Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru ardezie

ard├ęzie sf [At: DA / Pl: ~ii / E: fr ardoise, it ardesia] Gresie argiloas─â sau argil─â cu granule fine, care se desface u╚Öor ├«n pl─âci sub╚Ťiri, folosite la acoperirea caselor, ca dale pentru pardoseli, ├«n trecut la fabricat t─âbli╚Ťe pentru ╚Öcolarii ├«ncep─âtori etc.
ARD├ëZIE, ardezii, s. f. Gresie argiloas─â sau argil─â cu granule fine, care se poate desface u╚Öor ├«n foi sub╚Ťiri, utilizate la acoperirea caselor, ca dale pentru pardoseli, ├«n trecut la fabricarea t─âbli╚Ťelor pentru ╚Öcolarii ├«ncep─âtori etc. ÔÇô Din it. ardesia.
ARD├ëZIE, ardezii, s. f. Gresie argiloas─â sau argil─â cu granule fine, care se poate desface u╚Öor ├«n foi sub╚Ťiri, utilizate la acoperirea caselor, ca dale pentru pardoseli, ├«n trecut la fabricarea t─âbli╚Ťelor pentru ╚Öcolarii ├«ncep─âtori etc. ÔÇô Din it. ardesia.
ARD├ëZIE, ardezii, s. f. ╚śist argilos dur, de culoare variat─â (de obicei albastr─â-cenu╚Öie), care se poate u╚Öor desp─âr╚Ťi ├«n foi sub╚Ťiri ╚Öi din care se fac pl─âci de acoperit casele, t─âbli╚Ťe de scris etc. Profesorul l-a cercetat ╚Öi l-a cint─ârit. l-a ├«ntins abecedarul ╚Öi o t─âbli╚Ť─â de ardezie. SADOVEANU, M. C. 66. ÔÇô Pronun╚Ťat: -zi-e.
ARD├ëZIE, ardezii, s. f. Roc─â argiloas─â dur─â, care se poate desface u╚Öor ├«n foi sub╚Ťiri; serve╚Öte la acoperirea caselor, la fabricarea t─âbli╚Ťelor etc. ÔÇô It. ardesia.
ard├ęzie (-zi-e) s. f., art. ard├ęzia (-zi-a), g.-d. art. ard├ęziei; pl. ard├ęzii, art. ard├ęziile (-zi-i-)
ard├ęzie s. f. (sil. -zi-e), art. ard├ęzia (sil. -zi-a), g.-d. art. ard├ęziei; pl. ard├ęzii, art. ard├ęziile (sil. -zi-i-)
ARD├ëZIE s.f. Roc─â argiloas─â tare, care se poate desface ├«n foi; se ├«ntrebuin╚Ťeaz─â la acoperi╚Öuri, la confec╚Ťionarea t─âbli╚Ťelor de scris etc. [Gen. -iei. / < it. ardesia].
ARD├ëZIE s. f. roc─â argiloas─â tare, cu structura foioas─â, de culoare neagr─â-cenu╚Öie, pentru t─âbli╚Ťele de scris ╚Öi pentru acoperirea caselor. (< it. ardesia)
ARDÉZIE ~i f. Rocă argiloasă care se desface în foi și se folosește la acoperitul clădirilor și la fabricarea plăcilor izolante. [G.-D. ardeziei; Sil. -zi-e] /<it. ardesia
ardezie f. piatr─â negricioas─â sau cenu╚Öie ce se ├«mparte ├«n pl─âci sub╚Ťiri, serv─â la acoperi╚Öul caselor, la facerea meselor de biliard ╚Öi a pl─âcilor de scris.
*ard├ęzie f. (it. ard├ęsia, fr. ardoise). O peatr─â cenu╚Öie ├«nchis─â lamelar─â cu care se acopere casele, numit─â a╚Öa dup─â ╚Ťinutu Ardes din Irlanda, de unde a┼ş fost aduse primele ardezi─ş.
ardezie (engl.= slate) (╚Öist argilos), roc─â argiloas─â bogat─â ├«n material siltic ╚Öi arenitic, cu grad avansat de compactizare. Desfacerea ├«n pl─âci la eforturi mecanice minime a permis utilizarea ei la confec╚Ťionarea de pardoseli, pl─âci izolante etc. Are v├órst─â paleoz., rar mezoz.; se altereaz─â greu.

Ardezie dex online | sinonim

Ardezie definitie

Intrare: ardezie
ardezie substantiv feminin
  • silabisire: -zi-e