Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru aservi

as├ęrvi vt [At: DA / Pzi: -vesc / E: fr asservir] A supune un popor, un grup social, un individ unei clase dominante sau unor interese str─âine Si: a subjuga, a ├«nrobi, (pop) a robi, (├«vp) a ╚Öerbi.
ASERV├Ź, aservesc, vb. IV. Tranz. A supune un grup social, un popor, o ╚Ťar─â unor interese str─âine sau unei clase dominante; a subjuga, a ├«nrobi. ÔÇô Din fr. asservir.
ASERV├Ź, aservesc, vb. IV. Tranz. A supune un grup social, un popor, o ╚Ťar─â unor interese str─âine sau unei clase dominante. ÔÇô Din fr. asservir.
ASERV├Ź, aservesc, vb. IV. Tranz. (Cu privire la un individ, un popor, o ╚Ťar─â) A supune unor interese str─âine, a aduce sub total─â ascultare ╚Öi dependen╚Ť─â; a subjuga, a robi. Oportuni╚Ötii Interna╚Ťionalei a Il-a, care jucau rolul de agen╚Ťi ai imperialismului ├«n mi╚Öcarea muncitoreasc─â, c─âutau s─â aserveasc─â mi╚Öcarea muncitoreasc─â intereselor burgheziei. LUPTA DE CLAS─é, 1953, nr. 1-2, 35.
ASERV├Ź, aservesc, vb. IV. Tranz. A supune un popor, o ╚Ťar─â unor interese str─âine; a subjuga, a ├«nrobi. ÔÇô Fr. asservir.
aserv├ş (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. aserv├ęsc, imperf. 3 sg. aserve├í; conj. prez. 3 s─â aserve├ísc─â
aserv├ş vb. Ôćĺ servi
ASERV├Ź vb. v. subjuga.
A aservi Ôëá a dezrobi, a elibera
ASERV├Ź vb. IV. tr. A supune (un popor, o ╚Ťar─â) unor interese str─âine, a subjuga, a ├«nrobi. [P.i. -vesc. / < fr. asservir, cf. lat. asservire].
ASERV├Ź vb. tr. a supune (un popor, o ╚Ťar─â) unor interese sau puteri str─âine, a subjuga. (< fr. asservir)
A ASERV├Ź ~├ęsc tranz. (popoare, ╚Ť─âri etc.) A lua ├«n st─âp├ónire (prin putere armat─â); a aduce ├«n stare de serv; a subjuga; a ├«nrobi; a ├«ngenunchea; a supune. /<fr. asservir
*aserv├ęsc v. tr. (fr. asservir, d. serf, serv. V. servesc). Robesc, subjug, reduc la o dependen╚Ť─â extrem─â: Jidani─ş vor s─â ne aserveasc─â finan╚Ťe─ş lor.
ASERVI vb. a înrobi, a robi, a subjuga, a supune, (fig.) a înfeuda, a îngenunchea. (~ un popor străin.)

Aservi dex online | sinonim

Aservi definitie

Intrare: aservi
aservi verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a