Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru arhitravă

arhitravă, sf [At: TOCILESCU, A. 38 / S: (înv) archi- / P: ar-hi~ / Pl: ~ve / E: fr architrave] (Aht)[1] Element de construcție (caracteristic arhitecturii clasice) care se sprijină pe capitelul coloanei sau pe zid, constituind partea inferioară a antablamentului Si: (pop) brâu. corectată
ARHITRÁVĂ, arhitrave, s. f. Element de construcție (caracteristic arhitecturii clasice) care constituie partea inferioară a antablamentului și care se sprijină pe capitelul coloanei sau pe zid; epistil. – Din fr. architrave.
ARHITRÁVĂ, arhitrave, s. f. Element de construcție (caracteristic arhitecturii clasice) care constituie partea inferioară a antablamentului și care se sprijină pe capitelul coloanei sau pe zid. – Din fr. architrave.
ARHITRÁVĂ, arhitrave, s. f. Element de construcție (caracteristic arhitecturii clasice), care se sprijină pe capitelul coloanei și susține friza.
ARHITRÁVĂ, arhitrave, s. f. Element de construcție (caracteristic arhitecturii clasice) care constituie partea inferioară a antablamentului și care se sprijină direct pe capitelul coloanei. – Fr. architrave (< gr.).
arhitrávă (-hi-tra-) s. f., g.-d. art. arhitrávei; pl. arhitráve
arhitrávă s. f. (sil. -tra-), g.-d. art. arhitrávei; pl. arhitráve
ARHITRÁVĂ s. (ARHIT.) epistil. (~ este partea inferioară a antablamentului.)
ARHITRÁVĂ s.f. Parte a antablamentului care se sprijină pe capitelul coloanei. [< fr. architrave, it. architrave].
ARHITRÁVĂ s. f. 1. parte inferioară a antablamentului, care se sprijină pe capitelul coloanei; epistil. 2. (constr.) piesă de susținere verticală, din lemn. (< fr. architrave)
ARHITRÁVĂ ~e f. Element de construcție (caracterisitic arhitecturii clasice) care se sprijină pe capitelul coloanelor sau pe zid. [Sil. -hi-tra-] /<fr. architrave
arhitravă f. Arh. bârna sau grinda ce se pune d’asupra capitelului unei coloane.
*architrávă f., pl. e (fr. architrave, it. architrave, d. arco, arc, și trave, grindă). Arh. Grindă care susține un fronton orĭ altă construcțiune pe coloane. – Fals arhi-.
*arhitrávă, V. architravă.
ARHITRA s. (ARHIT.) epistil. (~ este partea inferioară a antablamentului.)

arhitravă definitie

arhitravă dex

Intrare: arhitravă
arhitravă substantiv feminin
  • silabisire: ar-hi-tra-vă
architravă substantiv feminin