Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru apatit

apatít sn [At: DEX2 / E: fr apatite] Fosfat natural de calciu, sticlos, incolor sau variat colorat, utilizat la fabricarea îngrășămintelor minerale și la extragerea fosforului.
APATÍT s. n. Fosfat natural de calciu, sticlos, incolor sau variat colorat, utilizat la fabricarea îngrășămintelor minerale și la extragerea fosforului. – Din fr. apatite.
APATÍT s. n. Mineral cristalizat, incolor sau variat colorat, folosit la prepararea îngrășămintelor minerale și la extragerea fosforului. – Din fr. apatite.
APATÍT s. n. Amestec natural de fosfat și fluorură de calciu, întrebuințat ca îngrășămînt agricol.
APATÍT s. n. Îngrășământ din amestec natural de fosfat și fluorură de calciu. – Fr. apatite (< gr.).
apatít s. n.
apatít s. n.
APATÍT s.n. (Chim.) Amestec natural de fosfat și fluorură de calciu, întrebuințat ca îngrășământ agricol. [Pl. -turi. / < fr. apatite].
APATÍT s. n. fosfat natural de calciu, îngrășământ agricol. (< fr. apatite)
APATÍT n. chim. Amestec natural de fosfat și fluorură de calciu, întrebuințat ca îngrășământ agricol. /<fr. apatite
apatit, (engl.= apatite) grup de fosfați de calciu de tipul Ca5(PO4CO3)3(F, OH, Cl), în care termenii extremi ai seriilor izomorfe care-i definesc sunt carbonați – a., fluor – a., hidroxi -a., clor – a. Min. cristalizate, s. hexagonal, dar unele var. (colofan) pot fi amorfe. A. este min. accesoriu în multe roci magmatice și metamorfice; reprezintă constituenți principali ai fosforitelor în care îmbracă forme colomorfe și oolitice; de asemenea, unele var. se întâlnesc în oase, bioclaste de brachiopode și moluște. A. reprezintă principala sursă de extracție a fosforului. În România, se găsește în roci variate: ș. crist., granitoide, ofiolite din unitățile carpatice. Sin. fosfat de calciu.
APATÍT (< fr. {i}) s. n. Fosfat tricalcic natural, de culoare verde smarald, întîlnit ca mineral accesoriu, în rocile magmatice, în pegmatite și în zăcămintele hidrotermale filoniene. Se prezintă sub formă de mase granulare, compacte, fin cristalizate. Este utilizat la separarea îngrășămintelor fosfatice, la fabricarea chibriturilor și ca liant ceramic pentru abrazivi.

Apatit dex online | sinonim

Apatit definitie

Intrare: apatit
apatit substantiv neutru