Dicționare ale limbii române

17 definiții pentru asorta

asortá [At: DA / Pl: ~téz / E: fr assortir] 1 vt A pune laolaltă diverse obiecte pentru a forma un tot armonios. 2 vt A aproviziona (un magazin) cu mărfuri variate. 3 vr A se potrivi (ca nuanță, ca mărime etc.) Si: (pop) a se lovi.
ASORTÁ, asortez, vb. I. Tranz. A așeza laolaltă diverse lucruri pentru a forma un tot armonios. ♦ A aproviziona cu mărfuri variate. ♦ Refl. A se potrivi (ca nuanță, mărime etc.). – Din fr. assortir.
ASORTÁ, asortez, vb. I. Tranz. A așeza laolaltă diverse lucruri pentru a forma un tot armonios. ♦ A aproviziona cu mărfuri variate. ♦ Refl. A se potrivi (ca nuanță, mărime etc.). – Din fr. assortir.
ASORTÁ, asortez, vb. I. Tranz. 1. A pune, a așeza laolaltă diferite lucruri pentru a forma un tot armonios. N-a știut cum să asorteze culorile. ◊ Refl. Pălăria aceasta se asortează bine cu haina. 2. A aproviziona un centru de desfacere cu mărfuri variate necesare consumului. A asorta magazinele.
ASORTÁ, asortez, vb. I. Tranz. 1. A așeza laolaltă diverse lucruri pentru a forma un tot armonios. ♦ Refl. A se potrivi (ca nuanță, mărime etc.). 2. A aproviziona un centru de desfacere cu mărfuri variate. – După fr. assortir.
asortá (a ~) vb., ind. prez. 3 asorteáză
asortá vb., ind. prez. 1 sg. asortéz, 3 sg. și pl. asorteáză
ASORTÁ vb. a (se) armoniza, a (se) combina, a merge, a (se) potrivi, (pop. și fam.) a (se) lovi. (Albastrul se ~ bine cu albul.)
A se asorta ≠ a discorda, a distona
ASORTÁ vb. I. tr. 1. A strânge, a așeza la un loc diferite lucruri în vederea formării unui tot armonios. ♦ (refl.) A se potrivi. 2. A aproviziona (un magazin) cu mărfuri variate. [< fr. assortir].
ASORTÁ vb. I. tr. 1. a așeza la un loc diferite lucruri pentru a forma un tot armonios. 2. a aproviziona (un magazin) cu mărfuri variate. II. refl. a se potrivi, a se armoniza. (< fr. assortir)
asortá (asortéz, asortát), vb. – A așeza laolaltă, a potrivi. Fr. assortir. – Der. asorti(s)ment, s. n., din fr.
A ASORTÁ ~éz tranz. 1) A face să se asorteze; a armoniza; a potrivi. 2) (magazine) A aproviziona cu mărfuri variate. /<fr. assortir
A SE ASORTÁ se ~eáză intranz. (despre obiecte, culori variate, haine etc.) A se afla în armonie perfectă; a fi în concordanță deplină; a se armoniza; a se potrivi; a cadra; a concorda. /<fr. assortir
asortà v. 1. a pune laolaltă persoane sau lucruri cari se potrivesc; 2. a aproviziona cu mărfuri.
*asortéz v. tr. (fr. assortir, d. sorte, fel). Reunesc lucrurĭ saŭ persoane care se potrivesc: a asorta stofe, florĭ, oaspețĭ. Aprovizionez: a asorta o prăvălie. V. refl. Mă potrivesc: aceste colorĭ se asortează.
ASORTA vb. a (se) armoniza, a (se) combina, a merge, a (se) potrivi, (pop. și fam.) a (se) lovi. (Albastrul se ~ bine cu albul.)

Asorta dex online | sinonim

Asorta definitie

Intrare: asorta
asorta verb grupa I conjugarea a II-a