Dicționare ale limbii române

17 definiții pentru bârnă

bấrnă3 a f [At: COMAN, GL. / E: nct] (Reg; d. oală) 1 Lățit. 2 Mare.
bấrnă2 sf [At: H IV 51 / V: bur- / E: pbl bârniță] (Reg) 1 Ceață. 2 Burhai.
bấrnă1 sf [At: TETRAEV. (1574), 209 / V: brână / Pl: ~ne / E: vsl бpeвиo] 1 Trunchi de copac (cioplit și fațuit cu barda) folosit în construcții. 2 Aparat de gimnastică feminină, format dintr-o grindă de lemn lungă, dispusă orizontal deasupra solului, la o anumită înălțime, pe care se execută exerciții de echilibru.
BẤRNĂ, bârne, s. f. 1. Trunchi de copac (cojit și fățuit cu barda) folosit în construcții. 2. Aparat de gimnastică feminină, format dintr-o grindă de lemn lăcuit lungă, dispusă orizontal deasupra solului, la o anumită înălțime, pe care se execută exerciții de echilibru. – Din sl. brŭvĭno.
BẤRNĂ, bârne, s. f. 1. Trunchi de copac (cojit și fățuit cu barda) folosit în construcții. 2. Aparat de gimnastică feminină, format dintr-o grindă de lemn lungă, dispusă orizontal deasupra solului, la o anumită înălțime, pe care se execută exerciții de echilibru. – Din sl. brŭvĩno.
BÎ́RNĂ, bîrne, s. f. Trunchi gros de copac, cojit și uneori fățuit cu barda, folosit ca material de construcție. Focul... creștea; printre trosniturile bîrnelor și ale acoperișurilor s-auzeau răcnete. CAMILAR, N. I 178. Aicea, în stînga pe deal, se văd șapte case de bîrne, șindrilite și acoperite de omăt. SADOVEANU, B. 111. Furtunile mării grozave Urlat-au, cu trăsnet trecînd, Și valuri și bîrne de nave Trosnit-au pe groapă-i căzînd. COȘBUC, P. II 93. Vezi gunoiul (sau parul) din ochiul altora și nu vezi bîrna din ochiul tău (= te supără micile cusururi ale altora, dar nu-ți dai seama de cusururile tale mari).
BẤRNĂ, bârne, s. f. Trunchi gros de copac, cojit (și fățuit cu barda), folosit ca material de construcție. Vezi gunoiul (sau paiul) din ochiul altuia și nu vezi bârna din ochiul tău = te supără micile defecte ale altora, dar nu-ți dai seama de defectele tale mari. – Slav (v. sl. brŭvĩno).
bấrnă s. f., g.-d. art. bấrnei; pl. bấrne
bârnă s. f., g.-d. art. bârnei; pl. bârne
BÂRNĂ s. v. grindă.
bîrnă (bîrne), s. f. – Grindă, traversă. – Mr. brîn,, megl. brǫnă. Sl. brŭvĭno (Miklosich, Slaw. Elem., 15; Cihac; DAR; Pușcariu, Lr., 284); cf. bg. brăvno, sb. brovno, rut. berveno, rus. bervno. – Der. bîrnui, vb. (a face un zid din trunchi de copac).
BÂRNĂ ~e f. 1) Grindă cioplită din trunchiul unui copac (cojit), folosită, mai ales, în construcții. 2) sport Aparat pentru exercițiile de echilibru constând dintr-o grindă lungă și îngustă, dispusă orizontal la o anumită înălțime. /<sl. bruvino
bârnă f. 1. grindă mare de sprijinit temelia sau podul casei; 2. fig. vede paiul din ochiul altuia și bârna dintr’al lui n’o vede (proverb evangelic). [Slav. BRŬVĬNO].
bî́rnă f., pl. e (vsl. brŭvĭno, bg. brŭvnó, a.î.). Grindă cĭoplită. Prov. Vezĭ paĭu din ochĭu altuĭa, și nu vezi bîrna din ochiu tăŭ, vezĭ un mic defect al altuĭa, și nu vezĭ altu maĭ mare al tău.
BÎRNĂ s. grindă, stîlp, (înv. și pop.) pociumb, (pop.) șarampoi, (prin Olt. și Ban.) bălvan, (Transilv.) șaf, (Maram.) șaranț, (Transilv., Maram. și Bucov.) șoș, (Maram., Transilv., Ban. și Olt) șteamp, (Olt., Ban. și Transilv.) ștenap. (O ~ din scheletul unei case.)
BÎRNĂ (< sl.) s. f. 1. Grindă de lemn, obținută de obicei prin cioplirea cu barda a unui trunchi de arbore. 2. Unealtă pentru restabilirea secțiunii circulare a unor burlane ovalizate la sonde. 3. Aparat de gimnastică format dintr-o grindă de lemn lungă de 5 m și lată de 10 cm, dispusă orizontal la 1,20 m deasupra solului și pe care se fac exerciții de echilibru.
a vedea paiul din ochiul altuia și a nu vedea bârna din ochiul tău expr. a manifesta o exigență / o severitate exagerată față de alții și a fi prea indulgent cu propria persoană; a critica aspru neajunsurile mărunte ale cuiva, trecând cu vederea propriile lipsuri.

Bârnă dex online | sinonim

Bârnă definitie

Intrare: bârnă
bârnă substantiv feminin