Dicționare ale limbii române

2 intrări

15 definiții pentru bărbos

bărbos, ~oa [At: DEX2 / Pl: ~oși, ~oase / E: babă + -os] 1-2 sm, am (Om) care are barbă (lungă și deasă). 3 sf Plantă erbacee cu frunze păroase și cu flori dispuse în spice cilindrice, pătate cu roșu, verde sau violet (Andropogon ischaemum).
BĂRBÓS, -OÁSĂ, bărboși, -oase, adj., s. f. 1. Adj. (Adesea substantivat, m.) Cu barbă (lungă și deasă); care nu s-a bărbierit mai multe zile. 2. S. f. Plantă erbacee cu frunze păroase, cu flori dispuse în spice cilindrice, pătate cu roșu, verde sau violet (Andropogon ischaemum). – Barbă + suf. -os.
BĂRBÓS, -OÁSĂ, bărboși, -oase, adj., s. f. 1. Adj. (Adesea substantivat, m.) Cu barbă (lungă și deasă); care nu s-a bărbierit mai multe zile. 2. S. f. Plantă erbacee cu frunze păroase, cu flori dispuse în spice cilindrice pătate cu roșu, verde sau violet (Andropogon ischaemum). – Barbă + suf. -os.
BĂRBÓS, -OÁSĂ, bărboși, -oase, adj. Cu barbă, care poartă barbă (lungă și deasă); care este nebărbierit de mai multe zile; căruia i-au crescut tuleiele bărbii. Aveau hainele rupte, erau obosiți, bărboși, cu capetele goale. DUMITRIU, B. F. 140. Și s-au pornit bărboșii regi Cu șfetnicii-nvechiți în legi Și patruzeci de zile-ntregi Au tot nuntit. COȘBUC, P. I 58. ◊ (Substantivat) S-a apropiat de bărboșii și pmtecoșii care îi făceau zile fripte. PAS, L. I 111. Bărbosul se holba cu mare tulburare spre adînc. SADOVEANU, N. F. 48.
BĂRBÓS, -OÁSĂ, bărboși, -oase, adj. (Adesea substantivat, m.) Cu barbă (lungă și deasă); nebărbierit. – Din barbă + suf. -os.
bărbós adj. m., pl. bărbóși; f. bărboásă, pl. bărboáse
bărbós adj. m., pl. bărbóși; f. sg. bărboásă, pl. bărboáse
BĂRBÓS adj. v. nebărbierit.
BĂRBÓS ~oásă (~óși, ~oáse) 1) și substantival Care are barbă (mare); cu barbă (mare). 2) fam. Care nu este bărbierit de mai multe zile; nebărbierit. /barbă + suf. ~os
bărbos a. 1. cu barba mare și deasă; 2. cui crește barba.
Bărboși pl. 1. târg și stațiune de drum de fier în județul Covurlui spre V. de Galați, locul natal al lui Cuza; 2. pârâu și sat în județul Fălciu: 253 loc.
bărbós, -oásă adj. (d. barbă). Care are barbă maĭ ales mare.
BĂRBOS adj. nebărbierit, neras. (Om ~.)
Bărb/oi -os etc., v. Barbă 6-8.
bărbos, bărboși, s. m. (cart.) rigă, popă.

bărbos definitie

bărbos dex

Intrare: bărbos
bărbos adjectiv
Intrare: Bărbos
Bărbos