Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru anilină

anilínă sf [At: D. ZAMFIRESCU, R. 28 / Pl: ~ne / E: fr aniline, ger Anilin] Substanță chimică lichidă, uleioasă, obținută prin distilarea indigoului sau prin reducerea nitrobenzonului și care este utilizată în industria coloranților, a medicamentelor etc. Si: aminobenzen, fenilamină.
cristali sf [At: MACAROVICI, CH. 576 / Pl: ~ne / E: fr cristalline, ger Kristallin] (Chm; înv) Anilină.
ANILÍNĂ s. f. Substanță chimică ce se prezintă ca un lichid uleios, obținută prin distilarea indigoului sau, industrial, prin reducerea nitrobenzenului, și utilizată în industria coloranților, a medicamentelor etc.; aminobenzen, fenilamină. – Din fr. aniline, germ. Anilin.
ANILÍNĂ s. f. Substanță chimică ce se prezintă ca un lichid uleios, obținută prin distilarea indigoului sau, industrial, prin reducerea nitrobenzenului, și care este utilizată în industria coloranților, medicamentelor etc.; aminobenzen, fenilamină. – Din fr. aniline, germ. Anilin.
ANILÍNĂ s. f. Lichid toxic incolor, care servește ca bază în industria coloranților. I-a absorbit, cum absoarbe o vadră de apă cîteva picături de anilină. D. ZAMFIRESCU, R. 28. ◊ Galben de anilină v. galben1.
ANILÍNĂ s. f. Lichid incolor toxic care servește ca materie primă de bază în industria chimică organică. – Fr. aniline.
anilínă s. f., g.-d. art. anilínei
anilínă s. f., g.-d. art. anilínei
ANILÍNĂ s. (CHIM.) aminobenzen, fenilamină.
ANILÍNĂ s.f. Lichid toxic incolor extras din gudroanele cărbunilor de pământ și folosit în industria coloranților; aminobenzen. [Cf. fr. aniline, germ. Anilin].
ANILÍNĂ s. f. lichid uleios, incolor, cu miros specific, din gudroanele cărbunilor de pământ, folosit în sinteza coloranților, a medicamentelor etc.; aminobenzen. (< fr. aniline)
ANILÍNĂ f. Lichid incolor, uleios, toxic, extras din gudroanele de huilă, folosit la fabricarea coloranților și a medicamentelor. /<fr. aniline, germ. Anilin
anilină f. lichid incolor (extras din indigo și din păcura de huilă) ale cărui combinațiuni procură colori variate, întrebuințate în industrie.
*anilínă f., pl. e (d. anil). Un alcaloid lichid incolor saŭ puțin cafeniŭ care a fost extras din indigo pin destilare la 1826 de chimistu Unverdorben. Azĭ se extrage din cărbuniĭ de pămînt reducînd nitrobenzina. Are un miros slab caracteristic, densitatea 1,04 la 0°, se topește la -18° și ferbe la 183°. E baza uneĭ întregĭ seriĭ de materiĭ colorante industriale descoperite maĭ ales de William Perkin († 1907). – Vulg. analină.
ANILI s. (CHIM.) aminobenzen, fenilamină.

Anilină dex online | sinonim

Anilină definitie

Intrare: anilină
anilină substantiv feminin