Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru asana

asana vt [At: SBIERA, F. S. 415 / V: (reg) sana / Pzi: ~n├ęz / E: fr assainir, ger assanieren] 1 A ├«nl─âtura surplusul de ape dintr-o regiune ├«n scopuri economice, de salubritate sau estetice prin lucr─âri hidrotehnice ample. 2 (Fig) A redresa o situa╚Ťie.
ASAN├ü, asanez, vb. I. Tranz. 1. A ├«nl─âtura surplusul de ape dintr-o regiune (cu scopuri economice, de salubritate sau estetice) prin lucr─âri hidrotehnice executate pe spa╚Ťii ├«ntinse. ÔÖŽ P. ext. A seca (o ap─â st─ât─âtoare). 2. (Med.) A ├«nl─âtura un focar de infec╚Ťie (dentar, amigdalian, apendicular) prin tratament medicamentos sau interven╚Ťie chirurgical─â. 3. (Med.) A distruge agentul cauzal sau transmi╚Ť─âtor al unei boli, ├«nt├ólnit─â ├«ntr-un teritoriu. 4. Fig. A ├«mbun─ât─â╚Ťi, a redresa. ÔÇô Dup─â fr. assainir, germ. assanieren.
ASAN├ü, asanez, vb. I. Tranz. A ├«nl─âtura surplusul de ape dintr-o regiune (cu scopuri economice, de salubritate sau estetice) prin lucr─âri hidrotehnice executate pe spa╚Ťii ├«ntinse. ÔÖŽ P. ext. A seca (o ap─â st─ât─âtoare). ÔÖŽ (Fig.) A ├«mbun─ât─â╚Ťi, a redresa. ÔÇô Din fr. assainir, germ. assanieren.
ASAN├ü, asanez, vb. I. Tranz. A ├«nl─âtura (prin lucr─âri hidrotehnice) surplusul de ap─â dintr-o regiune, cu scopuri economice, de salubritate sau estetice; a reda agriculturii, prin ├«ndiguire, o parte din lunca inundabil─â a unui r├«u; (cu privire la b─âl╚Ťi, lacuri, terenuri inundabile) a cur─â╚Ťi, a face salubru. Locuitorii asaneaz─â terenurile inundabile. ÔŚŐ Refl. pas. Se asaneaz─â b─âl╚Ťile. ÔÖŽ Fig. A ├«mbun─ât─â╚Ťi, a redresa.
ASAN├ü, asanez, vb. I. Tranz. A ├«nl─âtura surplusul de ape dintr-o regiune (cu scopuri economice, de salubritate sau estetice) prin lucr─âri hidrotehnice executate pe spa╚Ťii ├«ntinse; a reda agriculturii, prin ├«ndiguire, o parte din lunca inundabil─â a unui r├óu; a cur─â╚Ťa, a face salubru un lac, o balt─â etc. ÔÇô Dup─â fr. assainir.
asaná (a ~) vb., ind. prez. 3 asaneáză
asan├í vb., ind. prez. 1 sg. asan├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. asane├íz─â
ASANÁ vb. a deseca, a seca, (rar) a aseca, a scurge. (Au fost ~ toate mlaștinile din zonă.)
ASAN├ü vb. I. tr. A face s─â dispar─â surplusul de ape dintr-o regiune; a seca, a usca (apele, b─âl╚Ťile etc.); a reda agriculturii prin ├«ndiguire, un teren inundabil; a cur─â╚Ťa, a face salubru un lac, o balt─â etc. ÔÖŽ (Fig.) A ├«mbun─ât─â╚Ťi, a redresa. [Dup─â fr. assainir].
ASAN├ü vb. tr. 1. a ├«nl─âtura surplusul de ap─â de pe o suprafa╚Ť─â de teren prin lucr─âri hidrotehnice; (p. ext.) a cur─â╚Ťa, a face salubru. 2. (med.) a elimina un focar de infec╚Ťie. 3. (fig.) a ├«mbun─ât─â╚Ťi, a redresa; a ├«ns─ân─âto╚Öi. ÔŚŐ (ec.) a stabiliza (moneda). (dup─â fr. assainir, lat. sanare)
asan├í (asan├ęz, asan├ít), vb. ÔÇô A ├«nl─âtura surplusul de ape; a seca. Format artificial pe baza lat. sanare, ca fr. assainir.
A ASAN├ü ~├ęz tranz. 1) (terenuri, mla╚Ötini, r├óuri etc.) A face s─â r─âm├ón─â sec; a seca; a deseca; a usca. 2) (ape st─ât─âtoare) A face s─â devin─â salubru. 3) fig. A readuce la starea normal─â; a redresa; a reface; a restabili. /<fr. assainir, germ. assanieren
asanà v. a însănătoși: a asana un oraș; fig. a asana moravurile.
*asan├ęz v. tr. (fr. assainir, dup─â lat. sanare, a vindeca, d. sanus, s─ân─âtos). Fac salubru, ├«ns─ân─âto╚Öez: a asana o regiune sec├«nd mla╚Ötinile. Fig. A asana politica une─ş ╚Ť─âr─ş.
ASANA vb. a deseca, a seca, (rar) a aseca, a scurge. (Au fost ~ toate mlaștinile din zonă.)

Asana dex online | sinonim

Asana definitie

Intrare: asana
asana verb grupa I conjugarea a II-a