Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru antrepriză

antrepríză sf [At: I. IONESCU, P. 148 / Pl: ~ze / E: fr entreprise) 1 Executare a unei lucrări în schimbul unui preț determinat. 2 Afacere comercială sau industrială.
ANTREPRÍZĂ, antreprize, s. f. Întreprindere care execută lucrări industriale, comerciale, de construcții etc.; lucrarea propriu-zisă. ◊ Expr. A da în antrepriză = a da o lucrare spre executare unei întreprinderi sau unui antreprenor. A lua în antrepriză = a lua conducerea unei lucrări. – Din fr. entreprise.
ANTREPRÍZĂ, antreprize, s. f. Întreprindere care execută lucrări industriale, comerciale, de construcții etc.; lucrarea propriu-zisă. ◊ Expr. A da în antrepriză = a da o lucrare spre executare unei întreprinderi sau unui antreprenor. A lua în antrepriză = a lua conducerea unei lucrări. – Din fr. entreprise.
ANTREPRÍZĂ, antreprize, s. f. (Mai ales în regimul capitalist) întreprindere particulară care execută lucrări industriale, comerciale, de construcții etc. ♦ Conducere particulară a unor lucrări (industriale, comerciale, de construcții etc.) făcute în anumite condiții. Antrepriza șantierului. ◊ Expr. A da în antrepriză = a da unei întreprinderi sau unui antreprenor să execute o lucrare. A lua în antrepriză = a lua asupra sa conducerea unei lucrări.
ANTREPRÍZĂ, antreprize, s. f. Formă de organizare și executare a construcțiilor capitale de către o organizație specială de construcții; (în regimul capitalist) întreprindere particulară care execută lucrări industriale, comerciale, de construcții etc.; conducere particulară a unor lucrări. ◊ Expr. A da în antrepriză = a da o lucrare spre executare unei întreprinderi sau unui antreprenor. A lua în antrepriză = a lua conducerea unei lucrări. – Fr. entreprise.
antrepríză (-tre-pri-) s. f., g.-d. art. antreprízei; pl. antrepríze
antrepríză s. f. (sil. -pri-), pl. antrepríze
ANTREPRÍZĂ s. (înv.) podrad. (~ condusă de un antreprenor.)
ANTREPRÍZĂ s.f. Formă de organizare și de executare a construcțiilor capitale de către o organizație specială de construcții; întreprindere comercială sau industrială care preia executarea de lucrări (mari) al căror preț este plătit cu anticipație după un deviz întocmit dinainte; lucrare făcută de o astfel de întreprindere. ◊ A lua în antrepriză = a lua conducerea unei lucrări. [< fr. entreprise].
ANTREPRÍZĂ s. f. 1. sistem de executare a lucrărilor de construcții-montaj, în care prețurile unitare pe care beneficiarul urmează să le plătească constructorului se stabilesc prin deviz întocmit dinainte. 2. întreprindere care execută lucrări de antrepriză (1). (< fr. entreprise)
antrepríză (antrepríze), s. f. – Întreprindere comercială. Fr. entreprise. – Der. antreprenor, s. m., din fr. entrepreneur. Cf. întreprinde.
ANTREPRÍZĂ ~e f. 1) Sistem de organizare și executare a unor lucrări de construcții pe bază de contract de către o întreprindere specializată. 2) Întreprindere care execută aceste lucrări. 3) Lucrare executată de o astfel de întreprindere. [G.-D. antreprizei; Sil. an-tre-pri-] /<fr. entreprise
antrepriză f. întreprindere (= fr. entreprise).
*antrepríză f., pl. e (fr. entreprise. V. repriză. A te învoi, p. o sumă fixă, să facĭ o lucrare, o afacere, independent de cîștig orĭ de perdere. – Rom. întreprindere.
ANTREPRI s. (înv.) podrad. (~ condusă de un antreprenor.)

antrepriză definitie

antrepriză dex

Intrare: antrepriză
antrepriză substantiv feminin
  • silabisire: -pri-