Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru atol

atól sm [At: LTR2 / Pl: ~i / E: fr atoll] Insulă de formă inelară, alcătuită din schelete de corali și aluviuni, în mările calde.
AT├ôL, atoli, s. m. Insul─â ├«n form─â de inel, format─â ├«n m─ârile calde din schelete de corali. ÔÇô Din fr. atoll.
AT├ôL, atoli, s. m. Insul─â ├«n form─â de inel, format─â ├«n m─ârile calde din schelete de corali. ÔÇô Din fr. atoll.
ATÓL, atoli, s. m. Insulă formată, în mările calde, din resturi de corali; are forma unui inel care închide înăuntru o lagună.
AT├ôL, atoli, s. m. Insul─â ├«n form─â de inel format─â, ├«n m─ârile calde, din resturi de corali. ÔÇô Fr. atoll.
at├│l s. m., pl. at├│li
at├│l s. m., pl. at├│li
ATÓL s. (BIOL.) recif coralier inelar.
ATÓL s.m. Insulă de forma unui inel, care are în mijloc o lagună, formată prin depunerea scheletelor de corali. [Pl. -li, (s.n.) -luri. / < fr., engl. atoll, cf. it. atóllo < cuv. polinezian].
ATÓL s. m. insulă de corali în forma unui inel având la mijloc o lagună. (< fr. atoll)
ATÓL ~i m. Insulă de corali în formă de inel. /<fr., engl. atoll
atol, (engl.= atoll) tip de recif cu form─â circular─â sau elipsoidal─â dezvoltat pe ridic─âturi submarine, de obicei vechi aparate vulcanice, situate pe ╚Öelf sau ├«n largul baz. oceanic; marginea a. este emers─â ╚Öi ├«n-chide la interior o lagun─â pu╚Ťin ad├ónc─â; diametrul s─âu variaz─â de la 1 la peste 100 km. Numele provine de la forma clasic─â ÔÇ×atollonÔÇŁ din ins. Malvine. Se mai ├«nt├ólnesc ├«n Oc. Pacific. V. ╚Öi recif.
ATÓL (<fr {i}) s. m. Insulă formată prin depunerea scheletelor de corali în jurul unor ins. din zona tropicală. Are aspect de inel cu diametru variabil, putînd ajunge la 50 km și avînd la mijloc o lagună adîncă, uneori pînă la 100 m.

Atol dex online | sinonim

Atol definitie

Intrare: atol
atol substantiv masculin
atol