Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

17 defini╚Ťii pentru asocia

asoci├í [At: NEGRUZZI, S. I, 341 / P: ~ci-a / V: (gm├«) -╚Ťia / Pzi: ~iezi E: fr associer, lat associare] 1-2 vtr A (se) grupa cu cineva pentru atingerea unui scop comun. 3 vr A se al─âtura altora, la o ac╚Ťiune comun─â. 4 vr (Pex) A sus╚Ťine opinia exprimat─â de altcineva. 5-6 vtr (Spc; d. idei sau st─âri suflete╚Öti) A (se) lega ├«ntre ele dup─â anumite legi psihologice. 7 vt (Nob) A face pe cineva sociabil.
ASOCI├ü, asociez, vb. I. Refl. A se uni, a se grupa cu cineva pentru atingerea unui scop comun. ÔÖŽ Refl. ╚Öi tranz. A lua parte sau a face s─â ia parte, ├«mpreun─â cu al╚Ťii, la o ac╚Ťiune, la o ini╚Ťiativ─â etc. [Pr.: -ci-a] ÔÇô Din fr. associer, lat. associare.
ASOCI├ü, asociez, vb. I. Refl. A se uni, a se grupa cu cineva pentru atingerea unui scop comun. ÔÖŽ Refl. ╚Öi tranz. A lua parte sau a face s─â ia parte, ├«mpreun─â cu al╚Ťii, la o ac╚Ťiune, la o ini╚Ťiativ─â etc. [Pr.: -ci-a] ÔÇô Din fr. associer, lat. associare.
ASOCI├ü, asociez, vb. I. Refl. 1. (Cu sens reciproc) A se ├«ntov─âr─â╚Öi, a se grupa (de obicei pe baza unor condi╚Ťii stabilite) ├«n vederea unui scop comun. Ajutorul acordat de S.M.T. ╚Ť─âranilor s─âraci ╚Öi mijloca╚Öi care se asociaz─â ├«n tov─âr─â╚Öii sau cooperative de munc─â agricol─â trebuie s─â fie ├«nso╚Ťit de sfaturi ╚Öi ├«ndrum─âri practice pentru ridicarea nivelului agrotehnic. REZ. HOT. I 101. 2. (Urmat de determin─âri introduse prin prep. ┬źcu┬╗ sau ┬źla┬╗, mai rar ├«n dativ) A se al─âtura unei ac╚Ťiuni, unei idei etc. M─â asociez propunerii f─âcute de tovar─â╚Öul care a vorbit ├«naintea mea. ÔŚŐ Tranz. Probabil c─â a mo╚Ötenit cherestegia de la tat─âl s─âu ori de la st─âp├«nul s─âu care, la un moment dat, l-a asociat la afacere. IBR─éILEANU, S. 41. ÔÇô Pronun╚Ťat: -ci-a.
ASOCI├ü, asociez, vb. I. Refl. A se ├«ntov─âr─â╚Öi, a se grupa ├«n vederea unui scop comun. ÔÖŽ Refl. ╚Öi tranz. A (se) al─âtura unei ac╚Ťiuni, unei idei etc. [Pr.: -ci-a] ÔÇô Fr. associer (lat. lit. associare).
asoci├í (a ~) (-ci-a) vb., ind. prez. 3 asoci├íz─â, 1 pl. asoci├ęm (-ci-em); conj. prez. 3 s─â asoci├ęze; ger. asoci├şnd (-ci-ind)
asoci├í vb. (sil. -ci-a), ind. prez. 1 sg. asoci├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. asoci├íz─â, 1 pl. asoci├ęm (sil. -ci-em); conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. asoci├ęze; ger. asoci├şnd (sil. -ci-ind)
ASOCI├ü vb. 1. a se grupa, a se ├«nso╚Ťi, a se ├«ntov─âr─â╚Öi, a se uni, (├«nv. ╚Öi pop.) a se prinde, (reg.) a se ort─âci, (Mold. ╚Öi Transilv.) a se ├«ns├ómbra, (prin Transilv.) a se so╚Ťi, (├«nv.) a intra. (Vino s─â te ~ cu mine.) 2. a (se) ├«nl─ân╚Ťui, a (se) lega. (Idei care se ~ ├«ntre ele.)
A (se) asocia Ôëá a (se) disocia
ASOCI├ü vb. I. refl. 1. A se ├«ntov─âr─â╚Öi, a se uni (├«ntr-un anumit scop). 2. A se al─âtura (unei ac╚Ťiuni, unei idei etc.); a urma. 3. A se lega, a se ├«nl─ân╚Ťui (pe baz─â de asocia╚Ťii). [Pron. -ci-a, p.i. 3,6 -iaz─â, ger. -ind. / < fr. associer, it., lat. associare].
ASOCI├ü vb. I. tr. a pune laolalt─â, ├«mpreun─â. II. refl. 1. a se ├«ntov─âr─â╚Öi, a se uni (├«ntr-un anumit scop). 2. a se al─âtura. 3. a se lega (pe baz─â de asocia╚Ťii). (< fr. associer, lat. associare)
asoci├í (asoci├ęz, asoci├ít), vb. ÔÇô A se uni, a se grupa cu cineva. Fr. associer. ÔÇô Der. (din fr.) asocia╚Ťi(un)e, s. f.; asocia╚Ťionism, s. n.; disocia, vb.; coasociat, s. m.
A ASOCI├ü ~├ęz tranz. 1) (idei, imagini, reprezent─âri) A uni ├«n baza unei asocia╚Ťii. 2) A face s─â se asocieze. [Sil. -ci-a] /<fr. associer, lat. associare
A SE ASOCI├ü m─â ~├ęz intranz. (despre persoane) 1) A deveni asociat; a se face membru al unei asocia╚Ťii. 2) A ac╚Ťiona al─âturi de altcineva (la realizarea unui lucru; a unei ac╚Ťiuni); a lua parte; a participa. [Sil. -ci-a] /<fr. associer, lat. associare
asoci├á v. 1. a lua sau a da de asociat; 2. fig. a ├«mpreuna; 3. a forma o asocia╚Ťiune cu cineva.
*asoci├ęz v. tr. (lat. associare, d. socius, so╚Ť). Fac asociat, coleg, tovar─â╚Ö. Unesc, pun la un loc. Fig. Leg: asociez ideile. V. refl. Intru ├«n societate, formez o asocia╚Ťiune, m─â ├«ntov─âr─â╚Öesc.
ASOCIA vb. 1. a se grupa, a se ├«nso╚Ťi, a se ├«ntov─âr─â╚Öi, a se uni, (├«nv. ╚Öi pop.) a se prinde, (reg.) a se ort─âci, (Mold. ╚Öi Transilv.) a se ├«ns├«mbra, (prin Transilv.) a se so╚Ťi, (├«nv.) a intra. (Vino s─â te ~ cu mine.) 2. a (se) ├«nl─ân╚Ťui, a (se) lega. (Idei care se ~ ├«ntre ele.)

Asocia dex online | sinonim

Asocia definitie

Intrare: asocia
asocia verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -ci-a