Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru anghilă

anghi sf [At: ANTIPA, P. 59 / V: (înv) ~gui~ / Pl: ~le / E: fr anguille] Pește migrator din familia murenoidelor, asemănător cu un șarpe (Anguilla anguilla) Si: (imp) tipar, țipar de mare, chipear, pișcar, șarpe-de-apă.
ANGHÍLĂ, anghile, s. f. Pește teleostean migrator cu corpul în formă de șarpe (Anguilla anguilia). – Din lat. anguilla.
ANGHÍLĂ, anghile, s. f. Pește migrator cu corpul în formă de șarpe (Anguilla anguilla). – Din lat. anguilla.
anghílă s. f., g.-d. art. anghílei; pl. anghíle
anghílă s. f., g.-d. art. anghílei; pl. anghíle
ANGHÍLĂ s. (IHT.; Anguilla anguilla) (rar) țipar.
ANGHÍLĂ s.f. Pește teleostean migrator, cu corpul alungit, care trăiește în fluviile Europei, dar care își depune ouăle în Marea Sargasselor; (pop.) țipar. [Cf. fr. anguille, lat. anguilla].
ANGHÍLĂ s. f. pește teleostean migrator, cu corpul în formă de șarpe; țipar. (< fr. anguille, lat. anguilla)
*anghílă f., pl. e (lat. anguilla, d. anguis, șarpe). Țipar, pișcar, un pește lung ca un șarpe.
*gimnót m. (îld. gimnonot, d. vgr. gymnós, nud, și nôtos, spinare). Zool. Un pește din regiunile tropicale ale Americiĭ, numit și anghilă electrică, fără aripă dorsală și care are de fie-care parte a coadeĭ niște lame membranoase care descarcă electricitate.
ANGHI s. (IHT.; Anguilla anguilla) (rar) țipar.
ANGHILĂ s.f. 1. Anghilă-de mare. Pește comun în Oceanul Atlantic, de 0,50-1,5 m lungime, putând ajunge până la o greutate de 15 kg (Conger conger). 2. Anghilă-de-râu. Pește migrator având forma unui șarpe, cu carnea foarte grasă, consumat proaspăt sau afumat, cu precădere în țările scandinave și în partea de nord a Germaniei (Anguilla anguilla)
ANGHÍLĂ (< lat. anguilla, după fr.) s. f. Pește teleostean migrator, cu corpul în formă de șarpe, de c. 3 m lungime și c. 65 kg (Anguilla anguilla). Adulții migrează în M. Sargasselor, unde, după depunerea icrelor, mor. Larvele duse de Gulfstream, ajung după 2-4 ani în fluviile Europei, unde se transformă în adulți. Pătrunde și în M. Neagră și Dunăre.

Anghilă dex online | sinonim

Anghilă definitie

Intrare: anghilă
anghilă substantiv feminin
Intrare: anghilă electrică
anghilă electrică substantiv feminin