Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru arhitrav─â

arhitrav─â, sf [At: TOCILESCU, A. 38 / S: (├«nv) archi- / P: ar-hi~ / Pl: ~ve / E: fr architrave] (Aht)[1] Element de construc╚Ťie (caracteristic arhitecturii clasice) care se sprijin─â pe capitelul coloanei sau pe zid, constituind partea inferioar─â a antablamentului Si: (pop) br├óu. corectat─â
ARHITR├üV─é, arhitrave, s. f. Element de construc╚Ťie (caracteristic arhitecturii clasice) care constituie partea inferioar─â a antablamentului ╚Öi care se sprijin─â pe capitelul coloanei sau pe zid; epistil. ÔÇô Din fr. architrave.
ARHITR├üV─é, arhitrave, s. f. Element de construc╚Ťie (caracteristic arhitecturii clasice) care constituie partea inferioar─â a antablamentului ╚Öi care se sprijin─â pe capitelul coloanei sau pe zid. ÔÇô Din fr. architrave.
ARHITR├üV─é, arhitrave, s. f. Element de construc╚Ťie (caracteristic arhitecturii clasice), care se sprijin─â pe capitelul coloanei ╚Öi sus╚Ťine friza.
ARHITR├üV─é, arhitrave, s. f. Element de construc╚Ťie (caracteristic arhitecturii clasice) care constituie partea inferioar─â a antablamentului ╚Öi care se sprijin─â direct pe capitelul coloanei. ÔÇô Fr. architrave (< gr.).
arhitrávă (-hi-tra-) s. f., g.-d. art. arhitrávei; pl. arhitráve
arhitrávă s. f. (sil. -tra-), g.-d. art. arhitrávei; pl. arhitráve
ARHITRÁVĂ s. (ARHIT.) epistil. (~ este partea inferioară a antablamentului.)
ARHITRÁVĂ s.f. Parte a antablamentului care se sprijină pe capitelul coloanei. [< fr. architrave, it. architrave].
ARHITR├üV─é s. f. 1. parte inferioar─â a antablamentului, care se sprijin─â pe capitelul coloanei; epistil. 2. (constr.) pies─â de sus╚Ťinere vertical─â, din lemn. (< fr. architrave)
ARHITR├üV─é ~e f. Element de construc╚Ťie (caracterisitic arhitecturii clasice) care se sprijin─â pe capitelul coloanelor sau pe zid. [Sil. -hi-tra-] /<fr. architrave
arhitrav─â f. Arh. b├órna sau grinda ce se pune dÔÇÖasupra capitelului unei coloane.
*architr├ív─â f., pl. e (fr. architrave, it. architrave, d. arco, arc, ╚Öi trave, grind─â). Arh. Grind─â care sus╚Ťine un fronton or─ş alt─â construc╚Ťiune pe coloane. ÔÇô Fals arhi-.
*arhitrávă, V. architravă.
ARHITRAV─é s. (ARHIT.) epistil. (~ este partea inferioar─â a antablamentului.)

Arhitrav─â dex online | sinonim

Arhitrav─â definitie

Intrare: arhitrav─â
arhitrav─â substantiv feminin
  • silabisire: ar-hi-tra-v─â
architrav─â substantiv feminin