Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru anomalie

anomal├şe sf [At: CANTEMIR, IST. 146 / Pl: ~ii / E: fr anomalie] 1 Abatere de la normal. 2 Abatere de la regul─â. 3-4 Defect (patologic).
ANOMAL├ŹE, anomalii, s. f. Ceea ce se abate de la normal, de la regula obi╚Önuit─â; p. ext. ceea ce constituie un defect. ÔÇô Din fr. anomalie.
ANOMAL├ŹE, anomalii, s. f. Ceea ce se abate de la normal, de la regula obi╚Önuit─â; p. ext. ceea ce constituie un defect. ÔÇô Din fr. anomalie.
ANOMAL├ŹE, anomalii, s. f. Abatere de la norm─â, deviere de la regula obi╚Önuit─â. ÔÖŽ Defect grav, meteahn─â.
ANOMAL├ŹE, anomalii, s. f. Abatere de la norm─â, deviere de la regula obi╚Önuit─â; p. ext. defect (grav), meteahn─â. ÔÇô Fr. anomalie (< gr.).
anomal├şe s. f., art. anomal├şa, g.-d. art. anomal├şei; pl. anomal├şi, art. anomal├şile
anomal├şe s. f., art. anomal├şa, g.-d. art. anomal├şei; pl. anomal├şi, art. anomal├şile
ANOMAL├ŹE s. 1. v. abatere. 2. cusur, defect, (pop.) meteahn─â. (~ congenital─â.)
ANOMAL├ŹE s.f. Stare a celui anormal; abatere de la o regul─â, de la o norm─â. ÔÖŽ Defect grav, meteahn─â, bete╚Öug. [Gen. -iei. / cf. fr. anomalie, it. anomalia, lat., gr. anomalia].
ANOMAL├ŹE s. f. abatere de la norm─â, de la regul─â; defect grav, meteahn─â. (< fr. anomalie, lat., gr. anomalia)
ANOMAL├ŹE ~i f. Abatere de la regula obi╚Önuit─â: deviere de la starea normal─â. [G.-D. anomaliei] /<fr. anomalie
anomalie f. starea lucrului anomal, neregularitate, particularitate: anomaliile graiului.
*anomal├şe f. (vgr. anomalia). Neregularitate (ma─ş ales ├«n gramatic─â). ╚śt. nat. Monstruozitate.
ANOMALIE s. 1. abatere, deviere. (S-a produs o ~ inexplicabil─â.) 2. cusur, defect, (pop.) meteahn─â. (~ congenital─â.)
ANOMAL├ŹE (< fr., lat.) s. f. Abatere de la normal, de la regul─â; spec., abatere de la caracterul normal al construc╚Ťiei sau formei unui organ, a unei p─âr╚Ťi a corpului sau a ├«ntregului organism; (├«n sens larg) malforma╚Ťie congenital─â. ÔÖŽ A. de temperatur─â = abatere a temperaturii medii a unui punct fa╚Ť─â de valorile medii multianuale. ÔÖŽ A. geochimic─â = devia╚Ťie a con╚Ťinutului ├«n elemente chimice al unei por╚Ťiuni de teren fa╚Ť─â de fondul general al regiunii sau al scoar╚Ťei terestre. ÔÖŽ A. geofizic─â = devia╚Ťie a caracteristicilor geofizice, eviden╚Ťia╚Ť─â prin m─âsur─âtori pe o anumit─â suprafa╚Ť─â, ├«n raport cu fondul general al regiunii sau scoar╚Ťei P─âm├«ntului. ÔÖŽ A. magnetic─â = devia╚Ťie a c├«mpului magnetic al P─âm├«ntului de la valorile normale. Poate fi: continental─â (supr. 10-100.000 km2; ex. a.m. din Siberia de Est), regional─â (1-10 km2) ╚Öi local─â, datorat─â prezen╚Ťei z─âc─âmintelor de fier; ex. a.m. de la Krivoi Rog, Kursk.

Anomalie dex online | sinonim

Anomalie definitie

Intrare: anomalie
anomalie substantiv feminin