atenționa definitie

10 definiții pentru atenționa

atenționa vt [At: DA ms / P: ~ți-o- / Pzi: ~néz / E: fr attentionner] 1 A atrage atenția (1) cuiva asupra ceva. 2 A oferi cuiva un dar, în semn de considerație. 3 A mitui pe cineva.
ATENȚIONÁ, atenționez, vb. I. Tranz. 1. A atrage atenția cuiva. 2. (Fam.) A oferi cuiva un dar2 (1). ♦ A oferi cuiva flori, obiecte etc. în schimbul unor mici servicii. [Pr.: -ți-o-] – Din fr. attentionner.
ATENȚIONÁ, atenționez, vb. I. Tranz. 1. A atrage atenția cuiva. 2. (Fam.) A oferi cuiva un dar2 (1). ♦ A oferi cuiva flori, obiecte etc. în schimbul unor mici servicii. [Pr.: -ți-o-] – Din fr. attentionner.[1]
*atenționá (a ~) (-ți-o-) vb., ind. prez. 3 atenționeáză
atenționá vb., ind. prez. 1 sg. atenționéz, 3 sg. și pl. atenționeáză
ATENȚIONÁ vb. v. preveni.
ATENȚIONÁ vb. I. tr. (Rar) A atrage atenția; a preveni. [Pron. -ți-o-. / cf. fr. attentionné].
ATENȚIONÁ vb. tr. 1. a face atent pe cineva; a preveni. 2. a oferi cuiva un cadou, a răsplăti pentru un serviciu solicitat. (< atenție + -ona)
A ATENȚIONÁ ~éz tranz. 1) (persoane) A face să-și concentreze atenția (asupra a ceva sau a cuiva). 2) A face în prealabil atent asupra consecințelor unei acțiuni; a preveni; a preîntâmpina; a avertiza. 3) (persoane) A lua în seamă, oferind un dar. [Sil. -ți-o-] /Din atenție
atenționá vb. I A atrage atenția; a preveni ◊ „Va fi atenționată șefa de unitate.” R.l. 22 II 83 p. 3. ◊ „Inginerul A. D. a fost atenționat pentru disciplina din cadrul atelierului [...]” Fl. 21 IX 84 p. 18 (cf. fr. attentionner; DN3, DEX-S)

atenționa dex

Intrare: atenționa
atenționa verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -ți-o-