Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

3 intr─âri

43 defini╚Ťii pentru aniversar─â

aniversa vt [At: DEX2 / Pzi: ~s├ęz / E: aniversar] A s─ârb─âtori ├«mplinirea unui num─âr de ani de la data la care s-a petrecut un eveniment.
anivers├ír, ~─â a [At: NEGRUZZI, S. I, 329 / V: (├«nv) -iu I Pl: ~i, ~e / E: fr anniversaire] Care aminte╚Öte (printr-o s─ârb─âtoare) de un eveniment petrecut la aceea╚Öi dat─â cu unul sau mai mul╚Ťi ani ├«n urm─â.
aniversáră sf vz aniversare
aniversáre sf [At: DEX2 / V: (înv) -sară / Pl: ~sări / E: aniversa] 1 Sărbătorire a unui număr de ani de la data la care s-a petrecut un eveniment Si: aniversat1. 2 Zi în care se sărbătorește un număr de ani de la producerea unui eveniment.
ANIVERS├ü, aniversez, vb. I. Tranz. A s─ârb─âtori ├«mplinirea unui num─âr de ani de la data la care s-a petrecut un eveniment. ÔÇô Din aniversar (derivat regresiv).
ANIVERS├üR, -─é, aniversari, -e, adj. Care aminte╚Öte de un eveniment petrecut la aceea╚Öi dat─â cu unul sau mai mul╚Ťi ani ├«n urm─â. ÔÇô Din fr. anniversaire, lat. anniversarius.
ANIVERSÁRĂ s. f. v. aniversare.
ANIVERS├üRE, anivers─âri, s. f. Faptul de a aniversa; zi ├«n care se aniverseaz─â un eveniment. [Var: aniversar─â s. f.] ÔÇô Din [zi] aniversar─â (prin confuzie cu infinitivele lungi ├«n -are).
ANIVERS├ü, aniversez, vb. I. Tranz. A s─ârb─âtori ├«mplinirea unui num─âr de ani de la data la care s-a petrecut un eveniment. ÔÇô Din aniversar (derivat regresiv).
ANIVERS├üR, -─é, aniversari, -e, adj. Care aminte╚Öte de un eveniment petrecut la aceea╚Öi dat─â cu unul sau mai mul╚Ťi ani ├«n urm─â. ÔÇô Din fr. anniversaire, lat. anniversarius.
ANIVERSÁRĂ s. f. v. aniversare.
ANIVERS├üRE, anivers─âri, s. f. Faptul de a aniversa; zi ├«n care se aniverseaz─â un eveniment. [Var.: anivers├ír─â s. f.] ÔÇô Din [zi] aniversar─â (prin confuzie cu infinitivele lungi ├«n -are).
ANIVERSÁ, aniversez, vb. I. Tranz. A sărbători un eveniment cu prilejul împlinirii unui număr de ani de la data la care s-a petrecut. La 30 Decembrie aniversăm proclamarea Republicii Populare Romîne.
ANIVERS├üR, -─é, aniversari, -e, adj. (Mai ales despre zile) Care aminte╚Öte de un eveniment petrecut la aceea╚Öi dat─â cu unul sau mai mul╚Ťi ani ├«n urm─â. V. comemorati v. Poeme inspirate din ziua aniversar─â a Revolu╚Ťiei. CONTEMPORANUL, S. II, 1948, nr. 108, 4/1.
ANIVERSÁRĂ s. f. v. aniversare.
ANIVERS├üRE, anivers─âri, s. f. Faptul de a aniversa; zi ├«n care se aniverseaz─â un eveniment important. Aniversarea glorioaselor lupte revolu╚Ťionare din 1933 trebuie s─â constituie pentru ├«ntregul popor muncitor, ╚Öi ├«nainte de toate pentru ceferi╚Ötii no╚Ötri, un imbold pentru a munci mai bine, cu ╚Öi mai mult elan. GHEORGHIU-DEJ, CONSF. C.F.R. 59. ÔŚŐ Zi ├«n care se aniverseaz─â na╚Öterea cuiva. ÔÇô Variant─â: anivers├ír─â (EMINESCU, N. 86) s. f.
ANIVERS├ü, aniversez, vb. I. Tranz. A s─ârb─âtori ├«mplinirea unui num─âr de ani de la data la care s-a petrecut un eveniment. ÔÇô Din aniversar.
ANIVERS├üR, -─é, aniversari, -e, adj. Care aminte╚Öte de un eveniment petrecut la aceea╚Öi dat─â, cu unul sau mai mul╚Ťi ani ├«n urm─â. ÔÇô Fr. anniversaire (lat. lit. anniversarius).
ANIVERSÁRĂ s. f. v. aniversare.
ANIVERSÁRE, aniversări, s. f. Faptul de a aniversa; zi în care se aniversează un eveniment. [Var.: aniversáră s. f.]
aniversá (a ~) vb., ind. prez. 3 aniverseáză
aniversár adj. m., pl. aniversári; f. aniversáră, pl. aniversáre
aniversáre s. f., g.-d. art. aniversắrii; pl. aniversắri
anivers├í vb., ind. prez. 1 sg. anivers├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. aniverse├íz─â
aniversár adj. m., pl. aniversári; f. sg. aniversáră, pl. aniversáre
aniversáre s. f., g.-d. art. aniversării; pl. aniversări
ANIVERS├ü vb. a celebra, a pr─âznui, a s─ârb─âtori, a serba, a ╚Ťine, (├«nv. ╚Öi reg.) a pr─âznici. (~ un secol de independen╚Ť─â.)
ANIVERSÁRE s. 1. celebrare, prăznuire, sărbătorire, serbare, (reg.) prăznuială. (~ unui secol de la...) 2. zi aniversară, ziua nașterii. (~ lui este la 20 mai.)
ANIVERSÁ vb. I. tr. A sărbători împlinirea unui număr de ani de la data când s-a petrecut un eveniment, un fapt etc. [< aniversare].
ANIVERS├üR, -─é adj. Care aminte╚Öte de un eveniment petrecut ├«n trecut la aceea╚Öi dat─â. V. comemorativ. [< fr. anniversaire, lat. anniversarius < annus ÔÇô an, vertere ÔÇô a ├«ntoarce].
ANIVERSÁRĂ s.f. v. aniversare.
ANIVERSÁRE s.f. Zi în care se aniversează un eveniment; sărbătorire a împlinirii unui număr de ani de la un eveniment. [Var. aniversară s.f. / cf. fr. anniversaire].
ANIVERSÁ vb. tr. a sărbători împlinirea unui număr de ani de la data când s-a petrecut un eveniment. (< aniversar)
ANIVERSÁR, -Ă adj. care amintește de un eveniment petrecut la aceeași dată; care revine în fiecare an. (< fr. anniversaire)
ANIVERSÁRE s. f. faptul de a aniversa; zi în care se aniversează ceva. (< aniversa)
A ANIVERS├ü ~├ęz tranz. (evenimente importante) A s─ârb─âtori cu ocazia ├«mplinirii unui num─âr de ani. /Din aniversar
ANIVERSAR ~─â (~i, ~e) Care ╚Ťine de aniversare; propriu anivers─ârii. /<fr. anniversaire, lat. anniversarius
ANIVERSÁRE ~ări f. 1) v. A ANIVERSA. 2) Zi în care se aniversează un eveniment. ~area zilei de naștere. [G.-D. aniversării] /v. a aniversa
aniversar a. ce revine, ce se ╚Ťine pe fiecare an la zile fixe: serbare aniversar─â.
aniversar─â f. zi aniversar─â.
*anivers├ír, -─â adj. (lat. anniversarius, d. annus, an, ╚Öi v├ęrtere, a ├«ntoarce). Care aduce aminte un eveniment care a fost ├«n ace─şa╚Ö─ş zi, dar cu un an sa┼ş ma─ş mul╚Ť─ş ├«n ainte. S. f., pl. e. Ceremonie comemorativ─â: a s─ârba aniversara (adic─â zi┼şa aniversar─â) a une─ş na╚Öter─ş, a une─ş victori─ş. ÔÇô Fals aniversare, pl. ─âr─ş, ca cum ar fi un infinitiv.
ANIVERSA vb. a celebra, a pr─âznui, a s─ârb─âtori, a serba, a ╚Ťine, (├«nv. ╚Öi reg.) a pr─âznici. (~ un secol de independen╚Ť─â.)
ANIVERSARE s. 1. celebrare, prăznuire, sărbătorire, serbare, (reg.) prăznuială. (~ unui secol de la...) 2. zi aniversară, ziua nașterii. (~ lui este la 20 mai.)

Aniversar─â dex online | sinonim

Aniversar─â definitie

Intrare: aniversa
aniversa verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: aniversar
aniversar adjectiv
Intrare: aniversare
aniversar─â
aniversare substantiv feminin