Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru bacteriologic

bacteriológic, ~ă a [At: DA ms / P: ~ri-o- / Pl: ~ici, -ice / E: fr bactériologique] 1 Referitor la bacteriologic. 2 Propriu bacteriologici. 3 De bacteriologie. 4 Bacterian (1). 5 (Îs) Armă ~ă Mijloc criminal de exterminare în masă a unei populații, constând în răspândirea de bacterii ale unor boli infecțioase.
BACTERIOLÓGIC, -Ă, bacteriologici, -ce, adj. Care se referă la bacterii sau la bacteriologie. [Pr.: -ri-o-] – Din fr. bactériologique.
BACTERIOLÓGIC, -Ă, bacteriologici, -ce, adj. Care se referă la bacterii sau la bacteriologie. [Pr.: -ri-o-] – Din fr. bactériologique.
BACTERIOLÓGIC, -Ă, bacteriologici, -e, adj. Care se referă la bacterii sau la bacteriologie. Substanță bacteriologică. ◊ Armă bacteriologică = mijloc criminal de exterminare în masă, interzis de dreptul internațional, care constă în răspîndirea de bacterii producătoare de boli infecțioase cu scopul de a distruge populația pașnică. Încă de la primele vești despre folosirea armei bacteriologice [de către intervenționiștii americani în Coreea], frontul organizat al partizanilor păcii a luat atitudine hotărită asupra acestui mijloc barbar de exterminare în masă a oamenilor. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2613. ◊ Război bacteriologic = război criminal, în care se folosesc arme bacteriologice. Pronunțat: -ri-o-.
BACTERIOLÓGIC, -Ă, bacteriologici, -ce, adj. Care se referă la bacterii sau la bacteriologie. ◊ Armă bacteriologică = mijloc criminal de exterminare în masă a unei populații pașnice, folosit de un agresor imperialist și constând în răspândirea de bacterii producătoare de boli infecțioase. Război bacteriologic = război criminal în care se folosesc arme bacteriologice. [Pr.: -ri-o-] – Fr. bactériologique (< gr.).
!bacteriológic (-ri-o-) adj. m., pl. bacteriológici; f. bacteriológică, pl. bacteriológice
bacteriológic adj. (sil. -ri-o) → logic
BACTERIOLÓGIC, -Ă adj. Referitor la bacterii sau la bacteriologie. ♦ Armă bacteriologică = mijloc criminal de exterminare în masă, constând în răspândirea de bacterii producătoare de boli infecțioase. [< fr. bactériologique].
BACTERIOLÓGIC ~că (~ci, ~ce) Care ține de bacteriologie; propriu bacteriologiei. Analiză ~că. ◊ Armă ~că armă de distrugere în masă, bazată pe bacterii. [Sil. -ri-o-] /<fr. bactériologique
*bacteriológic, -ă, adj. De bacteriologie. Adv. Din punct de vedere bacteriologic.

Bacteriologic dex online | sinonim

Bacteriologic definitie

Intrare: bacteriologic
bacteriologic