Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru arbora

arbora vt [At: REBREANU, J. 244 / Pzi: ~réz / E: fr arborer, it arborare] 1 A înălța un steag, un pavilion pe o clădire, pe catargul unei nave etc. 2 (Spc) A monta catargele unei nave. 3 (Fig; complementul exprimă ținuta, atitudinea etc.) A etala cu ostentație.
ARBORÁ, arborez, vb. I. Tranz. 1. A înălța un steag, un pavilion pe o clădire, pe catargul unei nave etc. 2. A monta catargele unei nave. 3. Fig. A se comporta sau a se îmbrăca cu ostentație. – Din fr. arborer.
ARBORÁ, arborez, vb. I. Tranz. 1. A înălța un steag, un pavilion pe o clădire, pe catargul unei nave etc. 2. A monta catargele unei nave. 3. Fig. A se comporta sau a se îmbrăca cu ostentație. – Din fr. arborer.
ARBORÁ, arborez, vb. I. Tranz. 1. (Mai ales cu privire la un drapel) A ridica sus, în văzul tuturor; a înfige, a înălța drept. (Refl. pas.) De 1 Mai s-au arborat steaguri. 2. Fig. (Franțuzism) A afișa cu ostentație (o haină, o ținută, o atitudine).
ARBORÁ, arborez vb. I. Tranz. 1. A ridica sus, în văzul tuturor, a înălța (un drapel etc.). 2. Fig. (Franțuzism) A afișa cu ostentație o ținută, o atitudine etc. – Fr. arborer.
arborá (a ~) vb., ind. prez. 3 arboreáză
arborá vb., ind. prez. 1 sg. arboréz, 3 sg. și pl. arboreáză
ARBORÁ vb. a înălța, a ridica. (~ steagul patriei la catarg.)
ARBORÁ vb. I. tr. 1. A ridica sus, a înălța drept, a purta (un steag, un pavilion etc.). 2. A monta catargele la bordul unei nave. 3. (Fig.) A afișa ostentativ o ținută, o atitudine etc. [< fr. arborer].
ARBORÁ vb. tr. 1. a ridica sus, a înălța drept, a purta (un steag, un pavilion etc.). 2. a instala catargele la bordul unei nave. 3. (fig.) a afișa ostentativ o ținută, o atitudine. (< fr. arborer, it. arborare)
A ARBORÁ ~éz tranz. 1) (steaguri, drapele, pavilioane) A instala la o anumită înălțime; a înălța. 2) (catarge) A monta pe bordul unei nave. 3) fig. (atitudini, gesturi etc.) A afișa în mod ostentativ. /<fr. arborer
arborà v. a înălța, a desfășura (un stindard).
*arboréz v. tr. (fr. arborer, it. arborare). Rîdic, înalț, fixez sus: a arbora un steag.
ARBORA vb. a înălța, a ridica. (~ steagul patriei la catarg.)

Arbora dex online | sinonim

Arbora definitie

Intrare: arbora
arbora verb grupa I conjugarea a II-a