Dicționare ale limbii române

7 definiții pentru ansă

ánsă sf [At: DEX2 / Pl: ~se / E: fr anse] 1 Toartă curbată a unui vas, a unui coș etc. 2 (Pan) Obiect din metal ușor, în formă de sârmă curbată ca litera „V”, ascuțită la ambele capete și care servește radiesteziștilor la depistarea diferitelor surse energetice. 3 (Pan) Formație anatomică în formă de toartă sau de laț. 4 Fir de platină terminat cu un laț, care servește la însămânțarea germenilor în diferite medii de cultură. 5 (Teh) Conductor de cupru folosind ca vârf pentru pistolul electric de lipit.
ÁNSĂ, anse, s. f. 1. Toartă curbată în formă de arc la un vas, la un coș etc. 2. Formațiune anatomică în formă de buclă sau inel. 3. Fir de platină terminat cu un laț, care servește la însămânțări de germeni în diferite medii de cultură. 4. (Tehn.) Conductor de cupru folosit ca vârf pentru lipit la pistolul1 (3) electric. – Din fr. anse.
ÁNSĂ, anse, s. f. 1. Toartă curbată în formă de arc la un vas, la un coș etc. 2. Formație anatomică în formă de toartă sau de laț. 3. Fir de platină terminat cu un laț, care servește la însămânțări de germeni în diferite medii de cultură. – Din fr. anse.
ánsă s. f., g.-d. art. ánsei; pl. ánse
ánsă s. f., g.-d. art. ánsei; pl. ánse
ÁNSĂ s.f. 1. Toartă de care se prinde un vas, un coș etc. 2. Fir de platină sau de nichelină în formă de laț, care servește la recoltarea sau la însămânțarea microorganismelor. 3. Formație anatomică în formă de toartă. 4. Intrând al mării, îngust și adăpostit. / < fr. anse, cf. lat. ansa].
ÁNSĂ s. f. 1. toartă de care se prinde un vas, un coș etc. 2. fir de platină sau de nichelină în formă de laț, care servește la recoltarea sau la însămânțarea microorganismelor. 3. formație anatomică în formă de toartă. 4. depresiune profundă a liniei malurilor mării, formând un golf larg. 5. retragere a malului unui râu datorită eroziunii. (< fr. anse, lat. ansa)

Ansă dex online | sinonim

Ansă definitie

Intrare: ansă
ansă substantiv feminin