Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru atol

atól sm [At: LTR2 / Pl: ~i / E: fr atoll] Insulă de formă inelară, alcătuită din schelete de corali și aluviuni, în mările calde.
ATÓL, atoli, s. m. Insulă în formă de inel, formată în mările calde din schelete de corali. – Din fr. atoll.
ATÓL, atoli, s. m. Insulă în formă de inel, formată în mările calde din schelete de corali. – Din fr. atoll.
ATÓL, atoli, s. m. Insulă formată, în mările calde, din resturi de corali; are forma unui inel care închide înăuntru o lagună.
ATÓL, atoli, s. m. Insulă în formă de inel formată, în mările calde, din resturi de corali. – Fr. atoll.
atól s. m., pl. atóli
atól s. m., pl. atóli
ATÓL s. (BIOL.) recif coralier inelar.
ATÓL s.m. Insulă de forma unui inel, care are în mijloc o lagună, formată prin depunerea scheletelor de corali. [Pl. -li, (s.n.) -luri. / < fr., engl. atoll, cf. it. atóllo < cuv. polinezian].
ATÓL s. m. insulă de corali în forma unui inel având la mijloc o lagună. (< fr. atoll)
ATÓL ~i m. Insulă de corali în formă de inel. /<fr., engl. atoll
atol, (engl.= atoll) tip de recif cu formă circulară sau elipsoidală dezvoltat pe ridicături submarine, de obicei vechi aparate vulcanice, situate pe șelf sau în largul baz. oceanic; marginea a. este emersă și în-chide la interior o lagună puțin adâncă; diametrul său variază de la 1 la peste 100 km. Numele provine de la forma clasică „atollon” din ins. Malvine. Se mai întâlnesc în Oc. Pacific. V. și recif.
ATÓL (<fr {i}) s. m. Insulă formată prin depunerea scheletelor de corali în jurul unor ins. din zona tropicală. Are aspect de inel cu diametru variabil, putînd ajunge la 50 km și avînd la mijloc o lagună adîncă, uneori pînă la 100 m.

atol definitie

atol dex

Intrare: atol
atol substantiv masculin
atol