Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru avertiza

avertiza vt [At: DA / Pzi: ~z├ęz / E: fr avertir] 1 A atrage aten╚Ťia cuiva asupra pericolelor la care se expune dac─â ├«ntreprinde o anumit─â ac╚Ťiune Si: aviza (2). 2 A preveni pe cineva asupra sanc╚Ťiunilor pe care le va suferi dac─â va comite o anumit─â gre╚Öeal─â. 3 A reaminti cuiva min─ârile rele ale actelor pe care dore╚Öte s─â le ├«ndeplineasc─â.
AVERTIZ├ü, avertizez, vb. I. Tranz. A atrage cuiva aten╚Ťia, a preveni pe cineva (asupra consecin╚Ťelor unei ac╚Ťiuni). ÔÇô Dup─â fr. avertir.
AVERTIZ├ü, avertizez, vb. I. Tranz. A atrage cuiva aten╚Ťia, a preveni pe cineva (c─â va suferi consecin╚Ťele ac╚Ťiunii pe care inten╚Ťioneaz─â s─â o s─âv├ór╚Öeasc─â). ÔÇô Dup─â fr. avertir.
AVERTIZ├ü, avertizez, vb. I. Tranz. A atrage cuiva aten╚Ťia c─â va suferi consecin╚Ťele ac╚Ťiunii pe care inten╚Ťioneaz─â s─â o s─âv├«r╚Öeasc─â; a ├«n╚Ötiin╚Ťa de mai ├«nainte, a face cunoscut ├«n prealabil, a preveni.
AVERTIZ├ü, avertizez, vb. I. Tranz. A atrage cuiva aten╚Ťia, a preveni pe cineva (c─â va suferi consecin╚Ťele ac╚Ťiunii pe care inten╚Ťioneaz─â s─â o s─âv├ór╚Öeasc─â). ÔÇô Dup─â fr. avertir.
avertizá (a ~) vb., ind. prez. 3 avertizeáză
avertiz├í vb., ind. prez. 1 sg. avertiz├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. avertize├íz─â
AVERTIZÁ vb. v. preveni.
AVERTIZ├ü vb. I. tr. A atrage cuiva aten╚Ťia, a ├«n╚Ötiin╚Ťa ├«n prealabil, a preveni. [< fr. avertir].
AVERTIZ├ü vb. tr. a atrage cuiva aten╚Ťia, a ├«n╚Ötiin╚Ťa ├«n prealabil, a preveni. (dup─â fr. avertir)
avertiz├í (avertiz├ęz, avertiz├ít), vb. ÔÇô A preveni, a atrage aten╚Ťia. Fr. avertir. ÔÇô Der. avertisment, s. n. (├«n╚Ötiin╚Ťare, prevenire), din fr. avertissement.
A AVERTIZ├ü ~├ęz tranz. (persoane) A ├«n╚Ötiin╚Ťa ├«n prealabil printr-un avertisment; a preveni; a aten╚Ťiona; a pre├«nt├ómpina. ~ incendiu. /<fr. avertir
avertiz├á v. a ├«n╚Ötiin╚Ťa, a preveni.
*avertiz├ęz ╚Öi (ma─ş bine) -s├ęz v. tr. (fr. avertir, avertissant). ├Än╚Ötiin╚Ťez, atrag aten╚Ťiunea.
AVERTIZA vb. a informa, a ├«n╚Ötiin╚Ťa, a preveni, (prin Transilv. ╚Öi Ban.) a priti, (├«nv.) a prevesti. (Te ~ c─â m├«ine vine controlul.)

Avertiza dex online | sinonim

Avertiza definitie

Intrare: avertiza
avertiza verb grupa I conjugarea a II-a