audiovizual definitie

10 definiții pentru audiovizual

audiovizuál, ~ă a [At: DN3 / P: a-u-di-o- / Pl: ~i, -e/ E: fr audio-visuel] 1 Care se bazează pe perceperea auditivă și vizuală Si: audioviziv. 2 (Îs) Mijloace -e Mijloace de comunicare și informare audiovizuale (1), folosite în didactica modernă.
AUDIOVIZUÁL, -Ă, audiovizuali, -e, adj., s. n. (Mijloc de informare și comunicare) care se bazează pe perceperea auditivă și vizuală (radio și televiziune). [Pr.: a-u-di-o-vi-zu-al] – Din fr. audio-visuel.
AUDIOVIZUÁL, -Ă, audiovizuali, -e, adj. Care se bazează pe perceperea auditivă și vizuală. [Pr.: a-u-di-o-vi-zu-al] – Din fr. audio-visuel.
audiovizuál1 (a-u-di-o-, -zu-al) adj. m., pl. audiovizuáli; f. audiovizuálă, pl. audiovizuále
*audiovizuál2 (radioul și televiziunea) (a-u-di-o-, -zu-al) s. n.
audiovizuál adj. (sil. a-u-di-o-) → vizual
AUDIOVIZUÁL, -Ă adj.n. (Despre mijloace de comunicație și informație) Care utilizează la maximum în special auzul și văzul, folosite la didactica modernă. [Pron. a-u-di-o-vi-zu-al. / cf. fr. audiovisuel].
AUDIOVIZUÁL, -Ă adj., s. n. (mijloc de comunicație și informație) care solicită în special auzul și văzul; audioviziv. (< fr. audio-visuel)
AUDIOVIZUÁL ~ă (~i, ~e) 1) (despre mijloace de comunicare și informare) Care se bazează pe perceperea auditivă și vizuală. 2) și substantival Totalitate a mijloacelor de comunicare și informare în masă bazate pe acest fel de percepere. [Art. audiovizualul; Sil. a-u-di-o-vi-zu-al] /<fr. audiovisuel
audiovizuál, -ă1. adj. (Despre mijloacele de comunicare și informare) Care se adresează auzului și văzului ◊ „Regizorul J.M. S. propune ca supliment la program un teatru-imagine, o suită de proiecții fixe sonorizate. Nu e vorba de un jurnal luminos, explică regizorul, ci de un spectacol audio-vizual.Cont. 7 III 69 p. 4. ◊ „«Învățământul audiovizual». Va să zică, aceasta este denumirea generică pentru magnetofoanele, difuzoarele, tabla rulantă, cabinele de ascultat, ecranul, aparatele de proiecție – pentru diafilme de 8 mm, de 16 mm – pentru complicatul aparat la care mă uit cu respect și aflu că-l cheamă «retroproiector».” R.l. 22 V 71 p. 1. ◊ „În liceul din Covasna a fost dat în folosință un laborator audio-vizual, cu 36 de locuri, folosit pentru predarea limbilor străine.” R.l. 4 XII 75 p. 5; v. și I.B. 8 XII 70 p. 1, Sc. 19 XI 75 p. 4; v. și laserium, magnetotecă, mass-media, preînregistrat. ♦ 2. s. n. Denumire generică pentru radio și televiziune ◊ „[...] deoparte «presa scrisă» cuprinsă brusc de o colerică manie a persecuției. De cealaltă, audiovizualul, luat în stăpânire de o megalomanie incipientă, dar promițătoare și pe deplin justificată pentru că adevăratele staruri ale festivalului au devenit cine-prezentatorii [...]” R.lit. 30 V 85 p. 20 (din fr. audio-visuel; PR 1947; DEX, DN3)

audiovizual dex

Intrare: audiovizual
audiovizual adjectiv
  • silabisire: a-u-di-o-