Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru anual

anual, ~ă [At: MEHEDINȚI, G. F. 163 / Pl: ~i, ~e / E: lat annualis cf anuelnic] 1-2 a, av (Care se întâmplă) în (sau pe) fiecare an. 3 a Care durează numai un an. 4 a O dată pe an.
ANUÁL, -Ă, anuali, -e, adj. Care are loc o dată pe an; care durează un an; care corespunde unui an. Raport anual. Plantă anuală. Plan anual. [Pr.: -nu-al] – Din fr. annuel, lat. annualis.
ANUÁL, -Ă, anuali, -e, adj. Care are loc o dată pe an; care durează un an; care corespunde unui an. Raport anual. Plantă anuală. Plan anual. [Pr.: -nu-al] – Din fr. annuel, lat. annualis.
ANUÁL, -Ă, anuali, -e, adj. Care se întîmplă sau se face în fiecare an sau o dată pe an; care corespunde unui an. Venit anual. Raport anual. Buget anual ◊ Care durează sau trăiește un an. Plantă anuală. ♦ Care se prevede, care se calculează pe un an. Plan anual. Îndepli-nirea sarcinilor anuale de plan. – Pronunțat: -nu-al.
ANUÁL, -Ă, anuali, -e, adj. Care are loc o dată pe an; care durează un an; care corespunde unui an. Raport anual. Plantă anuală. Plan anual. [Pr.: -nu-al] – Fr. annuel (lat. lit. annualis).
anuál (-nu-al) adj. m., pl. anuáli; f. anuálă, pl. anuále
anuál adj. (sil. -nu-al), pl. anuáli; f. sg. anuálă, pl. anuále
ANUÁL, -Ă adj. (adesea adv.) Care se întâmplă, se face în fiecare an sau o dată la un an. ♦ Care durează un an; corespunzător unui an. [Pron. -nu-al. / < lat. annualis, cf. it. annuale, fr. annuel].
ANUÁLĂ s.f. Expoziție, festival care se organizează în fiecare an. [Cf. fr. annuelle].
ANUÁL, -Ă I. adj. care durează un an, revine în fiecare an. II. s. f. expoziție, festival care se organizează în fiecare an. (< fr. annuel, lat. annualis)
ANUÁL ~ă (~i, ~e) 1) Care are loc o dată pe an sau în fiecare an. Revistă ~ă. 2) Care trăiește sau durează un an. Plantă ~ă. 3) Care corespunde unui an. Venit ~. [Sil. -nu-al] /<fr. annuel, lat. annualis
anual a. 1. care ține un an; 2. care revine în toți anii. ║ adv. pe tot anul.
*anuál, -ă adj. (lat. annualis). Care ține un an: plantele graminee îs anuale. Care revine în fie-care an: venit anual. Adv. Pe an: o mie de francĭ anual.

Anual dex online | sinonim

Anual definitie

Intrare: anual
anual adjectiv
  • silabisire: a-nu-al