astrahan definitie

14 definiții pentru astrahan

astrahán sn [At: I. IONESCU, M. 701 / V: -aga- / Pl: ~uri / E: din Astrahan] 1 Piele de miel din rasa Caracul, cu lâna creață și mătăsoasă. 2 Haină din astrahan. 3 (Bot; îc) -alb Varietate de mere văratice, cu coaja albă-verzuie, cu dungi roșii, și cu miez alb. 4 (Bot; îc) -roșu Varietate de mere văratice, cu coaja roșu- închis și cu miezul roșiatic.
ASTRAHÁN, (2) astrahanuri, s. n. 1. Pielicică cu părul mătăsos și buclat, obținută de la mieii din rasa caracul. 2. Haină confecționată din astrahan (1). – Din n. pr. Astrahan.
ASTRAHÁN, (2) astrahanuri, s. n. 1. Pielicică cu părul mătăsos și buclat, obținută de la mieii de rasa caracul. 2. Haină confecționată din astrahan (1). – Din n. pr. Astrahan.
ASTRAHÁN s. n. Miel cu părul mătăsos și creț, din rasa care poartă numele orașului sovietic Astrahan; p. ext. piele de miel de Astrahan. Piei de astrahan pentru căciuli, cm Gherasim... încruntat, cu părul negru, creț ca o blană de astrahan... începu să pescuiască în apa tulbure a Dunării. BART, E. 322. ◊ Haină de iarnă lucrată din astfel de piei. – Variantă: (popular) astrăgán (CASSIAN, H. 41) s. n.
ASTRAHÁN s. n. Blană cu părul mătăsos și creț, obținută de la mieii unei rase de oi (originară din Astrahan). ♦ Haină lucrată din astfel de blană. – Din Astrahan.
astrahán s. n., (haine) pl. astrahánuri
astrahán s. n., (haine) pl. astrahánuri
ASTRAHÁN s.n. Miel (de Astrahan) cu blana încrețită și foarte fină; (p. ext.) blana acestui miel. ♦ Haină de iarnă lucrată dintr-o astfel de blană. [Pl. -nuri. / < fr. astrakan, cf. Astrahan – oraș în fosta U.R.S.S.].
ASTRAHÁN s. n. pielicică de miel din rasa caracul, cu părul mătăsos și buclat. ◊ haină de damă dintr-o astfel de blană. (< fr. astrakan)
ASTRAHÁN n. 1) Blană cu părul mătăsos și buclat, obținută de la mieii de rasă caracul. 2) Haină confecționată din astfel de pielicele. /Din Astrahan n. pr.
astrahan n. blană de miel încrețită și foarte fină (importată din Astrahan.)
Astrahan n. oraș comercial în Rusia, capitala guberniei cu acelas nume, la gura Volgei: 113.000 loc.
astrahán n., pl. urĭ. Blană de mel (ob. neagră) creață, lustruită și foarte fină preparată la saŭ ca la Astrahan. – Pop. -gan.
ASTRAHAN, oraș în S Federației Ruse (C.S.I.), port fluvio-maritim în delta Volgăi; 509 mii loc. (1989). Ind. alim., textilă, a piel., de prelucr. a lemnului. Aeroport. Kremlin (sec. 16), catedrală (sec. 18). Muzee. Universitate. Cunoscut din sec. 13.

astrahan dex

Intrare: astrahan
astrahan substantiv neutru
Intrare: Astrahan
Astrahan
Intrare: Astrahan
Astrahan