Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

25 defini╚Ťii pentru aplic─â

aplica [At: NEGRUZZI, S. I, 72 / Pzi: aplic / E: fr sappliquer lat applicare] 1-6 vtr A pune ceva pe (sau peste) un lucru, astfel ├«nc├ót s─â se prind─â (s─â se lipeasc─â de el sau s─â se ├«ntip─âreasc─â pe el). 7 vt (Pex) A da. 8 vt (Fam; dup─â fr) A da o palm─â, o lovitur─â. 9 vt A supune la un tratament. 10-17 vtr A pune o ╚Ötiin╚Ť─â (o art─â, o inova╚Ťie, o ├«ndeletnicire omeneasc─â) ├«n serviciul alteia. 18 A pune ├«n practic─â. 19 A ├«ntrebuin╚Ťa. 20-23 vtr A raporta (o maxim─â, un proverb, un principiu general) la un caz dat. 24-25 vtr (Frm; ├«nv) A (se) deda (la ceva). 26 vt A studia (ceva) cu s├órguin╚Ť─â. 27-28 vtr (Trs) A da la o meserie. 29-30 vr A se apuca (de o ├«ndeletnicire).
apl├şc─â sf [At: C. PETRESCU, R.DR. / Pl: ~ice / E: fr applique] 1 (Arh) Ornament (de orice fel) care se aplic─â pe un obiect. 2 Mic candelabru (de obicei din dou─â, trei lum├ón─âri electrice) cu picior vertical, fixat pe perete. 3 (Pex) Obiect (rotund) de iluminat a╚Öezat pe perete.
APLIC├ü, apl├şc, vb. I. Tranz. 1. A pune un lucru pe (sau peste) altul pentru a le fixa, a le uni, a face din ele un corp comun. 2. A pune ceva ├«n practic─â; a ├«ntrebuin╚Ťa, a folosi; a face, a administra. A aplica un procedeu. A aplica un tratament. ÔŚŐ Loc. vb. A aplica (cuiva) o corec╚Ťie = a pedepsi cu b─âtaia (pe cineva). 3. A administra (un tratament medical). 4. A raporta un principiu general la un caz concret, particular. ÔÇô Din fr. appliquer, lat. applicare.
APL├ŹC─é, aplice, s. f. 1. Ornament ├«n relief fixat pe suprafa╚Ťa unui obiect, a unui perete etc. 2. Corp de iluminat care se fixeaz─â pe perete. ÔÇô Din fr. applique.
APLIC├ü, apl├şc, vb. I. Tranz. 1. A pune un lucru pe (sau peste) altul pentru a le fixa, a le uni, a face din ele un corp comun. 2. A pune ceva ├«n practic─â; a ├«ntrebuin╚Ťa, a folosi; a face, a administra. A aplica un procedeu. A aplica un tratament. ÔŚŐ Loc. vb. A aplica (cuiva) o corec╚Ťie = a pedepsi cu b─âtaia (pe cineva). 3. A raporta un principiu general la un caz concret, particular. ÔÇô Din fr. appliquer, lat. applicare.
APL├ŹC─é, aplice, s. f. 1. Ornament ├«n relief fixat pe suprafa╚Ťa unui obiect, a unui perete etc. 2. Corp de iluminat care se fixeaz─â pe perete. ÔÇô Din fr. applique.
APLIC├ü, apl├şc, vb. I. 1. Tranz. A pune pe (sau peste) ceva un lucru, f─âc├óndu-l s─â adere, s─â se prind─â, s─â se ├«ntip─âreasc─â. 2. Tranz. A pune ├«n practic─â; a ├«ntrebuin╚Ťa, a folosi; a face, a administra. A aplica o teorie. A aplica un tratament. ÔŚŐ Expr. A aplica (cuiva) o corec╚Ťie = a pedepsi cu b─âtaia (pe cineva). 3. Tranz. A raporta un principiu general la ceva, a potrivi cu un caz dat sau particular. 4. Refl. (Fran╚Ťuzism) A se dedica, a se consacra. ÔÇô Fr. appliquer (lat. lit. applicare).
APL├ŹC─é, aplice, s. f. (Livresc) Ornament care se fixeaz─â pe un element de construc╚Ťie sau pe suprafa╚Ťa unui obiect. ÔÇô Fr. applique.
aplic├í (a ~) (a-pli-) vb., ind. prez. 3 apl├şc─â
apl├şc─â (a-pli-) s. f., g.-d. art. apl├şcei; pl. apl├şce
aplic├í vb. (sil. -pli-), ind. prez. 1 sg. apl├şc, 3 sg. ╚Öi pl. apl├şc─â
apl├şc─â s. f. (sil. -pli-), g.-d. art. apl├şcei; pl. apl├şce
APLIC├ü vb. 1. a folosi, a ├«ntrebuin╚Ťa, a utiliza, (rar) a practica. (~ o nou─â metod─â.) 2. v. administra. 3. a pune. (~ ╚Ötampila pe un act.) 4. a prinde, a pune. (├Ä╚Öi ~ barb─â ╚Öi must─â╚Ťi.) 5. v. executa.
APLICÁ vb. v. consacra, da, dărui, dedica, destina, devota, hărăzi, închina, trage.
APLIC├ü vb. I. 1. tr. A face (un lucru) s─â adere, s─â se lipeasc─â de ceva. 2. tr. A pune ├«n practic─â; a folosi. ÔÖŽ A face, a administra (un tratament medical). 3. tr. A raporta un principiu general la ceva, a compara cu ceva. 4. refl. (Rar) A se dedica, a se consacra. [P.i. aplic. / < fr. appliquer, cf. it. applicare < lat. applicare].
APL├ŹC─é s.f. 1. Tot ce se poate aplica pe un obiect pentru a-l decora. 2. Lamp─â de iluminat, cu unul sau mai multe bra╚Ťe, care se fixeaz─â ├«n perete. [< fr. applique].
APLIC├ü vb. I. tr. 1. a face (un lucru) s─â adere, s─â se lipeasc─â de ceva. 2. a pune ├«n practic─â. ÔŚŐ a administra (un tratament medical). 3. a raporta un principiu general la ceva. II. refl. (rar) a se dedica, a se consacra. (< fr. appliquer, lat. applicare)
APL├ŹC─é s. f. 1. ornament ├«n relief care se aplic─â pe ve╚Öminte, vase, mobilier etc. 2. lamp─â de iluminat, care se fixeaz─â pe perete. (< fr. applique)
A APLIC├ü apl├şc tranz. 1) (lucruri, piese etc.) A uni pentru a face un corp comun. ~ un sigiliu. 2) (metode, teorii, legi etc.) A pune ├«n practic─â; a folosi; a ├«ntrebuin╚Ťa; a utiliza. 3) (principii generale) A raporta la un caz particular. [Sil. a-pli-] /<fr. appliquer, lat. applicare
APL├ŹC─é ~ce f. 1) Ornament (de obicei metalic) care se poate fixa pe suprafa╚Ťa unui obiect (vas, mobil─â, carte etc.). 2) Lamp─â de perete cu unul sau mai multe bra╚Ťe. /<fr. applique
aplic├á v. a pune un lucru peste altul; 2. a pune ├«n practic─â, a ├«ntrebuin╚Ťa: a aplica o lege; 3. a pune o ╚Ötiin╚Ť─â ├«n serviciul alteia: a aplica geografiei astronomia; 4. a se deda: se aplic─â medicinei.
*apl├şc, a -├í v. tr. (lat. ├ípplico, -├íre; fr. appliquer. V. aplec). Pun, potrivesc, adaug, lipesc: a aplica une─ş ha─şne o c─âptu╚Öeal─â, unu─ş zid tencu─şal─â, un afipt pe zid. Pun: a aplica cu─şva o cataplazm─â. Da┼ş: a aplica cu─şva un remedi┼ş, (fig.) o palm─â. ├Äntrebuin╚Ťez: a aplica o procedur─â. ├Ändrept: a-╚Ť─ş aplica spiritu la studiu naturi─ş. Pun o ╚Ötiin╚Ť─â ├«n serviciu alte─şa: a aplica geometrii─ş algebra. V. refl. M─â deda┼ş: a te aplica la o ╚Ötiin╚Ť─â, une─ş ╚Ötiin╚Ťe.
APLICA vb. 1. a folosi, a ├«ntrebuin╚Ťa, a utiliza, (rar) a practica. (~ o nou─â metod─â.) 2. a administra, a face. (A ~ cuiva un tratament.) 3. a pune. (~ ╚Ötampila pe un act.) 4. a prinde, a pune. (├Ä╚Öi ~ barb─â ╚Öi must─â╚Ťi.) 5. a executa, a ├«ndeplini. (~ o hot─âr├«re judec─âtoreasc─â.)
aplica vb. v. CONSACRA. DA. DĂRUI. DEDICA. DESTINA. DEVOTA. HĂRĂZI. ÎNCHINA. TRAGE.
aplica, aplic v. i. a participa la un concurs organizat pentru acordarea unei burse sau ocuparea unui post vacant

Aplic─â dex online | sinonim

Aplic─â definitie

Intrare: aplic─â
aplic─â substantiv feminin
  • silabisire: -pli-
Intrare: aplica
aplica verb grupa I conjugarea I
  • silabisire: -pli-