17 definiții pentru aprecia
apreciá vtr [At: MAIORESCU, CR. I, 9 / P: ~ci-a / V: (înv) -eția / Pzi: ~ciéz / E: fr apprécier, lat appretiare] 1-2 A-și da seama de valoarea (morală) a (unui lucru sau a) unei persoane. 3 A prețui la justa valoare. 4 (Pex) A avea o bună idee despre cineva, a-l prețui, a-l admira, a-l stima. 5 A evalua. 6 A-și da părerea Si: a socoti, a conchide. apreciére sf [At: MAIORESCU, CR. I, 297 / V: (nob) -ciare, (înv) -eție-, -ețiare / E: aprecia] 1 Prețuire. 2 Considerare. 3 Analiză. 4 Judecare. 5 Judecată. 6 Părere. 7 (Îe) A face ~ ri A emite anumite păreri asupra unei valori. APRECIÁ, apreciez,
vb. I.
Tranz. 1. A determina prețul, valoarea unui bun; a evalua. ♦ A prețui pe cineva sau ceva (pentru calitățile sale); a aprețui.
2. A socoti, a considera (că)... [
Pr.: -ci-a-] – Din
fr. apprécier. APRECIÁ, apreciez,
vb. I.
Tranz. 1. A determina prețul, valoarea unui bun; a evalua. ♦ A prețui pe cineva sau ceva (pentru calitățile sale); a aprețui.
2. A socoti, a considera (că)... [
Pr.: -ci-a] – Din
fr. apprécier. APRECIÁ, apreciez,
vb. I.
Tranz. 1. A determina o valoare materială exprimînd-o în bani, a-i atribui un preț; a evalua. Experții au apreciat valoarea motorului la suma de cinci mii de lei.
2. (Cu privire la ființe sau lucruri) A prețui la justa valoare; a stima. Acea scriere a lui Bălcescu [«Puterea armată la Romîni»] a fost foarte apreciată de cititorii dup-atunci și a avut chiar onorurile unei edițiuni separate, tipărită tot în tipografia lui Kogălniceanu. GHICA, S. A. 142.
3. A socoti, a conchide. Adunarea generală apreciază că activitatea biroului a fost satisfăcătoare. – Pronunțat: -ci-a.
APRECIÁ, apreciez,
vb. I.
Tranz. 1. A determina în bani o valoare materială; a evalua. ♦ A prețui (la justa valoare) pe cineva sau ceva.
2. A socoti, a conchide. [
Pr.: -ci-a] –
Fr. apprécier. apreciá (a ~) (a-pre-ci-a)
vb.,
ind. prez. 3 apreciáză, 1
pl. apreciém (-ci-em);
conj. prez. 3 să apreciéze;
ger. apreciínd (-ci-ind)
apreciá vb. (sil. -pre-ci-a), ind. prez. 1 sg. apreciéz, 3 sg. și pl. apreciáză, 1 pl. apreciém (sil. -ci-em); conj. prez. 3 sg. și pl.apreciéze; ger. apreciínd (sil. -ci-ind) APRECIÁ vb. 1. v. evalua. 2. a calcula, a potrivi, a socoti. (A ~ ceva din ochi.) 3. a prețui, (fig.) a gusta. (A ~ un spectacol bun.) 4. a cinsti, a considera, a onora, a prețui, a respecta, a stima, (înv.) a respectarisi, a respectălui, a respectui, a socoti. (I-a ~ cum se cuvine.) 5. v. considera. 6. a aviza. (A ~ favorabil proiectul.) A aprecia ≠ a disprețui, a neglija, a stinge APRECIÁ vb. I. tr.
1. A prețui, a evalua (în bani etc.). ♦ A prețui, a stima (pe cineva).
2. A socoti, a crede, a conchide. [Pron. -ci-a, p.i. 3,6 -iază, ger. -iind. [< fr. apprécier, cf. lat. appretiare < ad – la, pretium – preț].
APRECIÁ vb. tr. 1. a stabili valoarea, a evalua, a estima. ◊ a prețui, a stima (pe cineva). 2. a socoti, a considera (că). (< fr. apprécier, lat. appretiare)
apreciá (apreciéz, apreciát), vb. – A evalua, a prețui; a socoti, a considera. –
Var. (
înv.) apreția, aprețui.
Fr. apprécier.
Var. apreția (formată după
fr., prin analogie cu preț) este curentă în literatura
sec. XIX; aprețui se bazează pe prețui. Ambele forme sînt
înv., cu toate că DAR le consideră actuale. –
Der. (din
fr.) apreciabil,
adj.; apreciator (
var. aprețuitor),
adj.; inapreciabil,
adj. A APRECIÁ ~éz tranz. 1) (bunuri destinate vânzării) A examina cantitativ și calitativ, determinând prețul sau valoarea; a prețui; a estima; a evalua. 2) (persoane) A trata cu considerație (pentru anumite calități, merite); a prețui. 3) A prețui printr-o judecată favorabilă; a considera; a socoti. [Sil. a-pre-ci-a] /<fr. apprécier aprețià v.
1. a prețui;
2. fig. a judeca despre valoarea unui lucru.
*apreciéz v. tr. (fr. apprécier, d. lat. prétium, preț. V.
depreciez). Prețuĭesc. Fig. Stimez, consider: lumea l-a apreciat mult.
APRECIA vb. 1. a calcula, a estima, a evalua, a măsura, a prețui, a socoti, (livr.) a priza, (înv. și reg.) a prinde, (înv.) a prețălui, a sămălui. (~ valoarea unui obiect.) 2. a calcula, a potrivi, a socoti. (A ~ ceva din ochi.) 3. a gusta, a prețui. (A ~ un spectacol bun.) 4. a cinsti, a considera, a onora, a prețui, a respecta, a stima, (înv.) a respectarisi, a respectălui, a respectui, a socoti. (I-a ~ mult.) 5. a chibzui, a considera, a crede, a găsi, a gîndi, a judeca, a opina, a socoti, (pop.) a chiti, a cugeta, (înv.) a cunoaște, a număra. (~ că trebuie făcute unele schimbări.) 6. a aviza. (A ~ favorabil proiectul.) Aprecia dex online | sinonim
Aprecia definitie
Intrare: aprecia
aprecia verb grupa I conjugarea a II-a