Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru avertizor

avertizor, ~oare [At: ENC. TEHN. I, 173 / Pl: ~i, ~oare / E: avertiza + -or] 1-3 a Care avertizează (1-3). 4 sn Aparat care semnalizează (automat) un pericol, o avarie (la un sistem tehnic etc.).
AVERTIZÓR, avertizoare, s. n. Aparat de semnalizare optică sau acustică, folosit în scopul prevenirii accidentelor, avariilor etc. – Din fr. avertisseur.
AVERTIZÓR, avertizoare, s. n. Aparat care semnalează un pericol, o avarie (la un sistem tehnic etc.) – Din fr. avertisseur.
AVERTIZÓR, avertizoare, s. n. Aparat care semnalizează (de obicei automat) iminența unui pericol.
AVERTIZÓR, avertizoare, s. n. Aparat care semnalizează un pericol. – După fr. avertisseur.
avertizór s. n., pl. avertizoáre
avertizór s. n., pl. avertizoáre
AVERTIZÓR s.n. Aparat care semnalează (automat) un pericol. [Cf. fr. avertisseur].
AVERTIZÓR, -OÁRE I. adj. care avertizează. II. s. n. aparat care semnalează optic sau acustic un pericol. (< fr. avertisseur)
AVERTIZOR dispozitiv tehnic de semnalizare. Avertizor de altitudine, instrument de bord anexat altimetrelor de la care primește semnale de înălțime. Acest avertizor are drept sarcină semnalizare optică și auditivă a pilotului la apropierea de o înălțime dinainte înregistrată. Avertizor de proximitate, instrument de bord care atenționează pilotul asupra prezenței unei aeronave la distanță limită, permițând evitarea abordajului. A.D.P. nu furnizează date asupra aeronavei, pilotul făcând identificarea „la vedere”.

avertizor definitie

avertizor dex

Intrare: avertizor
avertizor substantiv neutru