Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

10 defini╚Ťii pentru badijona

badijon├í [At: ENC. AGR. / Pzi: ~n├ęz / E: fr badigeonner] 1-2 vtr A unge cu un medicament un organ sau o parte a corpului. 3 vt A unge trunchiul unui pom cu o solu╚Ťie ├«mpotriva insectelor. 4 vt A acoperi o ╚Öosea asfaltat─â cu un strat de produs bituminos spre a o face impermeabil─â ╚Öi a o feri de degradare.
BADIJON├ü, badijonez, vb. I. Tranz. ╚Öi refl. 1. A unge o parte bolnav─â a corpului cu o solu╚Ťie medicamentoas─â. ÔÖŽ Tranz. A unge trunchiul unui arbore cu o solu╚Ťie special─â pentru a distruge insectele ╚Öi ou─âle lor. 2. Tranz. A unge suprafa╚Ťa unei ╚Öosele asfaltate cu o solu╚Ťie impermeabil─â. ÔÇô Din fr. badigeonner.
BADIJON├ü, badijonez, vb. I. Tranz. ╚Öi refl. 1. A unge o parte bolnav─â a corpului cu o pensul─â sau cu un p─âm─âtuf de vat─â ├«nmuiate ├«ntr-un medicament. ÔŚŐ Tranz. A unge trunchiul unui pom cu o solu╚Ťie special─â pentru a distruge insectele ╚Öi ou─âle lor. 2. Tranz. A unge suprafa╚Ťa unei ╚Öosele asfaltate cu o solu╚Ťie impermeabil─â. ÔÇô Din fr. badigeonner.
BADIJONÁ, badijonez, vb. I. Tranz. A unge cu un preparat farmaceutic în scop curativ. A badijona amigdalele cu albastru de metilen.
BADIJON├ü, badijonez, vb. I. Tranz. 1. A unge cu un preparat farmaceutic ├«n scop curativ. ÔÖŽ A unge trunchiul unui pom cu o solu╚Ťie special─â, pentru a distruge insectele ╚Öi ou─âle lor. 2. A unge cu o solu╚Ťie special─â suprafa╚Ťa unei ╚Öosele asfaltate, pentru a o face impermeabil─â ╚Öi a ├«mpiedica degradarea ei. ÔÇô Fr. badigeonner.
badijoná (a ~) vb., ind. prez. 3 badijoneáză
badijon├í vb., ind. prez. 1 badijon├ęz, 3. sg. ╚Öi pl. badijone├íz─â
BADIJON├ü vb. I. tr. 1. A unge (preventiv sau curativ) cu o doctorie un organ sau o parte a corpului. ÔÖŽ A unge trunchiul unui pom cu o solu╚Ťie special─â ├«mpotriva insectelor. 2. A acoperi o ╚Öosea asfaltat─â cu un strat de produs bituminos spre a o face impermeabil─â ╚Öi a o feri de degradare. [< fr. badigeonner].
BADIJON├ü vb. tr. 1. a unge cu o doctorie un organ sau o parte a corpului. 2. a unge trunchiul unui pom cu o solu╚Ťie special─â ├«mpotriva insectelor. 3. a acoperi o ╚Öosea asfaltat─â cu un strat de produs bituminos. (< fr. badigeonner)
A BADIJON├ü ~├ęz tranz. 1) (organe sau p─âr╚Ťi bolnave ale corpului) A unge cu o solu╚Ťie medicamentoas─â (├«n scopuri curative sau preventive). 2) (trunchiul pomilor) A unge cu o solu╚Ťie special─â contra insectelor. 3) (suprafe╚Ťele deteriorate ale unei ╚Öosele asfaltate) A acoperi cu un strat sub╚Ťire de bitum. /<fr. badigeonner

Badijona dex online | sinonim

Badijona definitie

Intrare: badijona
badijona verb grupa I conjugarea a II-a