Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

30 defini╚Ťii pentru avarie

avari├í vtr [At: I. PAN╚ÜU, C. 290 / Pzi: ~i├ęz / E: fr avarier] 1-2 A face s─â sufere sau a suferi o avarie (1).
av├írie sf [At: I- PAN╚ÜU, C. 290 / A ╚Öi: -r├şe / Pl: ~ii / E: fr avarie] 1 Defec╚Ťiune (grav─â) suferit─â de o nav─â, de o construc╚Ťie, de o ma╚Öin─â. 2 (├Änv) Pagub─â suferit─â prin deprecierea unor m─ârfuri. 3 (├Änv; ├«s) ~ total─â Naufragiu.
AVARI├ü, avariez, vb. I. Tranz. ╚Öi refl. A face s─â sufere sau a suferi o avarie; a (se) strica, a (se) deteriora. [Pr.: -ri-a] ÔÇô Din fr. avarier.
AV├üRIE, avarii, s. f. Stric─âciune, deteriorare (├«nsemnat─â) suferit─â de o nav─â, de o ma╚Öin─â, de o construc╚Ťie etc.- Din fr. avarie.
AVARI├ü, avariez, vb. I. Tranz. ╚Öi refl. A face s─â sufere sau a suferi o avarie; a (se) strica, a (se) deteriora. [Pr.: -ri-a] ÔÇô Din fr. avarier.
AV├üRIE, avarii, s. f. Stric─âciune, deteriorare (├«nsemnat─â) suferit─â de o nav─â, de o ma╚Öin─â, de o construc╚Ťie etc. ÔÇô Din fr. avarie.
AVARI├ü, avariez, vb. I. Tranz. A pricinui stric─âciuni, a strica, a deteriora. For╚Ťele populare coreene ╚Öi chineze:.. au distrus sau avariat tancuri inamice. SC├ÄNTEIA, 1952, nr. 2482. ÔŚŐ Refl. M─ârfurile se avariaz─â c├«nd s├«nt expuse la umezeal─â. ÔÇô Pronun╚Ťat: -ri-a.
AVAR├ŹE, avarii, s. f. Stric─âciune suferit─â de un vas de naviga╚Ťie, de m─ârfurile de pe vas sau de orice marf─â (transportat─â sau aflat─â ├«ntr-un depozit), de o construc╚Ťie etc. Bombardamentele au pricinuit avarii cl─âdirilor.
AVARI├ü, avariez, vb. I. Tranz. ╚Öi refl. A (se) strica, a (se) deteriora. [Pr.: -ri-a] ÔÇô Fr. avarier.
AV├üRIE, avarii, s. f. Stric─âciune ├«nsemnat─â suferit─â de o nav─â, de o ma╚Öin─â, de o construc╚Ťie, de o marf─â etc. ÔÇô Fr. avarie.
avari├í (a ~) (-ri-a) vb., ind. prez. 3 avari├íz─â, 1 pl. avari├ęm (-ri-em); conj. prez. 3 s─â avari├ęze; ger. avari├şnd (-ri-ind)
!avárie s. f., art. avária, g.-d. art. aváriei; pl. avárii, art. aváriile (-ri-i-)
avari├í vb. (sil. -ri-a), ind. prez. 1 sg. avari├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. avari├íz─â, 1 pl. avari├ęm (sil. -ri-em); conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. avari├ęze; ger. avari├şnd (sil. -ri-ind)
avar├şe s. f., art. avar├şa, g.-d. art. avar├şei; pl. avar├şi, art. avar├şile
AVARIÁ vb. a (se) deteriora, a (se) strica. (Nava s-a ~.)
AVAR├ŹE s. deteriorare, stric─âciune. (Ma╚Öina a suferit o ~.)
AVARIÁ vb. I. tr., refl. A (se) strica, a (se) deteriora. [Pron. -ri-a, p.i. 3,6 -iază, ger. -iind. / < fr. avarier, cf. it. avariare].
AVAR├ŹE s.f. Stric─âciune suferit─â de o nav─â, de un avion, de o construc╚Ťie etc. [Gen. -iei. / < fr. avarie, it. avaria].
AVARIÁ vb. tr., refl. a (se) strica, a (se) deteriora. (< fr. avarier)
AVAR├ŹE s. f. deteriorare suferit─â de o nav─â, de un avion, de o construc╚Ťie etc. (< fr. avarie, it. avaria)
A AVARI├ü ~├ęz tranz. A face s─â se avarieze; a strica; a deregla; a defecta; a deteriora. ~ un avion. [Sil. -ri-a] /<fr. avarier
A SE AVARI├ü se ~e├íz─â intranz. (despre sisteme tehnice) A suferi o avarie; a ie╚Öi din func╚Ťiune; a nu mai func╚Ťiona normal; a se defecta; a se strica; a se deteriora. /<fr. avarier
AVAR├ŹE ~i f. Deteriorare suferit─â de o nav─â, de un vehicul sau de o construc╚Ťie. [G.-D. avariei] /<fr. avarie, it. avaria
avarie f. 1. pagub─â suferit─â de o corabie sau de o marf─â; 2. orice pagub─â sau stric─âciune prin transport.
*avar├şe f. (fr. avarie, d. it. avaria). Stric─âc─şune or─ş pagub─â suferit─â de o corabie sa┼ş de un tren ╚Öi de ├«nc─ârc─âtura lu─ş.
*avari├ęz v. tr. (fr. avarier). V├ít─âm, stric: corabia sÔÇÖa c─şocnit ╚Öi sÔÇÖa avariat.
AVARIA vb. a (se) deteriora, a (se) strica. (Nava s-a ~.)
AVARIE s. deteriorare, stric─âciune. (~ la un sistem tehnic.)
REZERV─é DE AVARIE cantitate de alimente ╚Öi ap─â obligatorie la bordul aeronavelor care efectueaz─â zboruri de lung─â durat─â pentru situa╚Ťii neprev─âzute (ateriz─âri for╚Ťate ├«n zone de╚Öertice, regiuni polare, regiuni nepopulate etc.)Exist─â rezerv─â de avarie: p─âstrat─â la bordul aeronavei ╚Öi individual─â.
SUPRAVIE╚ÜUIRE LA AVARIE totalitatea m─âsurilor luate pentru salvarea echipajelor ╚Öi a pasagerilor ├«n situa╚Ťii de avarie (la start, ├«n zbor sau la aterizare) fiec─âreia fiindu-i specifice mijloacele ╚Öi procedeele. ├Än cazul ateriz─ârii for╚Ťate ├«n regiuni ├«ndep─ârtate ╚Öi nelocuite, ├«n cabina echipajului se asigur─â: rezerve de ap─â ╚Öi hran─â, o minista╚Ťie radio, o busol─â, ├«mbr─âc─âminte c─âlduroas─â, veste de plutire, undi╚Ťe, medicamente etc.

Avarie dex online | sinonim

Avarie definitie

Intrare: avaria
avaria verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -ri-a
Intrare: avarie
avarie