Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

22 defini╚Ťii pentru b─âtucit

b─âtuc├ş [At: ECONOMIA, 159 / 7, 43 / Pzi: ~ ucesc / E: bate + -uci] 1 vt (Pfm) A b─ât─âtori. 2 vt (D. drumuri) A a╚Öterne cu nisip sau pietri╚Ö Si: (├«nv) a ╚Öoselei. 3 vt (Reg) A bate merele. 4 vr (Cu indicarea p─âr╚Ťii corpului) A se acoperi de b─ât─âturi Si: a se ├«ngro╚Öa. 5 vr (├Äe) A se ÔÇô la picioare A face b─â╚Öici la picioare (din cauza umblatului). 6 vr A se toci. 7 vr (D. monede) A (se) uza. 8 vr (D. puncte) A se zdrobi prin lovire.
b─âtuc├şt, ~─â a [At: ╚śEZ. I, 73 / Pl: ~i╚Ťi, ~e / E: nct] (Reg; csnp) B─ât─âtorit.
b─âtuc├şt2, ~─â a [At: SBIERA, P. 289 / Pl: ~i╚Ťi, ~e / E: b─âtuci] 1 (Pfm) B─ât─âtorit2. 2 Plin de... 3 (├Äla) ÔÇô la cap T├ómpit. 4 (D. drumuri) A╚Öternut cu nisip sau pietri╚Ö Si: (├«nv) ╚Öoseluit. 5 (D. p─âr╚Ťi ale corpului omenesc) Cu b─ât─âturi. 6 (D. picioare) Care este plin de b─ât─âturi. 7 (Mai ales d. lucruri; d. monede) Uzat. 8 (D. fructe) Zdrobit prin lovire. 9 (Reg) Des─âv├ór╚Öit.
b─âtuc├şt1 sn [At: DIC╚Ü, ap. DA ms / Pl: ~uri / E: b─âtuci] 1 (Pfm) B─ât─âtorire. 2 (Rar) B─âtucire (2). 3 (Reg) B─âtucire (3). 4 (Rar) B─âtucire (4). 5 (Rar) Tocire. 6 (Rar) B─âtucire (7).
B─éTUC├Ź, b─âtucesc, vb. IV. 1. Tranz. A b─ât─âtori; a bate bine, a presa, a ├«ndesa p─âm├óntul. 2. Refl. A se ├«ngro╚Öa, a se acoperi cu b─ât─âturi (2). 3. Refl. (Despre fructe) A se lovi, a se zdrobi. ÔÇô Cf. bate.
B─éTUC├ŹT, -─é, b─âtuci╚Ťi, -te, adj. 1. (Despre p─âm├ónt, mai ales despre drumuri sau poteci) ├Ändesat, b─ât─âtorit2; p. ext. pe care se umbl─â mult. 2. Cu pielea ├«ngro╚Öat─â, cu b─ât─âturi (2). ÔÇô V. b─âtuci.
B─éTUC├Ź, b─âtucesc, vb. IV. 1. Tranz. A b─ât─âtori; a bate bine, a presa, a ├«ndesa p─âm├óntul. 2. Refl.A se ├«ngro╚Öa, a se acoperi cu b─ât─âturi (2). 3. Refl. (Despre fructe) A se lovi, a se zdrobi. ÔÇô Cf. bate.
B─éTUC├ŹT, -─é, b─âtuci╚Ťi, -te, adj. 1. (Despre p─âm├ónt, mai ales despre drumuri sau poteci) ├Ändesat, b─ât─âtorit2; p. ext. pe care se umbl─â mult. 2. Cu pielea ├«ngro╚Öat─â, cu b─ât─âturi (2). ÔÇô V. b─âtuci.
B─éTUC├Ź, b─âtucesc, vb. IV. Tranz. (Cu privire la p─âm├«nt, mai rar la materii sf─âr├«micioase, pr─âfoase sau afinate) A bate bine, a presa, a ├«ndesa. V. b─ât─âtori. Prin fundul pustiet─â╚Ťii c─ârarea ar─âta c─â o fiin╚Ť─â b─âtucise Loc de umblet. SADOVEANU, F. J. 372. ÔŚŐ Refl. (Despre fructe) A se v─ât─âma, a se lovi, a se ├«nmuia.
B─éTUC├ŹT, -─é, b─âtuci╚Ťi, -te, adj. 1. (Mai ales despre p─âm├«nt, ├«n special despre drumuri sau poteci, mai rar despre o materie sf├«r├«micioas─â, pr─âfoas─â sau afinat─â) B─âtut bine, c─âlcat (cu picioarele), ├«ndesat, ├«nt─ârit, b─ât─âtorit. Loc b─âtucit. Arie b─âtucit─â. Ôľş Pe z─âpezile b─âtucite pa╚Öii cailor sunau ca pe pod. SADOVEANU, B. 152. C├«tu-i Sibiiu de mare, Numai o uli╚Ť─â are B─âtucit─â cu n─âsip, Merg c─âtanele tot r├«nd. JARN├ŹK-B├ÄRSEANU, D. 303. ÔÖŽ (Despre fructe) Lovit, b─âtut (de un obiect tare) ╚Öi ├«nmuiat ├«n locul unde a fost lovit. ÔÖŽ Fig. (Despre fiin╚Ťe) Lovit, zdrobit (├«n b─âtaie). Ie╚Öind... b─âtucit cum ├«i m─ârul, din cas─â, s-au dus. SBIERA, P. 289. 2. (Despre m├«ini, picioare etc.) Cu pielea ├«ngro╚Öat─â, ├«n─âsprit─â, cu b─ât─âturi.
B─éTUC├Ź, b─âtucesc, vb. IV. Tranz. A b─ât─âtori; a bate bine, a presa, a ├«ndesa p─âm├óntul. ÔÖŽ Refl. (Despre piele) A se ├«ngro╚Öa, a se acoperi cu b─ât─âturi (2). ÔÖŽ Refl. (Despre fructe) A se lovi, a se zdrobi. ÔÇô Din bat (prez. ind. al lui bate) + suf. -uci.
B─éTUC├ŹT, -─é, b─âtuci╚Ťi, -te, adj. 1. (Despre p─âm├ónt, mai ales despre drumuri sau poteci) ├Ändesat, b─ât─âtorit. 2. (Despre m├óini sau picioare) Cu pielea ├«ngro╚Öat─â, cu b─ât─âturi (2). ÔÇô V. b─âtuci.
b─âtuc├ş (a ~) (rar) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. b─âtuc├ęsc, imperf. 3 sg. b─âtuce├í; conj. prez. 3 s─â b─âtuce├ísc─â
b─âtuc├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. b─âtuc├ęsc, imperf. 3 sg. b─âtuce├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. b─âtuce├ísc─â
B─éTUC├Ź vb. v. b─ât─âtori.
B─éTUC├ŹT adj. v. b─ât─âtorit.
A B─éTUC├Ź ~├ęsc tranz. 1) (terenuri) A ├«ndesa pentru a face drept ╚Öi neted; a transforma ├«n b─ât─âtur─â; a t─âp╚Öi. 2) (pielea oamenilor ╚Öi a animalelor) A face s─â se b─âtuceasc─â; a b─ât─âtori. /a bate + suf. ~uc[i]
A SE B─éTUC├Ź se ~├ę╚Öte intranz. 1) (despre pielea oamenilor ╚Öi a animalelor) A se ├«ngro╚Öa ├«nt─ârindu-se sub ac╚Ťiunea unor factori externi nocivi; a face b─ât─âturi; a se b─ât─âtori. 2) (despre fructe, legume) A-╚Öi pierde integritatea ╚Öi calit─â╚Ťile prin lovire sau ├«ndesare; a se n─âs─âdi. /a bate + suf. ~uc[i]
b─âtuc├Č v. Mold. a b─ât─âtori.
b─âtuc├ęsc v. tr. (d. bat). Trans. Mold. Bat mult ca s─â se ├«ndese: ca╚Ö b─âtu╚Öit (BSG. 1937, 96). ÔÇô ╚śi zu-, bat mult ca s─â se scuture. V. batogesc, b─ât─âturesc.
BĂTUCI vb. a bate, a bătători, a îndesa, a presa, (pop.) a pisa, (reg.) a dricui, a tăpși, a zbătuci, (Transilv.) a dripi, (fam.) a pisăgi. (~ pămîntul, zăpada.)
bătucit adj. v. BĂTĂTORIT. BĂTUT. ÎNDESAT.

B─âtucit dex online | sinonim

B─âtucit definitie

Intrare: b─âtuci
b─âtuci verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: b─âtucit
b─âtucit adjectiv