Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

26 defini╚Ťii pentru aport

aport2 sn [At: DA / Pl: ~uri / E: fr apport] 1 (Fin; cmr) Partea adus─â de fiecare ├«ntr-o asocia╚Ťie sau ├«ntr-o ├«ntreprindere comun─â. 2-3 Contribu╚Ťie (de munc─â, de lupt─â etc.) ├«n vederea unui scop.
aport1 i, sn [At: DONICI, ap. TDRG / Pl: ~uri / E: fr apporte] 1-2 (Frm) Strigăt cu care se îndeamnă câinii să aducă vânatul împușcat sau un obiect aruncat.
AP├ôRT1 interj. Strig─ât cu care se ├«ndeamn─â un c├óine s─â aduc─â v├ónatul ├«mpu╚Öcat sau un obiect aruncat. ÔÇô Din fr. apporte (< apporter).
AP├ôRT2, aporturi, s. n. Contribu╚Ťie material─â, intelectual─â, moral─â etc. adus─â de cineva ├«ntr-o ac╚Ťiune comun─â. ÔÇô Din fr. apport (< apporter).
AP├ôRT1 interj. Strig─ât cu care se ├«ndeamn─â un c├óine s─â aduc─â v├ónatul ├«mpu╚Öcat sau un obiect aruncat. ÔÇô Din fr. apporte (< apporter).
AP├ôRT2, aporturi, s. n. Contribu╚Ťie material─â, intelectual─â, moral─â etc. adus─â de cineva ├«ntr-o ac╚Ťiune comun─â. ÔÇô Din fr. apport (< apporter).
AP├ôRT1 interj. Strig─ât cu care se ├«ndeamn─â un c├«ine s─â aduc─â v├«natul ├«mpu╚Öcat sau un obiect anume aruncat ├«n acest scop. Tu dresai... pe prepelicarul t─âu ca s─â asculte la semnalele consacrate:┬źPst!┬╗, ┬źPil!┬╗ ╚Öi ┬źAport!┬╗. ODOBESCU, S. III 3. ÔŚŐ (Substantivat, numai ├«n expr.) A face aport = (despre c├«ini) a aduce ├«n din╚Ťi v├«natul ├«mpu╚Öcat sau un obiect aruncat anume. C├«inele a ├«nv─â╚Ťat s─â fac─â aport.
AP├ôRT2, aporturi, s. n. 1. Contribu╚Ťie (de munc─â, de lupt─â etc.) a unei persoane sau a unei colectivit─â╚Ťi. Omenirea progresist─â ╚Öi iubitoare de pace prive╚Öte cu drept cuv├«nt politica Partidului Comunist aI Uniunii Sovietice ÔÇô politic─â de ├«nt─ârire continu─â a Statului sovietic, a economiei ╚Öi culturii sale ÔÇô drept un aport hot─âr├«tor la cauza ap─âr─ârii p─âcii ╚Öi libert─â╚Ťii popoarelor. GHEORGHIU-DEJ, C. XIX 8. 2. (├Än economia capitalist─â) Parte de capital adus─â ├«ntr-o societate pe ac╚Ťiuni de fiecare dintre membrii ei.
AP├ôRT2, aporturi, s. n. Contribu╚Ťie (de munc─â, de lupt─â etc.) a unei persoane sau a unei colectivit─â╚Ťi. ÔÖŽ (├Än economia capitalist─â) Parte de capital adus─â ├«ntr-o societate pe ac╚Ťiuni de fiecare dintre membrii ei. ÔÇô Fr. apport.
AP├ôRT1 interj. (Fran╚Ťuzism) Strig─ât cu care se ├«ndeamn─â un c├óine s─â aduc─â v├ónatul ├«mpu╚Öcat sau un obiect aruncat. ÔÇô Fr. apporte.
ap├│rt1 interj.
ap├│rt2 s. n., pl. ap├│rturi
ap├│rt interj.
ap├│rt s. n., pl. ap├│rturi
AP├ôRT s. v. contribu╚Ťie.
AP├ôRT interj. Strig─ât folosit mai ales la v├ón─âtoare pentru a ├«ndemna un c├óine s─â aduc─â v├ónatul dobor├ót. [< fr. apporte < apporter ÔÇô a aduce].
AP├ôRT s.n. Contribu╚Ťie a unei persoane sau a unei colectivit─â╚Ťi la o ├«ntreprindere, la o ac╚Ťiune. ÔÖŽ Capital cu care cineva contribuie la o societate pe ac╚Ťiuni. [< fr. apport].
AP├ôRT2 s. n. 1. contribu╚Ťie a unei persoane sau colectivit─â╚Ťi la o ├«ntreprindere, la o ac╚Ťiune comun─â. 2. bunuri (i)mobile, bani, valori pe care un asociat le aduce ├«ntr-o unitate economic─â. ÔŚŐ capital cu care un ac╚Ťionar contribuie la o societate pe ac╚Ťiuni. (< fr. apport)
APÓRT1 interj. (pentru a îndemna un câine să aducă vânatul doborât) adu! caută! (< fr. apporte)
ap├│rt (ap├│rturi), s. n. ÔÇô Contribu╚Ťie. Fr. apporter ÔÇ×a aduceÔÇŁ ╚Öi der. s─âi. ÔÇô Der. aport, interj. (strig─ât cu care se porunce╚Öte c├«inilor de v├«n─âtoare); aporta, vb. (despre c├«ini, a aduce v├«natul).
APÓRT1 interj. (se folosește pentru a îndemna câinii să aducă vânatul sau un lucru aruncat). /<fr. apporte
AP├ôRT2 ~uri n. Contribu╚Ťie adus─â de cineva la realizarea unei ac╚Ťiuni comune. /<fr. apport
aport! int. adu! (strig─ât adresat c├óinelui la v├ón─âtoare): aport! strig─â el prepelicarului OD. (= fr. apporte). ÔĽĹ n. partea adus─â ├«n activul unei societ─â╚Ťi.
*1) ap├│rt n., pl. ur─ş (fr. apport). Com. Cot─â contribu╚Ťiune, partea adus─â de un asociat ├«ntrÔÇÖo ├«ntreprindere.
*2) ap├│rt interj. (fr. aporte! ad─â!). Strig─ât pin care se porunce╚Öte unu─ş c├«ne s─â aduc─â ceva. Acest c├«ne face aport, aduce ce-─ş porunce╚Öt─ş.
APORT s. contribu╚Ťie. (Un valoros ~ la...)

Aport dex online | sinonim

Aport definitie

Intrare: aport
aport 1 s.n. substantiv neutru
aport 2 interj.