Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

14 defini╚Ťii pentru b─âtucire

b─âtuc├ş [At: ECONOMIA, 159 / 7, 43 / Pzi: ~ ucesc / E: bate + -uci] 1 vt (Pfm) A b─ât─âtori. 2 vt (D. drumuri) A a╚Öterne cu nisip sau pietri╚Ö Si: (├«nv) a ╚Öoselei. 3 vt (Reg) A bate merele. 4 vr (Cu indicarea p─âr╚Ťii corpului) A se acoperi de b─ât─âturi Si: a se ├«ngro╚Öa. 5 vr (├Äe) A se ÔÇô la picioare A face b─â╚Öici la picioare (din cauza umblatului). 6 vr A se toci. 7 vr (D. monede) A (se) uza. 8 vr (D. puncte) A se zdrobi prin lovire.
b─âtuc├şre sf [At: DIC╚Ü., ap. DA ms / Pl: ~ri / E: b─âtuci] 1 (Pfm) B─ât─âtorire. 2 A╚Ötemere cu nisip sau pietri╚Ö pe drumuri Si: (rar) b─âtucit1 (2), (├«nv) ╚Öoseluire. 3 Batere a merelor Si: (reg) b─âtucit1 (3). 4 Acoperire cu b─ât─âturi Si: (rar) b─âtucit1 (4), ├«ngro╚Öare. 5 (├Äs) ÔÇô la picioare B─â╚Öicare a picioarelor (din cauza umblatului) Si: (rar) b─âtucit1 (4). 6 (Rar) Tocire (1). 7 (Mai ales d. lucruri) Uzare a monedelor Si: (rar) b─âtucit1 (7). 8 Zdrobire a fructelor prin lovire Si: b─âtucit1 (7).
B─éTUC├Ź, b─âtucesc, vb. IV. 1. Tranz. A b─ât─âtori; a bate bine, a presa, a ├«ndesa p─âm├óntul. 2. Refl. A se ├«ngro╚Öa, a se acoperi cu b─ât─âturi (2). 3. Refl. (Despre fructe) A se lovi, a se zdrobi. ÔÇô Cf. bate.
B─éTUC├Ź, b─âtucesc, vb. IV. 1. Tranz. A b─ât─âtori; a bate bine, a presa, a ├«ndesa p─âm├óntul. 2. Refl.A se ├«ngro╚Öa, a se acoperi cu b─ât─âturi (2). 3. Refl. (Despre fructe) A se lovi, a se zdrobi. ÔÇô Cf. bate.
B─éTUC├Ź, b─âtucesc, vb. IV. Tranz. (Cu privire la p─âm├«nt, mai rar la materii sf─âr├«micioase, pr─âfoase sau afinate) A bate bine, a presa, a ├«ndesa. V. b─ât─âtori. Prin fundul pustiet─â╚Ťii c─ârarea ar─âta c─â o fiin╚Ť─â b─âtucise Loc de umblet. SADOVEANU, F. J. 372. ÔŚŐ Refl. (Despre fructe) A se v─ât─âma, a se lovi, a se ├«nmuia.
B─éTUC├Ź, b─âtucesc, vb. IV. Tranz. A b─ât─âtori; a bate bine, a presa, a ├«ndesa p─âm├óntul. ÔÖŽ Refl. (Despre piele) A se ├«ngro╚Öa, a se acoperi cu b─ât─âturi (2). ÔÖŽ Refl. (Despre fructe) A se lovi, a se zdrobi. ÔÇô Din bat (prez. ind. al lui bate) + suf. -uci.
b─âtuc├ş (a ~) (rar) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. b─âtuc├ęsc, imperf. 3 sg. b─âtuce├í; conj. prez. 3 s─â b─âtuce├ísc─â
b─âtuc├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. b─âtuc├ęsc, imperf. 3 sg. b─âtuce├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. b─âtuce├ísc─â
B─éTUC├Ź vb. v. b─ât─âtori.
A B─éTUC├Ź ~├ęsc tranz. 1) (terenuri) A ├«ndesa pentru a face drept ╚Öi neted; a transforma ├«n b─ât─âtur─â; a t─âp╚Öi. 2) (pielea oamenilor ╚Öi a animalelor) A face s─â se b─âtuceasc─â; a b─ât─âtori. /a bate + suf. ~uc[i]
A SE B─éTUC├Ź se ~├ę╚Öte intranz. 1) (despre pielea oamenilor ╚Öi a animalelor) A se ├«ngro╚Öa ├«nt─ârindu-se sub ac╚Ťiunea unor factori externi nocivi; a face b─ât─âturi; a se b─ât─âtori. 2) (despre fructe, legume) A-╚Öi pierde integritatea ╚Öi calit─â╚Ťile prin lovire sau ├«ndesare; a se n─âs─âdi. /a bate + suf. ~uc[i]
b─âtuc├Č v. Mold. a b─ât─âtori.
b─âtuc├ęsc v. tr. (d. bat). Trans. Mold. Bat mult ca s─â se ├«ndese: ca╚Ö b─âtu╚Öit (BSG. 1937, 96). ÔÇô ╚śi zu-, bat mult ca s─â se scuture. V. batogesc, b─ât─âturesc.
BĂTUCI vb. a bate, a bătători, a îndesa, a presa, (pop.) a pisa, (reg.) a dricui, a tăpși, a zbătuci, (Transilv.) a dripi, (fam.) a pisăgi. (~ pămîntul, zăpada.)

B─âtucire dex online | sinonim

B─âtucire definitie

Intrare: b─âtuci
b─âtuci verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: b─âtucire
b─âtucire substantiv feminin