Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

3 intr─âri

12 defini╚Ťii pentru argus

árgus sm [At: DICȚ. / S: (5, 6) Ar- sp / Pl: ~uși / E: fr argus] 1 Gen de păsări galinacee, din familia fazanidelor, pe ale căror pene sunt pete rotunde, ca niște ochi. 2 Specie de fluturi pe ale căror aripi sunt pete rotunde. 3 Specie de pești cu pete rotunde, ca niște ochi. 4 Specie de păianjeni cu pete rotunde ca niște ochi. 5 Om cu privire ageră, pătrunzătoare. 6 Om care păzește ceva cu mare grijă.
├üRGUS, argu╚Öi, s. m. Om cu privirea ager─â, p─âtrunz─âtoare; om care p─âze╚Öte ceva cu mare grij─â. ÔÇô Din fr. argus.
├üRGUS s. m. Om cu privire ager─â, p─âtrunz─âtoare; om care p─âze╚Öte ceva cu mare grij─â. ÔÇô Din fr. argus.
árgus (om cu privire ageră, vigilent) s. m., pl. árguși
*árgus (zeu) s. propriu m.
árgus (om cu privire ageră, vigilent) s. m., pl. árguși
├üRGUS s.m. 1. Personaj legendar despre care se spune c─â ar fi avut o sut─â de ochi. 2. (Fig.) Om cu privire ager─â, p─âtrunz─âtoare, iscoditoare; p─âzitor vigilent. 3. Gen de p─âs─âri palmipede din ordinul galinaceelor, cu penele ├«mpestri╚Ťate de numeroase pete rotunde, care tr─âiesc ├«n arhipelagul Malaysiei. [< fr. argus, cf. Argus ÔÇô fiul lui Zeus ╚Öi al Niobei].
├üRGUS s. m. 1. (mit.) personaj legendar cu o sut─â de ochi. 2. (fig.) om cu privire ager─â, p─âtrunz─âtoare; p─âzitor vigilent. 3. gen de p─âs─âri palmipede din ordinul galinaceelor, cu penele ├«mpestri╚Ťate de numeroase pete rotunde, din arhipelagul Malaysiei. (< fr. argus)
Argus m. 1. Mit. principe grec cu o sută de ochi, pe care Junona îl însărcina să supravegheze pe nimfa Io; 2. fig. păzitor ager, spion: ochi de Argus.
*├írgus m., pl. ╚Öi (dup─â numele unu─ş stra╚Önic p─âzitor mitologic cu o sut─â de och─ş). Om care vede ╚Öi observ─â foarte bine: och─ş de Argus. Zool. Un fel de fazan din Malaezia. Un fel de fluture.
Argus 1. Monstru fabulos, n─âscut din Agenor (sau Arestor). Avea o sut─â de ochi, din care, atunci c├«nd dormea, se ├«nchideau doar o parte, ceilal╚Ťi r─âm├«n├«nd deschi╚Öi. A fost pus de Hera s-o p─âzeasc─â pe Io (v. ╚Öi Io), care fusese metamorfozat─â ├«n vac─â. Ca s─â-╚Öi scape iubita, Zeus l-a trimis pe Hermes s─â-l ucid─â pe temutul ei paznic. Dup─â o legend─â, Argus ar fi fost omor├«t de o piatr─â aruncat─â de la distan╚Ť─â de Hermes; dup─â alta, i s-ar fi t─âiat capul, dup─â ce zeul l-a adormit mai ├«nainte c├«nt├«ndu-i cu fluierul lui Pan. Dup─â moarte, se spunea c─â Hera a sem─ânat cei o sut─â de ochi ai lui Argus pe coada p─âunului, pas─âre care ├«i era dedicat─â. 2. Fiul lui Phrixus. A construit, cu ajutorul Athenei, corabia Argo (v. ╚Öi Argo).
├üRGUS (├«n mitologia greac─â), monstru cu o sut─â sau o mie de ochi, din care jum─âtate r─âm├«neau de veghe atunci c├«nd dormea. ├Äns─ârcinat de Hera s─â o p─âzeasc─â de rivala ei, Io, metamorfozat─â ├«n vac─â, a fost ucis de Hermes, la porunca lui Zeus. Drept recuno╚Ötin╚Ť─â, Hera i-a mutat nenum─âra╚Ťii ochi pe coada p─âunului. Simbol al vigilen╚Ťei neobosite.

Argus dex online | sinonim

Argus definitie

Intrare: argus
argus substantiv masculin
Intrare: Argus
Argus
Intrare: Argus
Argus