11 definiții pentru arbitra
arbitra vt [At: CAMIL PETRESCU, T. II, 191 / Pzi: ~réz / E: fr arbitrer] 1-2 A soluționa un litigiu în calitate de arbitru1 (1-2). 3 A face o evaluare în calitate de arbitru1 (3). 4 (Spt) A supraveghea desfășurarea regulamentară a unei întreceri sau competiții stabilind rezultatele obținute de competitori. 5 (Fig; rar) A avea un cuvânt hotărâtor într-o situație. ARBITRÁ, arbitrez,
vb. I.
Tranz. 1. A soluționa un litigiu în calitate de arbitru.
2. A conduce desfășurarea unei competiții sportive. – Din
fr. arbitrer. ARBITRÁ, arbitrez,
vb. I.
Tranz. 1. A soluționa un litigiu în calitate de arbitru.
2. A conduce desfășurarea unei competiții sportive. – Din
fr. arbitrer. ARBITRÁ, arbitrez,
vb. E
Tranz. (Folosit și absolut; cu privire la pricini) A judeca în calitate de arbitru. A supraveghea și a conduce desfășurarea reglementară a unei competiții sportive. Ți-am spus că nu joc [tenis]. Sînt obosit. Mai tîrziu. Acuma, uite, joacă cu d-l Bogoiu... – Perfect. Și dumneata ne arbitrezi. SEBASTIAN, T. 87.
ARBITRÁ, arbitrez,
vb. I.
Tranz. A judeca o pricină în calitate de arbitru. ♦ A supraveghea și a conduce desfășurarea unei competiții sportive. –
Fr. arbitrer. arbitrá (a ~) (-bi-tra)
vb.,
ind. prez. 3 arbitreáză
arbitrá vb. (sil. -tra), ind. prez. 1 sg. arbitréz, 3 sg. și pl. arbitreáză ARBITRÁ vb. I. tr. A judeca o pricină ca arbitru. ♦ A conduce desfășurarea reglementară a unei competiții sportive. [< fr. arbitrer, cf. lat. arbitrari].
ARBITRÁ vb. tr. 1. a soluționa un diferend ca arbitru. 2. a conduce desfășurarea regulamentară a unei competiții sportive. (< fr. arbitrer)
A ARBITRÁ ~éz tranz. 1) (litigii, diferende etc.) A soluționa în calitate de arbitru. 2) (competiții sportive) A conduce în calitate de arbitru. [Sil. -bi-tra] /<fr. arbitrer *arbitréz v. tr. (fr. arbitrer, d. lat. arbitrari). Judec, decid, evaluez ca arbitru.
Arbitra dex online | sinonim
Arbitra definitie
Intrare: arbitra
arbitra verb grupa I conjugarea a II-a