ateriza definitie

14 definiții pentru ateriza

aterizá vi [At: CAZIMIR, P. 151 / V: ~isa / Pzi: ~zéz / E: fr atterrir] 1 (D. avioane) A efectua toate operațiile necesare pentru a reveni și a se opri pe sol. 2 (D. oameni; fig) A sosi pe neașteptate. 3 (Arg; îe) A-i ~ cuiva vreo două focuri A-i da câteva palme. 4 (Înv; îe) A ~ cu briciul A poticni briciul de obraz, la bărbierit, lăsând semne. 5 (Mm; d. nave) A se apropia de țărm și a acosta. 6 (Mm) A descoperi, de pe mare, țărmul, și a însemna pe hartă punctul unde nava va acosta. 7 (Spt) A atinge pământul după un salt.
ATERIZÁ, aterizez, vb. I. Intranz. (Despre aeronave) A efectua toate operațiile necesare pentru a reveni și a se opri pe sol. ♦ Fig. (Despre oameni) A sosi, a apărea pe neașteptate undeva. – După fr. atterrir.
ATERIZÁ, aterizez, vb. I. Intranz. (Despre aeronave) A efectua toate operațiile necesare pentru a reveni și a se opri pe sol. ♦ Fig. (Despre oameni) A sosi, a apărea pe neașteptate undeva. – După fr. atterrir.
ATERIZÁ, aterizez, vb. I. Intranz. (Despre avioane) A lua contact cu pămîntul coborînd din zbor și rulînd pînă la punctul de oprire. Din cauza vremii nefavorabile, avioanele au fost silite să aterizeze.
ATERIZÁ, aterizez, vb. I. Intranz. (Despre avioane) A lua contact cu pământul coborând din zbor și rulând până la oprire. – După fr. atterrir.
aterizá (a ~) vb., ind. prez. 3 aterizeáză
aterizá vb., ind. prez. 1 sg. aterizéz, 3 sg. și pl. aterizeáză
A ateriza ≠ a decola
ATERIZÁ vb. I. intr. (Despre avioane) A lua contact cu pământul după zbor, mergând pe roți până la oprire; (despre nave) a lua contact vizual cu uscatul (venind din larg) și a-l identifica. ♦ (Sport) A lua contact cu solul după o săritură. [Cf. fr. atterrir].
ATERIZÁ vb. tr. 1. (despre aeronave) a reveni pe pământ, după zbor. ◊ (despre nave) a lua contact vizual cu uscatul, venind dinspre larg. 2. (sport) a lua contact cu solul după o săritură. (după fr. atterrir)
aterizá (aterizéz, aterizát), vb. – (Despre aeronave) A afectua operațiile necesare pentru a reveni și a se opri pe sol. Fr. atterrir, cu finalul propriu multor vb. neol., cf. simboliza < symboliser, minimiza < minimiser etc. – Der. aterizaj, s. n. (aterizare).
A ATERIZÁ ~éz tranz. 1) (despre nave aeriene) A se așeza pe pământ. 2) sport A lua contact cu solul după o săritură. 3) (despre nave maritime) A lua contact vizual cu uscatul. /<fr. atterir
*ateriséz orĭ -zéz v. intr. (fr. atterrir-attérissant). Mă scobor pe pămînt, vorbind de aeroplane. V. amerisez.
a ateriza la punct fix expr. (er., glum.d. bărbați) a avea contact sexual

ateriza dex

Intrare: ateriza
ateriza verb grupa I conjugarea a II-a