Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

21 defini╚Ťii pentru apare

ap├íre sf [At: DOSOFTEI, ap. HEM 1294 / Pl: ~p─âri / E: lat aqualis, -em] (├Änv) Vas ├«n care se ╚Ťine ap─â.
ap─âre├í vi [At: ALECSANDRI, P. III, 3 / V: (nrc) ap├íre / Pzi: ap├ír / E: lat. appareo, -ere] 1 (├Äoc disp─ârea) A deveni vizibil. 2 A se ivi brusc. 3 A lua na╚Ötere. 4. A p─ârea. 5 A ie╚Öi ├«n eviden╚Ť─â. 6 (Spc; d. publica╚Ťii) A ie╚Öi de sub tipar.
APÁRE vb. III v. apărea.
AP─éRE├ü, ap├ír, vb. II. Intranz. 1. A se ar─âta ├«n fa╚Ťa cuiva, a deveni vizibil cuiva, a se ivi; a lua na╚Ötere. ÔÖŽ A se ar─âta (cuiva) sub o anumit─â ├«nf─â╚Ťi╚Öare, a lua (pentru cineva) un anumit aspect. 2. (Despre publica╚Ťii) A ie╚Öi de sub tipar. [Var.: ap├íre vb. III] ÔÇô Din lat. apparere (dup─â p─ârea).
AP─éRE├ü, ap├ír, vb. II. Intranz. 1. A se ar─âta ├«n fa╚Ťa cuiva, a deveni vizibil cuiva, a se ivi; a lua na╚Ötere. ÔÖŽ A se ar─âta (cuiva) sub o anumit─â ├«nf─â╚Ťi╚Öare, a lua (pentru cineva) un anumit aspect. 2. (Despre publica╚Ťii) A ie╚Öi de sub tipar. [Var.: ap├íre vb. III.] ÔÇô Din lat. apparere (dup─â p─ârea).
APÁRE vb. III v. apărea.
APÁRE vb. III v. apărea.
AP─éRE├ü, ap├ír, vb. II. Intranz. (├«n opozi╚Ťie cu disp─ârea) 1. A se oferi vederii, a se ivi, a se ar─âta. Pe botul gros al lui Col╚Ťun ap─ârur─â pic─âturi mari de s├«nge. SADOVEANU, N. F. 34. Cazaci Dibaci... Dispar, ╚śi iar Apar Pe st├«nci. MACEDONSKI, O. I 172. Iat─â c─â ├«n sala mare Un str─âin deodat-apare, T├«n─âr, m├«ndru, nalt, frumos, ALECSANDRI, O. 130. ÔŚŐ A se dezv─âlui ca... ├Än toate ╚Ť─ârile lumii comuni╚Ötii apar tot mai mult ├«n fa╚Ťa maselor populare ca adev─âra╚Ťi patrio╚Ťi, ca singura speran╚Ť─â a patriei. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 337, 1/1. ÔÖŽ (Rar) A p─ârea. D─âdaca ├«mi ap─ârea oarecum comic─â. SADOVEANU, N. F. 133. 2. A lua na╚Ötere. A ap─ârut ╚Öi se dezvolt─â o ordine social─â nou─â, socialist─â, care se bazeaz─â pe munc─â, pe libertatea ╚Öi independen╚Ťa popoarelor, pe pace ├«ntre popoare. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2614. 8. (Despre publica╚Ťii) A ie╚Öi de sub tipar. Poemul ┬źVladimir Ilici Lenin┬╗ [de Maiakovski], unul din cele mai iubite de cititori, a fost editat ├«n 20 de limbi ╚Öi a ap─ârut ├«n 35 de edi╚Ťii. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2714. ÔÇô Variant─â: (nerecomandabil) ap├íre vb. III.
AP─éRE├ü, ap├ír, vb. II. Intranz. 1. A se ar─âta, a se ivi; a lua na╚Ötere. ÔÖŽ A p─ârea. 2. (Despre publica╚Ťii) A ie╚Öi de sub tipar. ÔÇô Lat. lit. apparere (dup─â p─ârea).
ap─âre├í (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. ap├ír, 2 sg. ap├íri, 1 pl. ap─âr├ęm, viit. 3 sg. va ap─âre├í; conj. prez. 3 s─â ap├ír─â; cond. prez. 3 ar ap─âre├í; ger. ap─ârß║ąnd; part. ap─âr├║t
ap─âre├í vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. ap├ír, 3 sg. ap├íre, 1 pl. ap─âr├ęm; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. ap├ír─â; part. ap─âr├║t
apáre (= apărea) vb. (folosit la inf., la ind. prez. pers. 1 și 2 pl. și imper. pers. 2 pl.)
AP─éRE├ü vb. 1. a se ar─âta, a se ivi, a se vedea, a se z─âri, (italienism ├«nv.) a spunta. (Nu ~ cu s─âpt─âm├ónile la bibliotec─â.) 2. a se ar─âta, a se ivi, a pica, (├«nv. ╚Öi reg.) a se scocior├«, (├«nv.) a se sfeti. (Atunci a ~ ╚Öi el.) 3. v. ├«nf─â╚Ťi╚Öa. 4. a se ar─âta, a se ivi, (├«nv.) a mijloci, (fig.) a ├«ncol╚Ťi, a se ├«nfiripa, a ├«nflori, a se na╚Öte. (Un z├ómbet ~ pe fa╚Ťa lui.) 5. a se ar─âta, a se ivi, a se ├«nf─â╚Ťi╚Öa, a se revela, (├«nv. ╚Öi pop.) a se dezveli. (C├ómpia ~ ├«n toat─â splendoarea ei.) 6. a se ar─âta, a ie╚Öi, a se ivi. (A ~ iarba.) 7. a-i da, a-i ie╚Öi. (Copacului i-au ~ frunzele.) 8. v. r─âs─âri. 9. a se ar─âta, a se ivi, a miji, (reg.) a (se) i╚Ťi, a (se) slomni. (Au ~ zorii.) 10. v. st├órni. 11. v. produce. 12. a se declara, a se ivi. (A ~ o epidemie.) 13. a ie╚Öi, a se publica, a se tip─âri. (A~ un nou dic╚Ťionar.)
A ap─ârea Ôëá a (se) scufunda, a disp─ârea, a (se) ascunde, a (se) pierde, a pieri, a muri
AP─éRE├ü vb. II. intr. 1. A se ivi, a lua na╚Ötere. ÔÖŽ A p─ârea. 2. A ie╚Öi de sub tipar. [< lat. apparere, dup─â p─ârea].
ap─âre├í (-├ír, -r├║t), vb. ÔÇô A se ivi, a se ar─âta; a lua na╚Ötere. Format pe baza lui p─ârea, ca ├«n modelul fr. appara├«tre fa╚Ť─â de para├«tre (sec. XIX); cf. sp. aparacer. Este frecvent─â tendin╚Ťa de a asimila vb. cu conj. III (a apare). Der. aparent, adj.; aparen╚Ť─â, s. f.; apari╚Ťie,, s. f., toate din fr.
A AP─éRE├ü ap├ír intranz. 1) A-╚Öi face brusc apari╚Ťia; a se l─âsa v─âzut pe nea╚Öteptate; a se ivi; a se ar─âta; a se isca. 2) A lua na╚Ötere. Astfel a ap─ârut lumea vegetal─â. 3) (despre publica╚Ťii) A ie╚Öi de sub tipar. /<lat. apparere
apare v. a se arăta (pe neașteptate).
*2) ap├ír, ap─âr├║t, a ap─âre├í v. intr. (lat. appar├ęre. V. par 3). M─â arat: luna apare de dup─â deal. ─Čes de supt tipar, ├«s publicat: a ap─ârut o carte. Fig. M─â manifest: mila ├«─ş apare ├«n toate ac╚Ťiunile. ÔÇô Fals va ap├íre ├«ld. va ap─ârea.
AP─éREA vb. 1. a se ar─âta, a se ivi, a se vedea, a se z─âri, (italienism ├«nv.) a spunta. (Nu ~ cu s─âpt─âm├«nile pe strad─â.) 2. a se ar─âta, a se ivi, a pica, (├«nv. ╚Öi reg.) a se scocior├«, (├«nv.) a se sfeti. (Chiar atunci a ~ ╚Öi el.) 3. a se ar─âta, a se ivi, a se ├«nf─â╚Ťi╚Öa, a se prezenta, a veni, (├«nv.) a se spune, (fam.) a se ├«nfiin╚Ťa. (A ~ la proces.) 4. a se ar─âta, a se ivi, (├«nv.) a mijloci, (fig.) a ├«ncol╚Ťi, a se ├«nfiripa, a ├«nflori, a se na╚Öte. (Un zimbet ~ pe fa╚Ťa lui.) 5. a se ar─âta, a se ivi, a se ├«nf─â╚Ťi╚Öa, a se revela, (├«nv. ╚Öi pop.) a se dezveli. (C├«mpia ~ ├«n toat─â splendoarea ei.) 6. a se ar─âta, a ie╚Öi, a se ivi. (A ~ iarba.) 7. a-i da, a-i ie╚Öi. (Copacului ├«i ~ frunzele.) 8. a se ar─âta, a se ivi, a r─âs─âri, a se ridica. (~ luna.) 9. a se ar─âta, a se ivi, a miji, (reg.) a (se) i╚Ťi, a (se) slomni. (Au ~ zorii.) 10. a se isca, a se ivi, a ├«ncepe, a (se) porni, a se produce, a se st├«rni, (├«nv. ╚Öi reg.) a se scocior├«, (fig.) a se na╚Öte. (A ~ din senin o furtun─â.) 11. a interveni, a se ivi, a se ├«nt├«mpla, a se produce, a surveni. (~ o schimbare.) 12. a se declara, a se ivi. (A ~ o epidemie.) 13. a ie╚Öi, a se publica, a se tip─âri. (A ~ un nou tom din dic╚Ťionar.)
WHEN A TRUE GENIUS APPEARS IN THE WORLD, YOU MAY KNOW HIM BY THIS SIGN THAT THE DUNCES ARE IN ALL CONFEDERACY AGAINST HIM (engl.) c├ónd apare un adev─ârat geniu ├«n lume, po╚Ťi s─â-l recuno╚Öti dup─â acest semn: to╚Ťi ignoran╚Ťii se unesc ├«mpotriva lui ÔÇô J. Swift, ÔÇ×Thoughts on various subjectsÔÇŁ.

Apare dex online | sinonim

Apare definitie

Intrare: ap─ârea
ap─ârea verb grupa a II-a conjugarea a VIII-a
apare verb grupa a III-a conjugarea a IX-a