Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

16 defini╚Ťii pentru avansa

avans├í [At: CADE / Pzi: ~s├ęz / E: fr avancer] 1 vi A ├«nainta. 2 vi A se apropia de o ╚Ťint─â c─âtre care e orientat─â mi╚Öcarea. 3 vi A se apropia de atingerea unui scop. 4 vi (Fig) A progresa. 5 vt A numi pe cineva ├«ntr-o func╚Ťie superioar─â ierarhic celei de╚Ťinute anterior. 6-8 vt A pl─âti un avans (1-3). 9 vt (Fam) A ├«mprumuta o sum─â cuiva. 10 vt A face o investi╚Ťie. 11 vt (├Ävr) A ajuta pe cineva. 12 vt A face o afirma╚Ťie, pentru a deschide discu╚Ťia. 13 vt A lansa o idee.
AVANS├ü, avansez, vb. I. 1. Intranz. A ├«nainta, a merge (pentru a se apropia de o ╚Ťint─â urm─ârit─â). ÔÖŽ A progresa, a ├«nainta. Lucr─ârile avanseaz─â. 2. Tranz. ╚Öi intranz. A promova ├«ntr-un grad, ├«ntr-o func╚Ťie. 3. Tranz. A da cu anticipa╚Ťie o sum─â de bani, un bun material etc. ÔÇô Din fr. avancer.
AVANS├ü, avansez, vb. I. 1. Intranz. A ├«nainta, a merge (pentru a se apropia de o ╚Ťint─â urm─ârit─â). ÔÖŽ A progresa, a ├«nainta. Lucr─ârile avanseaz─â. 2. Tranz. ╚Öi intranz. A promova ├«n munc─â, ├«n grad. 3. Tranz. A preda, a acorda cu anticipa╚Ťie o sum─â de bani, un bun material etc. ÔÇô Din fr. avancer.
AVANS├ü, avansez, vb. I. 1. Intranz. (Despre oameni) A ├«nainta, a merge (pentru a se apropia de o ╚Ťint─â urm─ârit─â); (despre lucr─âri ├«ntreprinse de oameni) a se dezvolta, a progresa. Construc╚Ťia hidrocentralei avanseaz─â ├«ntr-un ritm foarte viu. 2. Tranz. A promova (pe cineva) ├«n munc─â, a ├«ncredin╚Ťa (cuiva) o func╚Ťie mai ├«nalt─â, a ridica ├«n grad. L-a avansat c─âpitan. ÔŚŐ Intranz. A avansat ├«n timp foarte scurt datorit─â muncii depuse. 2. Tranz. (Cu privire la bunuri materiale, ├«n special la sume de bani) A preda sau a acorda cu anticipa╚Ťie. A avansat fondurile necesare.
AVANS├ü, avansez, vb. I. 1. Intranz. A ├«nainta, a merge (pentru a se apropia de o ╚Ťint─â urm─ârit─â). ÔÖŽ A se dezvolta, a progresa. Lucr─ârile avanseaz─â. 2. Tranz. A promova pe cineva ├«n munc─â, a ridica ├«n grad. 3. Tranz. A preda, a acorda cu anticipa╚Ťie o sum─â de bani, un bun material etc. ÔÇô Fr. avancer.
avansá (a ~) vb., ind. prez. 3 avanseáză
avans├í vb., ind. prez. 1 sg. avans├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. avanse├íz─â
AVANSÁ vb. 1. v. înainta. 2. v. dezvolta. 3. v. promova.
A avansa Ôëá a cobor├«, a dec─âdea, a (se) domoli, a fr├óna, a se ├«ntoarce, a (se) lini╚Öti, a (se) potoli, a regresa, a retrograda, a se retrage
AVANS├ü vb. I. 1. intr. A ├«nainta; a progresa, a se dezvolta. 2. tr. A ├«nainta ├«n grad, a promova ├«ntr-un grad, ├«ntr-o func╚Ťie superioar─â. 3. tr. A da cu anticipa╚Ťie (sume de bani). ÔÖŽ (Fig.) A lansa, a anticipa (o idee). [< fr. avancer].
AVANS├ü vb. I. intr. a ├«nainta (├«ntr-o direc╚Ťie); a progresa, a se dezvolta. II. tr. 1. a ├«nainta, a promova ├«ntr-un grad, ├«ntr-o func╚Ťie superioar─â. 2. a da cu anticipa╚Ťie (sume de bani). 3. (fig.) a anticipa (o propunere). (< fr. avancer)
A AVANS├ü ~├ęz 1. intranz. 1) A se mi╚Öca ├«nainte (├«n spa╚Ťiu sau ├«n timp); a ├«nainta. 2) A trece printr-o serie de schimb─âri spre o treapt─â superioar─â; a face progrese; a progresa; a prop─â╚Öi; a ├«nainta; a evolua; a se dezvolta. 3) A se ridica pe o treapt─â superioar─â (├«ntr-un post, ├«ntr-un grad ╚Ötiin╚Ťific); a inainta. 2. tranz. 1) (sume de bani, bunuri materiale) A pl─âti cu anticipa╚Ťie drept avans. 2) (persoane) A ridica ├«ntr-un post sau grad mai ├«nalt; a ├«nainta; a promova. /<fr. avancer
avans├á v. 1. a da un avans, a pl─âti prin anticipare; 2. a ├«nainta, a ob╚Ťine o avansare.
*avans├ęz v. tr. (fr. avancer). Barb. ├Änaintez.
├«naint├ęz v. tr. Merg ├«n ainte: armata a ├«naintat ├«n ╚Ťar─â str─âin─â. Fig. Progresez: a ├«nainta ├«n etate, ├«n lucru, ├«n studi┼ş. M─â ├«nal╚Ť ├«n grad: acest ofi╚Ťer a ├«naintat r─âpede. V. tr. Duc ├«n ainte: ├Änaintez lucr─ârile. Prezent, adresez: ├«naintez o h├«rtie ministerulu─ş. Fig. ├Änal╚Ť ├«n grad. ÔÇô Fals avansez (dr. avancer).
AVANSA vb. 1. a ├«nainta. (~ ├«n spa╚Ťiu.) 2. a se dezvolta, a evolua, a ├«nainta, a progresa, a prop─â╚Öi, (├«nv.) a (se) pricopsi, a spori, (grecism ├«nv.) a prohorisi, (fig.) a cre╚Öte. (Tara noastr─â ~ continuu.) 3. a ├«nainta, a ├«n─âl╚Ťa, a promova, a ridica, (├«nv.) a provivasi. (~ ├«n func╚Ťie, ├«n grad.)

Avansa dex online | sinonim

Avansa definitie

Intrare: avansa
avansa verb grupa I conjugarea a II-a