Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru aronda

arondá sf [At: DEX2 / Pzi: ~ déz / E: fr arrondir] 1 A împărți un teritoriu în zone, pentru o mai bună administrare. 2 A repartiza cartierele sau populația unui cartier la un centru de distribuire a unor produse, la o școală etc.
ARONDÁ, arondez, vb. I. Tranz. 1. A împărți o suprafață, un teritoriu în zone locale pentru o mai bună administrație. 2. A repartiza cartiere sau populația unui cartier la un anumit centru de distribuire a unor produse, mărfuri etc. – Din fr. arrondir.
ARONDÁ, arondez, vb. I. Tranz. 1. A împărți o suprafață, un teritoriu în zone locale pentru o mai bună administrare. 2. A repartiza cartiere sau populația unui cartier la un anumit centru de distribuire a unor produse, mărfuri etc. – După fr. arrondir.
*arondá (a ~) vb., ind. prez. 3 arondeáză
arondá vb., ind. prez. 1 sg. arondéz, 3 sg. și pl. arondeáză
ARONDÁ vb. I. tr. (Franțuzism) A rotunji. ♦ (Fig.) A face să crească, a augmenta. [< fr. arrondir].
ARONDÁ vb. tr. 1. a comasa, a reuni terenuri, unități agricole. 2. a repartiza cartiere sau populația unui cartier la un anumit centru. (< fr. arrondir)
A ARONDÁ ~éz tranz. 1) (teritorii, suprafețe etc.) A împărți în zone locale în vederea unei mai bune administrări. 2) (cartiere sau populația lor) A repartiza la un anumit centru de distribuire a unor bunuri (produse, mărfuri etc.). /<fr. arrondir
arondá vb. I A repartiza, a face să aparțină ◊ „Examenele medicale pentru angajare și controalele periodice [...] se efectuează de către unitățile sanitare [...] la care este arondată întreprinderea unde lucrează oamenii muncii respectivi.” R.l. 19 IV 80 p. 5 (cf. fr. arrondir; DN3, DEX-S)

Aronda dex online | sinonim

Aronda definitie

Intrare: aronda
aronda verb grupa I conjugarea a II-a