Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru armoniu

arm├│niu sn [At: DA / V: -m / Pl: ~ii / E: ger Harmonium] Instrument muzical asem─ân─âtor cu o org─â mic─â, cu ancii de alam─â libere ├«n loc de tuburi, care vibreaz─â la presiunea aerului ie╚Öit dintr-un burduf ac╚Ťionat cu pedale.
ARM├ôNIU, armonii, s. n. Instrument muzical cu claviatur─â, asem─ân─âtor cu orga, la care sunetele sunt produse de vibrarea unor lame metalice la presiunea aerului ie╚Öit dintr-un burduf ac╚Ťionat cu pedale. ÔÇô Din fr. harmonium, germ. Harmonium.
ARM├ôNIU, armonii, s. n. Instrument muzical cu claviatur─â asem─ân─âtor cu orga, la care sunetele sunt produse de vibrarea unor lamele metalice la presiunea aerului ie╚Öit dintr-un burduf ac╚Ťionat cu pedale. ÔÇô Din fr. harmonium, germ. Harmonium.
ARM├ôNIU, armonii, s. n. Instrument muzical cu claviatura de tipul unei orgi, Ia care tonurile se produc prin vibrarea unor lame metalice ac╚Ťionate de curente de aer.
ARM├ôNIU, armonii, s. n. Instrument muzical cu claviatur─â, asem─ân─âtor cu orga, la care tonurile sunt produse de vibrarea unor lame metalice, ac╚Ťionate de un curent de aer. ÔÇô Fr. harmonium.
arm├│niu [niu pron. n─şu] s. n., art. arm├│niul; pl. arm├│nii, art. arm├│niile (-ni-i-)
arm├│niu s. n. [-niu pron. -niu], pl. arim├│nii, art. arm├│niile (sil. -ni-i-)
ARM├ôNIU s.n. Instrument muzical cu claviatur─â asem─ân─âtor cu orga, la care sunetele sunt produse de vibrarea unor lame metalice ac╚Ťionate de un curent de aer. [Pron. -niu, scris ╚Öi harmoniu. / < fr. harmonium].
ARM├ôNIU s. n. instrument muzical cu claviatur─â, asem─ân─âtor cu orga, la care sunetele sunt produse de ancii metalice puse ├«n vibra╚Ťie de un burduf ac╚Ťionat prin pedale. (< fr. harmonium, germ. Harmonium)
ARMÓNIU ~i n. Instrument muzical de suflat, cu claviatură, asemănător cu orga. /<fr. harmonium, germ. Harmonium
*arm├│ni┼ş n. (d. armonie; germ. fr. harmonium). Un fel de org─â mic─â ├«n care tuburile-s ├«nlocuite pin botur─ş libere care r─âspund unu─ş clavier (╚Öir de clape).
armoniu (< it. armonio, armonium; fr., engl. harmonium; germ. Harmonium), instrument muzical cu claviatur─â*, construit pe principiul tuburilor sonore (v. org─â) ├«n care coloana de aer este pus─â ├«n vibra╚Ťie de oscila╚Ťia periodic─â (v. vibra╚Ťie) a unei ancii* metalice libere (care un acoper─â ├«ntreaga deschidere a tubului). Preocuparea pentru realizarea unui instr. care s─â p─âstreze posibilit─â╚Ťile coloristice de care dispune orga, dar s─â aib─â dimensiuni mult mai reduse ╚Öi o sonoritate delicat─â, traverseaz─â ├«ntregul sec. 19. ├Än 1840, inventatorul fr. Alexandre Debain patenteaz─â harmonium-ul, instr. ├«n a c─ârui concep╚Ťie reune╚Öte toate cuceririle predecesorilor s─âi (Gabriel Joseph Grenie, Voit von Schweinfurt, Payer ╚Ö.a.) cu ad─âugarea a 4 registre (II, 1) timbrale. Perfec╚Ťion─âri ulterioare sunt aduse de J. Alexandre, Martin V. Mustel ╚Ö.a. Partea exterioar─â a mecanicii a. cuprinde: claviatura [care ├«n mod obi╚Önuit are o extindere de 5 octave, Do-do4], butoanele (care la instr. uzuale ac╚Ťioneaz─â asupra celor 4 serii de tuburi sonore de construc╚Ťie diferit─â, corespunz├ónd celor 4 registre timbrale de 8, 16, 4 picioare (2)) ╚Öi pedalierul*. Pentru emiterea sunetului este determinat ├«n primul r├ónd timbrul*, apoi, prin ac╚Ťiunea simultan─â a pedalelor (ce ac╚Ťioneaz─â burdufurile) ╚Öi a clapelor, aerul con╚Ťinut ├«n burdufuri este dirijat asupra anciilor din tuburi, care sunt, astfel, puse ├«n vibra╚Ťie. A. dispune de posibilitatea de a varia presiunea aerului din burdufuri cu ajutorul pedalelor, de a reda efecte de tremolo*, surdin─â*, prelungirea sunetului, precum ╚Öi de a amplifica volumul sonor (fie cupl├ónd mai multe octave*, fie printr-un dispozitiv de valve ac╚Ťionat cu genunchii). Prin dimensiunile sale mult mai mici dec├ót ale oric─ârei orgi, prin pre╚Ťul s─âu convenabil, a. este preferat acesteia din urm─â; este mult utilizat ├«n scopuri didactice. Pentru a. au scris C. Franck, A. Guilmant, A. Eler ╚Öi G. Mahler (care ├«l utilizeaz─â ├«n Simfonia a -VIII-a, al─âturi de org─â).

Armoniu dex online | sinonim

Armoniu definitie