Dicționare ale limbii române

16 definiții pentru ariergardă

ariergárdă sf [At: HASDEU, I. C. 155 / P: a-ri-er- / Pl: ~gărzi / E: fr arrière-garde] Parte a armatei care se găsește în urma trupelor aflate în marș, pentru a le apăra de atacurile din spate și a strânge informații Si: (îvp) coada oștii.
ARIERGÁRDĂ, ariergărzi, s. f. Unitate militară care se află în urma forțelor principale, pentru a le asigura securitatea. [Pr.: -ri-er-] – Din fr. arrière-garde.
ARIERGÁRDĂ, ariergărzi, s. f. Parte a armatei care se află în urma forțelor principale, pentru a le asigura securitatea. [Pr.: -ri-er-] – Din fr. arrière-garde.
ARIERGÁRDĂ, ariergărzi, s. f. (În opoziție cu avangardă) Parte a armatei destinată pentru siguranța spatelui trupelor, care execută mișcarea dinspre front către spate sau de-a lungul frontului. Regimentul nostru a fost în ariergardă. – Pronunțat: -ri-er-.
ARIERGÁRDĂ, ariergărzi, s. f. Parte a armatei destinată pentru siguranța spatelui trupelor. [Pr.: -ri-er-] – Fr. arrière-garde.
ariergárdă (-ri-er-) s. f., g.-d. art. ariergắrzii; pl. ariergắrzi
ariergárdă s. f. (sil. -ri-er-) → gardă
ARIERGÁRDĂ s. (MIL.) (înv.) retroguardie. (~ unui regiment.)
Ariergardă ≠ avangardă
ARIERGÁRDĂ s.f. Unitate sau parte a unei unități militare care se deplasează imediat în urma unei alte unități în marș, asigurându-i spatele. [Pron. -ri-er-. / < fr. arrière-garde].
ARIERGÁRDĂ s. f. (sub)unitate militară care se deplasează în urma unei alte unități în marș, asigurându-i spatele. (< fr. arrière-garde)
ariergárdă (ariergắrzi), s. f. – Parte a armatei care se află în urma forțelor principale. – Var. (înv., arierguardie). Fr. arriére-garde.
ARIERGÁRDĂ ~ărzi f. Unitate militară de siguranță care se deplasează în urma forțelor principale, pentru a le apăra de un eventual atac de la spate. [G.-D. ariergărzii; Sil. -ri-er-] /<fr. arriere-garde
arier-gardă f. partea armatei care încheie marșul și numită în vechime coada oștii.
*ariergárdă f. (fr. arrière-garde). Arm. Coada armateĭ, partea care încheĭe coloana în mers.
ARIERGARDĂ s. (MIL.) (înv.) retroguardie. (~ unui regiment.)

ariergardă definitie

ariergardă dex

Intrare: ariergardă
ariergardă substantiv feminin
  • silabisire: -ri-er-