Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru apeduct

apedúct sn [At: ȘINCAI, HR. I, 7 / V: -duc, apăduc (pl -uri), apăducere (pl -uce), -dus (pl -e, -uri), (Trs) acvad- / Pl: ~e, (înv) ~uri / E: fr aqueduc, lat aquaeductus] Ansamblu de construcții și de instalații care servesc la transportarea apei de la locul de captare până la cel de folosire.
APEDÚCT, apeducte, s. n. Ansamblu de construcții și de instalații care servesc la transportarea apei de la locul de captare până la cel de folosire. – Din lat. aquaeductus (după apă).
APEDÚCT, apeducte, s. n. Ansamblu de construcții și de instalații care servesc la transportarea apei de la locul de captare până la cel de folosire. – Din lat. aquaeductus (după apă).
APEDÚCT, apeducte, s. n. Sistem de țevi sau de conducte prin care se aduce apa de la un rezervor central la locul de consum.
APEDÚCT, apeducte, s. n. Ansamblul construcțiilor și instalațiilor care servesc la conducerea apei de la captare până la punctul de folosință. – Lat. lit. aquaeductus (după apă).
apedúct s. n., pl. apedúcte
apedúct s. n., pl. apedúcte
APEDÚCT s.n. Sistem de conducte prin care se aduce apa de la locul de captare până la locul de consum. [Pl. -te, -turi. / după lat. aquaeductus, fr. aqueduc].
APEDÚCT s. n. sistem de construcții și instalații de transportare a apei de la locul de captare până la cel de consum. (< lat. aquaeductus)
apedúct (apedúcte), s. n. – Ansamblu de construcții și de instalații care servesc la transportarea apei. – Var. (înv.) apeduc, apăduc, apedus. Format pe baza fr. aqueduc sau a lat. aquaeductus, cu retraducerea lui aquae › ape (sec. XIX).
APEDÚCT ~e n. Sistem de conducte care transportă apa de la locul ei de captare până la punctul de destinație. /<lat. aquaeductus
apeduct n. canal pentru conducerea apei dela un loc la altul. [Românizare după lat. AQUAEDUCTUS].
*apedúc n., pl. urĭ, și apedúct n., pl. e (după fr. aqueduc, d. lat. aquaeductus. V. viaduc). Conduct de apă peste văĭ. – Maĭ bine ar fi acŭeduct saŭ acheduct.

apeduct definitie

apeduct dex

Intrare: apeduct (pl. apeducte)
apeduct pl. apeducte substantiv neutru
Intrare: apeduct (pl. apeducturi)
apeduct pl. apeducturi