sn [At: SBIERA, F. S. 309 / Pl: ~uri / E: fr, eg ballast] 1 ├Änc─ârc─âtur─â de nisip, pietri╚Ö etc. folosit─â pentru echilibrarea unei ambarca╚Ťiuni sau care realizeaz─â ridicarea ├«n aer a unui aerostat Si: lest, savur─â. 2 Camer─â care se umple cu aer sau cu ap─â pentru a modifica greutatea unui submarin ├«n vederea scufund─ârii sau ridic─ârii lui la suprafa╚Ť─â. 3 (Rar) Greutate. 4 (Rar) Povar─â. 5 (Fig) Lucru nefolositor. 6 Pietri╚Ö, zgur─â etc. folosite ca baz─â pentru montarea traverselor la ╚Öinele de tren. 7 Amestec de pietri╚Ö ╚Öi de nisip ├«ntrebuin╚Ťat la prepararea betonului, la pietruirea ╚Öoselelor etc.
BAL├üST, balasturi, s. n. 1. ├Änc─ârc─âtur─â de ap─â sau de nisip care asigur─â stabilitatea navelor; lest, savur─â. ÔÖŽ Compartiment etan╚Ö al unui submarin care se umple cu ap─â pentru a asigura scufundarea acestuia. ÔÖŽ Fig. Ceea ce este ├«mpov─âr─âtor, nefolositor. 2. Pietri╚Ö folosit ca a╚Öternut pe care se monteaz─â traversele de cale ferat─â; amestec de pietri╚Ö ╚Öi de nisip ├«ntrebuin╚Ťat la prepararea betonului, la pietruirea ╚Öoselelor etc. ÔÇô Din fr. ballast.
WATER-BAL├üST, water-balasturi, s. n. Tanc de ap─â situat ├«n fundul dublu al unei nave, con╚Ťin├ónd lestul lichid al acesteia. [Pr.: ┼şot─âr-, ÔÇô Scris ╚Öi: waterbalast] ÔÇô Din fr., engl. water-ballast.
BAL├üST, balasturi, s. n. 1. ├Änc─ârc─âturi de saci de nisip, pietri╚Ö etc. care reechilibreaz─â o ambarca╚Ťie sau regleaz─â ridicarea ├«n aer a unui aerostat; lest, savur─â. ÔÖŽ Camer─â care se umple cu ap─â sau cu aer pentru a modifica greutatea unui submarin ├«n vederea manevrei de scufundare a lui la suprafa╚Ť─â. ÔÖŽ Fig. Ceea ce este ├«mpov─âr─âtor, nefolositor. 2. Pietri╚Ö, zgur─â etc., folosite ca a╚Öternut pe care se monteaz─â traversele ╚Öinelor de tren; amestec de pietri╚Ö ╚Öi de nisip ├«ntrebuin╚Ťat la prepararea betonului, la pietruirea ╚Öoselelor etc. ÔÇô Din fr. ballast.
BAL├üST, balasturi, s. n. 1. ├Änc─ârc─âtur─â const├«nd din saci plini cu nisip, pietri╚Ö etc., care asigur─â echilibrul ╚Öi pozi╚Ťia unei nare sau ajut─â la reglarea ├«n─âl╚Ťimii zborului unui aerostat; lest. ÔÖŽ Compartiment bine ├«nchis care se poate umple cu ap─â de mare sau cu aer pentru a ├«ngreuia sau a u╚Öura un submarin ├«n vederea scufund─ârii lui sau a ridic─ârii lui la suprafa╚Ť─â. ÔÖŽ Strat de pietri╚Ö care se a╚Öaz─â sub traversele unei linii ferate pentru a forma un pat elastic. 2. Fig. Ceea ce este de prisos ╚Öi ├«mpov─âr─âtor, d─âun─âtor; povar─â. Balastul concep╚Ťiilor ├«nvechite.
BAL├üST, balasturi, s. n. 1. ├Änc─ârc─âtur─â const├ónd din saci plini cu nisip, pietri╚Ö etc., care asigur─â echilibrul unei nave sau ajut─â la reglarea ├«n─âl╚Ťimii unui aerostat; lest. ÔÖŽ Compartiment ├«nchis care se umple cu ap─â de mare sau cu aer, pentru a ├«ngreuia sau a u╚Öura un submarin ├«n vederea scufund─ârii sau ridic─ârii lui la suprafa╚Ť─â. ÔÖŽ Fig. Ceea ce este ├«mpov─âr─âtor, nefolositor; povar─â. 2. Strat de pietri╚Ö care se a╚Öaz─â sub traversele unei linii ferate, pentru a forma un pat elastic; amestec de pietri╚Ö ╚Öi de nisip, ├«ntrebuin╚Ťat la diferite lucr─âri tehnice (prepararea betoanelor, pietruirea ╚Öoselelor). ÔÇô Fr. ballast.
balást s. n., pl. balásturi
balást s. n., pl. balásturi
BALÁST s. (MAR.) lest, savură. (~ul unei nave comerciale.)
BAL├üST s.n. 1. ├Änc─ârc─âtur─â de nisip, de pietri╚Ö etc. care asigur─â stabilitatea unei nave sau reglarea altitudinii unui balon. ÔÖŽ Compartiment etan╚Ö al unui submarin, care asigur─â scufundarea sau ridicarea submarinului la suprafa╚Ť─â prin umplerea lui cu ap─â sau cu aer; lest. ÔÖŽ (Fig.) Ceea ce este inutil, de prisos, ├«mpov─âr─âtor, umplutur─â. 2. Strat de pietri╚Ö folosit ca pat pentru a╚Öezarea traverselor unei linii ferate; amestec de pietri╚Ö ╚Öi de nisip folosit la diferite lucr─âri. [Pl. -turi, -te. / < fr. ballast, cf. engl. ballast].
BAL├üST s. n. 1. lest (nisip, pietri╚Ö) care asigur─â stabilitatea unei nave, a unei ma╚Öini agricole sau reglarea altitudinii unui balon. 2. compartiment etan╚Ö al unui submarin care asigur─â scufundarea sau ridicarea submarinului la suprafa╚Ť─â. 3. (fig.) ceea ce este inutil, de prisos. 4. strat de pietri╚Ö folosit ca pat pentru a╚Öezarea traverselor unei linii ferate; amestec de pietri╚Ö ╚Öi de nisip la diferite construc╚Ťii. (< fr., engl. ballast)
bal├íst (bal├ísturi), s. n. ÔÇô Lest. Fr. ballast, din engl. ballast. Termen tehnic.
BAL├üST ~uri n. 1) ├Änc─ârc─âtur─â special─â din material greu (saci de nisip sau pietri╚Ö) care asigur─â echilibrul unei nave; lest. 2) Amestec de pietri╚Ö ╚Öi nisip, utilizat ca material de construc╚Ťie. 3) Strat de pietri╚Ö pe care se a╚Öaz─â traversele de cale ferat─â. 4) fig. Povar─â sau umplutur─â nedorit─â ╚Öi inutil─â. /<fr. ballast
WATER BALAST [pr.: u├│t─âr balast] n. Tanc con╚Ťin├ónd lestul lichid al unei nave ╚Öi fiind plasat ├«n fundul dublu al acesteia. /<fr., engl. water balast
balast n. 1. nisip sau pietri╚Ö risipit pe traversele c─âilor ferate; 2. greutate pus─â pe fundul cor─âbiei ca sÔÇÖo ╚Ťie ├«n echilibru; 3. fig. povar─â.
*bal├íst n., pl. ur─ş (fr. ballast, d. engl. ballast, care e din ace─şa╚Öi r─âd. cu germ. last. V. lest). Lest, savur─â. Petri╚Öu pe care se pun ╚Öinele c─âi─ş ferate.
BALAST s. (MAR.) lest, savur─â. (~ unei nave comerciale.)
BALAST lest (încărcătură de nisip, pietriș etc.)care asigură stabilitatea unei aeronave sau reglarea altitudinii unui balon.
balast, balasturi, s. n. (de╚Ť.) m├óncare de orez

Balast dex online | sinonim

Balast definitie

Intrare: balast
balast 2 pl. -e substantiv neutru
balast 1 pl. -uri substantiv neutru