Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru anun╚Ťa

anun╚Ť├í vtr [At: NEGRUZZI, S. I, 68 / Pzi: ~nun╚Ť / E: fr annoncer] 1 A face cunoscut. 2 (Spc) A spune numele cuiva care a venit ├«n vizit─â sau pentru afaceri.
ANUN╚Ü├ü, an├║n╚Ť, vb. I. Tranz. A aduce la cuno╚Ötin╚Ť─â; a vesti, a ├«ncuno╚Ötin╚Ťa. ÔÖŽ A vesti sosirea cuiva (rostindu-i numele cu voce tare). ÔÇô Din fr. annoncer, lat. annuntiare.
ANUN╚Ü├ü, an├║n╚Ť, vb. I. Tranz. A aduce la cuno╚Ötin╚Ť─â; a vesti, a ├«ncuno╚Ötin╚Ťa. ÔÖŽ A vesti sosirea cuiva (rostindu-i numele cu voce tare). ÔÇô Din fr. annoncer, lat. annuntiare.
ANUN╚Ü├ü, an├║n╚Ť, vb. I. Tranz. A face cunoscut, a ├«ncuno╚Ötin╚Ťa, a vesti, a da de ╚Ötire. ├Än orice caz, Dumitra╚Ö, te anun╚Ť c─â hot─âr├«rea mea r─âm├«ne nestr─âmutat─â. SADOVEANU, N. F. 146. Tata se interesa de fiecare dintre noi ╚Öi-╚Öi anun╚Ťa ├«ntoarcerea. SAHIA, N. 59. ÔÖŽ A vesti sosirea cuiva (rostindu-i numele cu voce tare). Anun╚Ť─â-m─â la tov. ministru.
ANUN╚Ü├ü, an├║n╚Ť, vb. I. Tranz. A aduce la cuno╚Ötin╚Ť─â; a vesti, a ├«ncuno╚Ötin╚Ťa. ÔÖŽ A vesti sosirea cuiva (rostindu-i numele cu voce tare). ÔÇô Fr. annoncer (lat. lit. annuntiare).
anun╚Ť├í (a ~) vb., ind. prez. 3 an├║n╚Ť─â
anun╚Ť├í vb., ind. prez. 1 sg. an├║n╚Ť, 3 sg. ╚Öi pl. an├║n╚Ť─â, 1 pl. anun╚Ť─âm
ANUN╚Ü├ü vb. 1. a comunica, a transmite, a vesti, (├«nv.) a porunci, a soli. (I-am ~ sosirea mea.) 2. v. informa. 3. v. comunica. 4. a ├«ncuno╚Ötin╚Ťa, a ├«n╚Ötiin╚Ťa, a vesti, (├«nv.) a publica, a publicarisi, a public─âlui, a publicui. (~ ceva cuiva.) 5. v. declara. 6. v. prevesti.
ANUN╚Ü├ü vb. I. tr. A aduce la cuno╚Ötin╚Ť─â; a ├«ncuno╚Ötin╚Ťa. ÔÖŽ A vesti sosirea cuiva (cu voce tare). [P.i. an├║n╚Ť. / < fr. annoncer, cf. lat. annuntiare].
ANUN╚Ü├ü vb. tr. a aduce la cuno╚Ötin╚Ť─â. ÔŚŐ a vesti sosirea cuiva sau un eveniment. (< fr. annoncer, lat. annuntiare)
A ANUN╚Ü├ü an├║n╚Ť tranz. 1) (persoane) A aduce la cuno╚Ötin╚Ť─â printr-un anun╚Ť; a ├«n╚Ötiin╚Ťa; a vesti; a informa. 2) (numele unei persoane sosite) A vesti sosirea rostind cu voce tare. 3) A semnaliza ca urm├ónd s─â se produc─â ├«n viitor. 5) (╚Ötiri, ve╚Öti, informa╚Ťii) A aduce la cuno╚Ötin╚Ť─â publicului larg; a transmite; a comunica; a relata; a emite; a difuza. /<fr. annoncer, lat. annuntiare
anun╚Ť├á v. 1. a da de ╚Ötire, a vesti: cele dint├ói flori ce anun╚Ť─â prim─âvara la tri╚Ötii c─âl─âtori BOL.; 2. a spune numele unei persoane care intr─â ├«ntrÔÇÖun salon; 3. a face cunoscut dinainte: barometrul anun╚Ť─â vreme frumoas─â.
*2) an├║n╚Ť, a -├í v. tr. (fr. annoncer, d. lat. an-nuntiare. V. denun╚Ť). Fac cunoscut, public: a anun╚Ťa o v├«nzare. Manifest: cerurile anun╚Ť─â gloria lu─ş Dumneze┼ş. Prezic: barometru anun╚Ť─â timp frumos. Predic: a anun╚Ťa evanghelia.
ANUN╚ÜA vb. 1. a comunica, a transmite, a vesti, (├«nv.) a porunci, a soli. (I-am ~ sosirea mea.) 2. a aviza, a informa, a ├«ncuno╚Ötin╚Ťa, a ├«n╚Ötiin╚Ťa, a vesti. (~ pe cineva despre ceva.) 3. a comunica, a informa, a ├«ncuno╚Ötin╚Ťa, a ├«n╚Ötiin╚Ťa, a vesti, (rar) a semnaliza, (Transilv. ╚Öi Ban.) a ╚Ötirici. (V─â ~ c─â trebuie s─â fi╚Ťi prezen╚Ťi.) 4. a ├«ncuno╚Ötin╚Ťa, a ├«n╚Ötiin╚Ťa, a vesti, (├«nv.) a publica, a publicarisi, a public─âlui, a publicui. (~ ceva cuiva.) 5. a declara. (~ deschis─â ╚Öedin╚Ťa.) 6. a anticipa, a prevesti, a vesti, (rar) a promite. (Noaptea senin─â ~ o zi frumoas─â.)

Anun╚Ťa dex online | sinonim

Anun╚Ťa definitie

Intrare: anun╚Ťa
anun╚Ťa verb grupa I conjugarea I