Dicționare ale limbii române

2 intrări

20 definiții pentru badijonare

badijoná [At: ENC. AGR. / Pzi: ~néz / E: fr badigeonner] 1-2 vtr A unge cu un medicament un organ sau o parte a corpului. 3 vt A unge trunchiul unui pom cu o soluție împotriva insectelor. 4 vt A acoperi o șosea asfaltată cu un strat de produs bituminos spre a o face impermeabilă și a o feri de degradare.
badijonáre sf [At: DA ms / Pl: ~nări / E: badijona] 1 Ungere a unui organ sau a unei părți a corpului cu un medicament Si: badijonaj (1), (rar) badijonat1 (1). 2 Ungere a trunchiului unui pom cu o soluție împotriva insectelor Si: badijonaj (2), (rar) badijonat1 (2). 3 Acoperire a unei șosele asfaltate cu un strat bituminos spre a o face impermeabilă și a o feri de degradare Si: badijonaj (3), (rar) badijonat1 (3).
BADIJONÁ, badijonez, vb. I. Tranz. și refl. 1. A unge o parte bolnavă a corpului cu o soluție medicamentoasă. ♦ Tranz. A unge trunchiul unui arbore cu o soluție specială pentru a distruge insectele și ouăle lor. 2. Tranz. A unge suprafața unei șosele asfaltate cu o soluție impermeabilă. – Din fr. badigeonner.
BADIJONÁRE, badijonări, s. f. Acțiunea de a (se) badijona și rezultatul ei; badijonaj. – V. badijona.
BADIJONÁ, badijonez, vb. I. Tranz. și refl. 1. A unge o parte bolnavă a corpului cu o pensulă sau cu un pămătuf de vată înmuiate într-un medicament. ◊ Tranz. A unge trunchiul unui pom cu o soluție specială pentru a distruge insectele și ouăle lor. 2. Tranz. A unge suprafața unei șosele asfaltate cu o soluție impermeabilă. – Din fr. badigeonner.
BADIJONÁRE, badijonări, s. f. Acțiunea de a (se) badijona și rezultatul ei; badijonaj. – V. badijona.
BADIJONÁ, badijonez, vb. I. Tranz. A unge cu un preparat farmaceutic în scop curativ. A badijona amigdalele cu albastru de metilen.
BADIJONÁRE s. f. Acțiunea de a badijona.
BADIJONÁ, badijonez, vb. I. Tranz. 1. A unge cu un preparat farmaceutic în scop curativ. ♦ A unge trunchiul unui pom cu o soluție specială, pentru a distruge insectele și ouăle lor. 2. A unge cu o soluție specială suprafața unei șosele asfaltate, pentru a o face impermeabilă și a împiedica degradarea ei. – Fr. badigeonner.
BADIJONÁRE s. f. Acțiunea de a badijona și rezultatul ei.
badijoná (a ~) vb., ind. prez. 3 badijoneáză
badijonáre s. f., g.-d. art. badijonắrii; pl. badijonắri
badijoná vb., ind. prez. 1 badijonéz, 3. sg. și pl. badijoneáză
badijonáre s. f., g.-d. art. badijonării; pl. badijonări
BADIJONÁRE s. (MED.) badijonaj, pensulare, pensulație. (~ unei mucoase.)
BADIJONÁ vb. I. tr. 1. A unge (preventiv sau curativ) cu o doctorie un organ sau o parte a corpului. ♦ A unge trunchiul unui pom cu o soluție specială împotriva insectelor. 2. A acoperi o șosea asfaltată cu un strat de produs bituminos spre a o face impermeabilă și a o feri de degradare. [< fr. badigeonner].
BADIJONÁRE s.f. Acțiunea de a badijona și rezultatul ei; badijonaj. [< badijona].
BADIJONÁ vb. tr. 1. a unge cu o doctorie un organ sau o parte a corpului. 2. a unge trunchiul unui pom cu o soluție specială împotriva insectelor. 3. a acoperi o șosea asfaltată cu un strat de produs bituminos. (< fr. badigeonner)
A BADIJONÁ ~éz tranz. 1) (organe sau părți bolnave ale corpului) A unge cu o soluție medicamentoasă (în scopuri curative sau preventive). 2) (trunchiul pomilor) A unge cu o soluție specială contra insectelor. 3) (suprafețele deteriorate ale unei șosele asfaltate) A acoperi cu un strat subțire de bitum. /<fr. badigeonner
BADIJONARE s. badijonaj. (~ unei mucoase.)

badijonare definitie

badijonare dex

Intrare: badijona
badijona verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: badijonare
badijonare substantiv feminin