Dicționare ale limbii române

17 definiții pentru asbest

asbést sn vz azbest
azbést sn [At: LTR2 / A și: azbest / V: asb- / Pl: ~uri / E: fr asbeste] Minereu alb, fibros și mătăsos, din care se fac piese și țesături neinflamabile și izolatoare.
ASBÉST s. n. v. azbest.
AZBÉST s. n. Minereu fibros de culoare albă sau verzuie, care nu arde, folosit în industrie, ca material izolant. [Acc. și: ázbest. – Var.: asbést s. n.] – Din fr. asbeste.
ASBÉST s. n. v. azbest.
AZBÉST s. n. Minereu fibros și mătăsos de culoare albă, din care se fac diferite piese și țesături neinflamabile și izolatoare. [Acc. și: ázbest – Var.: asbést s. n.] – Din fr. asbeste.
AZBÉST, azbesturi, s. n. Mineral fibros de culoare albă, rău conducător de căldură și electricitate, din care se fac țesături, cartoane și benzi izolatoare, rezistente la foc. Șorț de azbest. ▭ Un grup de tineri jucau tenis, în cămăși de mătase, pantaloni albi și pantofi speciali cu pingele de azbest. BART, E. 113.
AZBÉST, azbesturi, s. n. Mineral fibros de culoare albă, din care se fac diferite piese și țesături neinflamabile. – Fr. asbeste (< gr.).
azbést s. n.
azbést s. n.
AZBÉST s.n. Silicat de calciu și de magneziu natural, rău conducător de electricitate, folosit pentru confecționarea de garnituri, de țesături neinflamabile etc. [Pl. -turi. / < fr. asbeste, cf. lat. asbestus, gr. asbestos – nestins].
AZBEST s. n. silicat natural de magneziu, cu contextură fibroasă, neinflamabil, la fabricarea țesăturilor și izolatorilor termici. (< fr. asbeste, gr. asbestos)
asbést s. m. – Minereu fibros de culoare albă. – Mr. azveste „var”. Fr. asbeste, din gr. ἀσβέστης. Cuvîntul mr. reproduce pronunțarea din ngr.
AZBÉST ~uri n. Mineral fibros, rezistent la căldură, întrebuințat în industrie, în special ca izolant. /<fr. asbeste
asbest n. alt nume dat amiantului.
*azbést (vgr. ásbestos, nestins). O substanță minerală de natura amiantuluĭ. Se prezentă supt formă de fire lungĭ și mătăsoase care se pot țese. La un foc moderat rezistă și nu se topesc de cît la o mare temperatură.
AZBÉST (< fr. {i}; {s} gr. asbestos „necombustibil”) s. n. Amfibol de culoare verde-gălbui, cu aspect fibros, format în urma metamorfismului în șisturile cristaline sau prin transformarea hidrotermală a rocilor ultrabazice bogate în magneziu. Este incombustibil, inalterabil la foc, rău conducător de căldură și electricitate. Poate fi țesut și amestecat cu alt material.

Asbest dex online | sinonim

Asbest definitie

Intrare: azbest
azbest substantiv neutru
asbest