Dicționare ale limbii române

2 intrări

27 definiții pentru bălmăjit

bălmăji [At: LB / V: (reg) balmuji, ~ăgi, ~ăși, ~moji, ~moși, ~muji, bolmoji, bolmoși / Pzi: ~jesc / E: balmoș + -i] 1 vt A încurca mai multe lucruri Si: a amesteca. 2 vt (D. oameni) A ameți pe cineva (cu vorba). 3 vt (Pex) A zăpăci prin vrăji sau farmece. 4 vt A vorbi încurcat, fără rost. 5 vt (Fam) A bombăni. 6 vt (Reg; d. oameni) A deveni moale (ca un balmoș). 7 vr A-și pierde energia.
bălmăjít1 sn [At: MDA ms / Pl: ~uri / E: bălmăji] 1-6 Bălmăjire (1-6).
bălmăjít2, ~ă a [At: CREANGĂ, A. 88 / V: balmujit2, -moșit, -mujit, bolmoșit2 / Pl: ~iți, ~e / E: bălmăji] 1 Încurcat2. 2 (D. oameni) Amețit2. 3 (Reg; d. oameni) Moleșit, fără energie.
bălmojí v vz bălmăji
bălmují v vz bălmăji
bolmojí v vz bălmăji
BĂLMĂJÍ, bălmăjesc, vb. IV. Tranz. 1. A amesteca, a încurca mai multe lucruri. ♦ A zăpăci, a ameți pe cineva cu vorba. 2. A vorbi încurcat, îngăimat sau fără rost. [Var.: bălmojí, bolmojí vb. IV] – Din balmoș.
BĂLMOJÍ vb. IV v. bălmăji.
BOLMOJÍ vb. IV v. bălmăji.
BĂLMĂJÍ, bălmăjesc, vb. IV. Tranz. 1. A amesteca, a încurca mai multe lucruri. ♦ A zăpăci, a ameți pe cineva cu vorba. 2. A vorbi încurcat, îngăimat sau fără rost. [Var.: bălmojí, bolmojí vb. IV.] – Din balmoș.
BĂLMOJÍ vb. IV v. bălmăji.
BOLMOJÍ vb. IV v. bălmăji.
BĂLMĂJÍ, bălmăjesc, vb. IV. Tranz. 1. A amesteca mai multe lucruri unele cu altele; a încurca. ♦ A ameți pe cineva (cu vorba); a zăpăci, a încurca. V. îmbrobodi. (Atestat în forma îmbolmăji) Du-te, omule, și fii mai cu inimă, nu te mai lăsa să te îmbolmăjească cu vorba. VLAHUȚĂ, O. A. 356. 2. A spune (ceva) încurcat, în neștire; a îngăima. V. îndruga. Ca să ne dea o dovadă de chemarea sa pentru viața schimnicească, bălmăji pe nas, popește, aproape trei sferturi de ceas, un deșănțat amestec de cintări bisericești și de cîntece de lume. M. I. CARAGIALE, C. 117. – Variante: bălmují (CREANGĂ, A. 88), îmbolmăjí vb. IV.
BĂLMĂJÍT, -Ă, bălmăjiți, -te, adj. Încurcat, amestecat. (Atestat în forma bălmujit) Asta-i asta! Din ceaslov și psaltire, și acele bălmujite rău ca vai de ele, să treci la gramatică. Și încă ce gramatică! CREANGĂ, A. 88. – Variantă: bălmujít,-ă adj.
BĂLMUJÍ vb. IV v. bălmăji.
BOLMOJÍ vb. IV v. bălmăji.
BĂLMĂJÍ, bălmăjesc, vb. IV. Tranz. 1. A amesteca mai multe lucruri; a încurca. ♦ A zăpăci pe cineva cu vorba. 2. A vorbi ceva încurcat; a îngăima. [Var.: bălmojí, bolmojí vb. IV] – Din balmoș.
BĂLMOJÍ vb. IV. v. bălmăji.
BOLMOJÍ vb. IV. v. bălmăji.
bălmăjí (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. bălmăjésc, imperf. 3 sg. bălmăjeá; conj. prez. 3 să bălmăjeáscă
bălmăjí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. bălmăjésc, imperf. 3 sg. bălmăjeá; conj. prez. 3 sg. și pl. bălmăjeáscă
BĂLMĂJÍ vb. v. bombăni.
BĂLMĂJÍ vb. v. amesteca, blegi, încâlci, încurca, moleși, muia.
A BĂLMĂJÍ ~ésc intranz. A vorbi incoerent, încet și nedeslușit; a bodogăni; a mormăi; a bombăni; a boscorodi. /Din balmoș
bălmăjésc și bolmojésc v. tr. (d. balmeș). Amestec, încurc: a bolmoji lucrurile, lecția. Încurc, amestec, mistific: l-a bolmojit cu vorba. V. refl. Mă moleșesc, mă fleșcăĭesc. – Și bălmujesc, belmeșesc, îmbolmojesc și îmbolbojesc. În Dîmb. belmejez.
bălmăji vb. v. AMESTECA. BLEGI. ÎNCÎLCI. ÎNCURCA. MOLEȘI. MUIA.
BĂLMĂJI vb. a bîigui, a bîrîi, a bodogăni, a bolborosi, a bombăni, a boscorodi, a gîngăvi, a îndruga, a îngăima, a îngîna, a mîrîi, a molfăi, a mormăi, a murmura, (pop.) a blodogori, a bufni, (reg.) a dondăni, a mogorogi, a mondăni, a mormoti, a morocăni, a slomni, a tolocăni, (Ban.) a pîtcăi, (prin Olt.) a șondoroi. (Ce tot ~ acolo?)

Bălmăjit dex online | sinonim

Bălmăjit definitie

Intrare: bălmăji
bălmuji verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
bălmoji verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
bălmăji verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
bolmoji verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: bălmăjit
bălmăjit adjectiv