Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru australian

australián, ~ă [At: MEHEDINȚI, G. F. 200 / P: a-us~ / Pl: ~ieni, ~iene / E: Australia + -an] 1-4 smf, a (Persoană) care locuiește (sau este originară) din Australia. 5-6 smf, a (Băștinaș) din triburile aborigene ale Australiei. 7-9 a Care aparține Australiei sau australienilor (1, 5). 10-12 a Referitor la Australia sau australieni (1, 5). 13-15 a De Australia sau australieni (1, 5).
AUSTRALIÁN, -Ă, australieni, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația Australiei sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține Australiei sau australienilor (1), privitor la Australia ori la australieni. [Pr.: a-us-tra-li-an] – Australia (n. pr.) + suf. -an. Cf. fr. australien.
AUSTRALIÁN, -Ă, australieni, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Australiei sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține Australiei sau populației ei, privitor la Australia sau la populația ei. [Pr.: a-us-tra-li-an] – Australia (n. pr.) + suf. -an. Cf. fr. australien.
AUSTRALIÁN1, -Ă, australieni, -e, adj. Care aparține Australiei sau locuitorilor ei; care provine din Australia. Lînă australiană. – Pronunțat: a-us-tra-li-an.
AUSTRALIÁN2, -Ă, australieni, -e, s. m. și f. Persoană care face parte din populațiile Australiei; persoană originară din Australia. – Pronunțat: a-us-tra-li-an.
AUSTRALIÁN, -Ă, australieni, -e, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care aparține Australiei sau populației ei, privitor la Australia sau la populația ei. 2. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Australiei. [Pr.: a-us-tra-li-an] – Din Australia (după fr. australien).
australián (a-us-tra-li-an) adj. m., s. m., pl. australiéni (-li-eni); adj. f., s. f. australiánă, pl. australiéne
australián s. m., adj. m. (sil. a-us-, -li-an), pl. australiéni (sil. -li-eni); f. sg. australiánă, g.-d. art. australiénei, pl. australiéne
AUSTRALIÁN, -Ă I. adj., s. m. f. (locuitor) din Australia. II. adj. care aparține Australiei. ♦ limbi ĩene = una dintre cele trei mari familii de limbi din Oceania, alături de austroneziană și papua. (< fr. australien)
AUSTRALIÁN1 ~ánă (~éni, ~éne) Care aparține Australiei sau populației din Australia. [Sil. a-us-tra-li-an] /<fr. australien
AUSTRALIÁN2 ~ánă (~éni, ~éne) m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Australiei sau este originară din Australia. [Sil. a-us-tra-li-an] /<fr. Australien
ALPII AUSTRALIENI (GREAT DIVIDING RANGE), lanț muntos în SE Australiei. Cei mai înalți munți ai continentului, constituiți din roci sedimentare cu intruziuni granitice. Alt. max.: 2.228 m (vf. Kosciusko). Lungime c. 450 km.
MARELE GOLF AUSTRALIAN (GREAT AUSTRALIAN BIGHT [greit ostréilién bait]), golf al Oc. Indian, situat în S Australiei, între carpurile Pasley (în V) și Carnot (în E); 848 mii km2; ad. max.: 5.080 m.
AUSTRALIÁN, -Ă adj. (< fr. australian): în sintagma limbă australiană (v.).
CORDYLINE Comm., CORDILINE, PALMIER, CRIN AUSTRALIAN, fam. Liliaceae. Gen originar din India și Australia, cca 25 specii, arbuști și semiarbuști. Frunze lanceolate, în tonuri de verde și roșu, alb și galben, unicolore sau dungate, sesile sau pețiolate. Flori mici, solitare, grupate în panicule terminale. Fruct sferic, baciform. Rizomi puternici de pe care pornesc drajoni groși. Rădăcini de culoare albă.

australian definitie

australian dex

Intrare: australian (s.m.)
australian substantiv masculin admite vocativul
  • silabisire: a-us-tra-li-an
Intrare: australian (adj.)
australian admite vocativul adjectiv
  • silabisire: a-us-tra-li-an