Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

16 defini╚Ťii pentru baionet─â

baion├ęt─â sf [At: N. COSTIN, ap. LET. II, 68/27 / P: ba-io- / V: (├«nv) -ognet sn, (├«rg) baghio-, baghiun-, bagio- sf, (reg) -net, -inet sn / Pl: ~te ╚Öi (├«nv) -turi / E: fr ba├»onnette] 1 Arm─â alb─â format─â dintr-o lam─â de o╚Ťel ascu╚Ťit─â la un cap─ât ╚Öi cu un m├óner la cel─âlalt cap─ât, care se poate fixa la ╚Ťeava pu╚Ötii, pentru a servi soldatului la atac Si: (├«rg) panganet. 2 (├Äs) Atac (sau asalt) la ~ (sau cu -a) Atacul decisiv al infanteriei care ├«ntrebuin╚Ťeaz─â baioneta (1). 3 (Fig) Persoan─â care poart─â baionet─â (1). 4 (Pex) Armat─â. 5 (├Äs) ├Ämbinare ├«n ~ ├«mbinare demontabil─â a dou─â piese care se fixeaz─â una ├«ntr-alta prin ├«mpingere ╚Öi rotire cu un sfert sau o jum─âtate de cerc.
BAION├ëT─é, baionete, s. f. Arm─â alb─â de ├«mpuns, ├«n form─â de sabie scurt─â, care se poate fixa la ╚Ťeava pu╚Ötii militare. ÔŚŐ Atac (sau asalt) la baionet─â = lupt─â corp la corp. ├Ämbinare ├«n baionet─â = ├«mbinare demontabil─â ├«ntre dou─â piese (prin introducerea uneia ├«n cealalt─â), urmat─â de deplasarea sau rotirea lor relativ─â. [Pr.: ba-io-] ÔÇô Din fr. ba├»onnette.
BAION├ëT─é, baionete, s. f. Arm─â alb─â ├«n form─â de sabie scurt─â, care se poate fixa la ╚Ťeava pu╚Ötii militare. ÔŚŐ Atac (sau asalt) la baionet─â = lupt─â corp la corp. ÔÖŽ ├Ämbinare ├«n baionet─â = ├«mbinare demontabil─â a dou─â piese care se fixeaz─â una ├«ntr-alta prin ├«mpingere ╚Öi rotire cu un sfert sau cu o jum─âtate de cerc. [Pr.: ba-io-] ÔÇô Din fr. ba├»onnette.
BAION├ëT─é, baionete, s. f. Arm─â const├«nd dintr-o lam─â de o╚Ťel cu marginile t─âioase ╚Öi ascu╚Ťit─â la un cap─ât, iar la cel─âlalt cap─ât cu un m├«ner, care se poate fixa la ╚Ťeava pu╚Ötii pentru a servi soldatului ├«n lupta corp la corp. C├«╚Ťiva osta╚Öi cu baionetele la pu╚Öti cobor├«r─â ├«n ╚Ölep. DUMITRIU, B. F. 158. Doroban╚Ťii... ├«ntinser─â baionetele spre gloat─â. PAS, L. I 31. Pe nev─âzute, arsura gloan╚Ťelor, v├«rful baionetelor ╚Öi t─âi╚Öul s─âbiilor ajung pe lupt─âtori. ODOBESCU, S. III 601. ÔŚŐ Atac (sau asalt) cu baionete (sau la baionet─â) = lupt─â corp la corp dus─â ├«n interiorul liniilor inamice asaltate, ├«n care se folose╚Öte pu╚Öca cu baioneta pus─â ca arm─â de str─âpungere. (Eliptic) Se aruncaser─â asupra turcilor, la baionet─â. D. ZAMFIRESCU, R. 235. ÔÖŽ Fig. (La pl.) Cei ce poart─â aceast─â arm─â; p. ext. armat─â, putere armat─â. Baionetele, oric├«t de numeroase, n-au ap─ârat niciodat─â pe regii nemernici de inevitabila r─âspundere. COCEA, P. 64.
BAION├ëT─é, baionete, s. f. Lam─â de o╚Ťel ascu╚Ťit─â la v├órf, av├ónd un m├óner care se poate fixa de ╚Ťeava pu╚Ötii. ÔŚŐ Atac (sau asalt) cu baioneta (sau la baionet─â) = lupt─â corp la corp, ├«n care se folose╚Öte pu╚Öca cu baioneta pus─â. ÔÖŽ ├Ämbinare ├«n baionet─â = ├«mbinare demontabil─â ├«ntre dou─â piese cilindrice sau plate, care se realizeaz─â printr-o mi╚Öcare relativ─â de transla╚Ťie urmat─â de una de rota╚Ťie. ÔÇô Fr. ba├»onnette.
baion├ęt─â s. f., g.-d. art. baion├ętei; pl. baion├ęte
baion├ęt─â s. f. (sil. -io-), pl. baion├ęte
BAIONÉTĂ s. (MIL.) (înv. și reg.) panganet, (înv.) spangă, șpanganet. (Atac la ~.)
BAION├ëT─é s.f. 1. Arm─â alb─â cu lama scurt─â, t─âioas─â, ascu╚Ťit─â la v├órf ╚Öi prev─âzut─â la m├óner cu un dispozitiv care o poate fixa la ╚Ťeava pu╚Ötii, pentru a putea fi folosit─â ├«n lupta corp la corp. ÔŚŐ Asalt (sau atac) cu baioneta sau la baionet─â = lupt─â corp la corp cu baioneta, pus─â la pu╚Öc─â. ÔÖŽ (Fig.; la pl.) Purt─âtori ai acestor arme; (p. ext.) armat─â, trup─â, efectiv de solda╚Ťi. 2. T─âietur─â ├«n segmen╚Ťii pistoanelor, care permite trecerea de abur sau de gaze. 3. (Tehn.) Sistem de prindere special, rapid, pentru piese metalice mici, pentru tuburi etc. [Pron. ba-io-, pl. -te. / < fr. baionette < Bayonne ÔÇô ora╚Ö ├«n Fran╚Ťa, unde s-ar fi fabricat prima dat─â aceast─â arm─â].
BAION├ëT─é s. n. 1. arm─â alb─â pentru ├«mpungere, cu lama t─âioas─â, ascu╚Ťit─â la v├órf. 2. t─âietur─â ├«n segmen╚Ťii pistoanelor, care permite trecerea de abur sau de gaze. 3. (tehn.) ├«mbinare demontabil─â ├«ntre dou─â piese, care necesit─â mont─âri ╚Öi demont─âri rapide. (< fr. ba├»onnette)
BAION├ëT─é ~e f. Arm─â alb─â ascu╚Ťit─â, care se fixeaz─â la ╚Ťeava pu╚Ötii ╚Öi este folosit─â ├«n luptele corp la corp. [Sil. ba-io-] /<fr. ba├»onnette
baionet─â f. arm─â ascu╚Ťit─â mobil─â care se ├«mbuc─â la c─âp─ât├óiul pu╚Ötii, ├«nlocuit─â azi cu sabia-baionet─â.
sabie-baionetă f. sabie scurtă ce poate fi îmbucată la capătul puștei.
*ba─şon├ęt─â f., pl. e (fr. ba─şonette d. Bayone, ora╚Ö unde a fost fabricat─â ├«nt├«─ş). Un fel de pumnal care se pune ├«n v├«rfu pu╚Öti─ş militare. V. condac.
* sab├şe-ba─şon├ęt─â f., pl. s─âbi─ş-ba─şonete. Tesac care se poate fixa la pu╚Öc─â ╚Öi poate fi ├«ntrebuin╚Ťat ╚Öi ca ba─şonet─â.
BAIONETĂ s. (MIL.) (înv. și reg.) panganet, (înv.) șpangă, șpanganet. (Atac la ~.)

Baionet─â dex online | sinonim

Baionet─â definitie

Intrare: baionet─â
baionet─â substantiv feminin
  • silabisire: -io-
Intrare: sabie-baionet─â
sabie-baionet─â